Sertrans'ın ulaşmadığı nokta kalmayacak

Sertrans Logistics CEO’su Nilgün Keleş, 1989 yılında çıktıkları lojistik yolculuğunda günümüze kadar gelen süreçleri, Ulaşım Gazetesi'ne değerlendirdi. Firma olarak üniversitelerin lojistik bölümü mezunlarına her zaman kapı araladıklarının altını çizen Keleş, sosyal sorumluluk projelerine kapsamında da 500 öğrencinin ilk okuldan üniversiteye kadar olan süreçteki eğitimlerini üstlendiklerini açıkladı.

Lojistik - 24-11-2017 17:56 7221 kez okundu.

Sertrans'ın ulaşmadığı nokta kalmayacak

200 ÜLKELEDE FAALİYETİ VAR

• Her şirketin bir çıkış hikâyesi var. Sertrans Lojistik'inde hikâyesi nedir? Bundan biraz bahseder misiniz?

Karaköy Funda Han’da 5 kişilik ekiple 1989 yılında 30 m²’lik bir ofiste bir aile şirketi olarak faaliyetlerimize başladık. Uluslararası parsiyel ve multimodal taşımacılık hizmetlerinin yanında, tedarik zinciri yönetiminde verdiğimiz katma değerli lojistik hizmetleriyle 28 yılı geride bıraktık. Kurulduğumuz günden beri ulusal ve uluslararası müşterilerimizin güvenilir çözüm ortağı olmaya devam etmekteyiz. Konusunda uzman deneyimli bir ekibimiz var. Uluslararası kara-hava-denizyolu ve multimodal taşımacılık hizmetleriyle tüm kıtalarda, 6 bine yakın acente ağı ile dünyanın 200’e yakın ülkesinde 1.800’den fazla noktada hizmet vermekteyiz. Müşteri memnuniyetini; tedarik zincirinin her aşamasında uyguladığımız doğru-hızlı-hatasız-sürekli ve şeffaf iş yapma prensibiyle oluşturduk.

HER ZAMAN AVANTAJLI HİZMET

• Lojistik alanındaki yatırımlarınız nedir?

Sertrans Logistics olarak, pek çok büyüme, gelişim ve yenilenme hamleleri yaptık. Ar-Ge merkezi, altyapı ve operasyon yönetimlerinde getirdiğimiz ileri teknolojik uygulamalarımız ile adeta kabuk değiştirdik. 2013 yılı sonunda Avrupa’ya yönelik hayata geçirdiği inovatif ürünü IQ+ SHUTTLE: Uçak Hızında Karayolu Taşımacılığı hizmeti ile ithalatçı ve ihracatçı firmalara hız ve maliyet avantajı sunduk. Avrupa’daki hatlarımızla 19 ülkeye ve 80’den fazla noktaya direkt parsiyel taşımacılık hizmeti vermekteyiz.

AVRUPA'DA HIZLI TESLİMAT

2017’nin son dönemecine girerken modanın başkentlerine özel Fast Fashion by Sertrans Logistics markamızı yarattık. Bu sayede İspanya’da lojistik döngüsü bulunan Türk ihracatçılarının ihtiyaçları en hızlı ve güvenilir şekilde çözüme kavuştu. Fast Fashion by Sertrans Logistics markamızla her Cumartesi İstanbul’dan yola çıkan araçlar Çarşamba sabahı Barselona, Çarşamba öğleden sonra Zaragoza, Çarşamba akşamı Madrid, Perşembe günü ise La Coruna’ya varıyor. 2018 yılında bu hizmetimizi Avrupa'nın diğer kentlerine de hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bir diğer konu yeni başlattığımız charter uçuşlar. Tarifeli uçuşların kapasite ve tarife sorunlarından dolayı tercih edilmediği, tarifeli uçuşların olmadığı ya da acil sevk edilmesi gereken yüklemelerde, charter uçuşlarımızla taşıma yapıyoruz. Çözümlerimizle diğer alanlarda ğu gibi özel hava kargo taşımacılığında da iddialıyız.

AVRUPA'DAN KUZEY AFRİKA'YA

• Türkiye haricinde hangi ülkelerde lojistik faaliyetlerini yürütmektesiniz ve bu ülkelerde yaptığınız yatırımlar nedir? Ekonomik boyutlarıyla bunlardan biraz bahseder misiniz?

Avrupa’nın en büyük grupaj network sistemi System Alliance Europe'ya üye ilk Türk şirketiyiz. Kara taşımacılığında Avrupa’nın ına ulaşmaktayız. Özellikle Batı Avrupa ve Kuzey Afrika’daki 19 direkt hattımızda düzenli seferlerimiz var. Burada ekspres ve ultra ekspres hizmet seçeneklerimizle müşterilerimizin her türlü ihtiyaçlarına hızlı ve güvenli şekilde cevap vermekteyiz. Sözünü ettiğimiz 19 direkt hattımız Türkiye ile yoğun ithalat-ihracat ilişkisi içinde olan ve ekonominin en hızlı ve yoğun şekilde cereyan ettiği ülkelerden oluşmaktadır: Almanya, Avusturya, Belçika, Bulgaristan, Fas, Fransa, Hollanda, İngiltere, İspanya, İsviçre, İtalya, Polonya, Portekiz, Romanya, Tunus, Ukrayna’ya ek olarak 2015 yılında hizmete giren İran, Rusya ve Kazakistan en yoğun seferlerimizin ğu hatların başında gelmektedir.

PROJE TAŞIMACIĞINDA DA İDDİALI

Diğer yandan, CIS bölgesi denen Karadeniz’e kıyısı olan tüm ülkelerle, Hazar’a kıyısı olan ülkeler de faaliyetlerimiz var. Yine bunun yanında Türki Cumhuriyetler ve Orta Asya da dâhil olmak üzere, bu destinasyonlarda da karayolu taşımacılığı hizmeti vermekteyiz. Bu bölgelerde özellikle proje taşımacılığı konusunda (rafineri, fabrika taşınması, gabari dışı yüklerin taşınması vb) yoğun faaliyetlerimiz sürmektedir. Toparlayacak olursak, bugün dünya genelinde 6 bine yakın acentemizle, 200’e yakın ülkede 776’dan fazla noktaya hava kargo hizmeti vermekteyiz.

GELECEK İÇİN YATIRIM

• Mevcut müşterinizin iş hacmi mi arttı ki siz yatırımlara ağırlık veriyorsunuz? veya listenize 2018 yılında yeni müşteriler mi eklemeyi hedefliyorsunuz bu yatırımlarla?

Dünya, Endüstri 4.0 çağına hazırlanıyor. Lojistik sektörü de bu kendi kendini yöneten akıllı üretimin bir parçası olacak şekilde kendini dönüştürmek zorunda. Yatırımlarımızı bu gelecek vizyonuyla gerçekleştiriyoruz. İşlerimiz sürekli bir gelişim içerisinde oluyor. Bunun karşısında kapasite artırımı, depo yatırımları ya da teknolojik çözümler getirerek müşteri memnuniyetini sağlıyoruz.

TEKSTİLDE PRATİK ÇÖZÜMLER

• Sertans olarak tekstil taşımacılığında da uzmanlaştınız. Şuanda Türkiye hazır giyim ve konfeksiyon sektörünün ulaştığı büyüklük nedir?

16.7 milyar dolarlık ihracat payına sahip olan Türk tekstil sektörü Türkiye’nin en güçlü ğu sektörler arasında yer alıyor. Türkiye’de tekstil sektörüne özel askılı taşımacılık uygulamasını ilk biz getirdik. Sektörün günden güne gelişen ve değişen ihtiyaçlarını yakından takip ediyoruz. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda biz de hizmet modellemelerimizi güncelleyerek, sektör ihtiyaçlarına uygun hızlı, esnek ve alternatifli çözümler sunuyoruz. Gün geçtikçe büyüyen ve aynı oranda ihtiyaçları da artan tekstil sektörüne en hızlı ve güvenilir hizmeti sunabilmek için 2017’de Fast Fashion by Sertrans Logistics markamızı yarattık.

GELECEK AKILLI LOJİSTİK

• Lojistik sektöründe emin adımlarla ilerliyorsunuz. Gelecekte ki hedefiniz nedir?

Sertrans Logistics olarak 28 yıldır sektörleri ve ihtiyaçlarını çok iyi analiz ediyoruz. Buda bizim her sektöre geniş yelpazede katma değerli lojistik çözümler sunmamızı sağlıyor. Bizim kısa, orta ve uzun vadede attığımız adımlarda hep birbirini layan akıllı teknolojiler ve akıllı altyapılar var. Günümüzün en ileri teknolojisiyle donatmanın yanında geleceği öngörmeye çalışıyoruz. Kendi kendine yeten akıllı fabrikaların, akıllı binaların, akıllı şehirlerin olacağı bir geleceğe doğru gidiyoruz. Şüphesiz akıllı lojistik kavramı böyle bir dünyanın tartışmasız bir parçası olacak. Sertrans Logistics olarak orta ve uzun vadeli çalışmalar içerisindeyiz. Bu bağlamda sektöre istihdam sağlayarak yatırım yapıyoruz. Hizmete giren Hadımköy Tesisleri’ndeki Ar-Ge merkezimizde ilk etapta 25 uzman görev alacak. Aynı da 30 bin m2 alana sahip yeni depo yatırımımızla 200 kişiye daha istihdam sağlayacağız. Ayrıca tedarik zinciri yönetimindeki profesyonelliğimizi daha çok müşteriye paylaşmak en büyük hedeflerimizden biri. Güçlendirdiğimiz altyapımızla teknolojiyi yakından takip ederek bu alanda da ilerliyoruz.

BÜYÜK BİR AİLEYİZ

• Ne kadar kurumsalsınız? Ya da kurumsallık sizin için ne ifade ediyor?

Evet biz bir aile şirketiyiz. Ancak mevcut yapıya baktığınızda 600 kişilik şirketimizde kurucular da dahil olmak üzere gerçek kan bağı olan kişi sayısı yüzde 1 dahi değildir. Tüm şirket çalışanları tam bir aile şirketi samimiyetinde ve dolayısı ile bu anlamda gerçek bir aile şirketiyiz. En büyük artılarımızdan birisi budur. Kurulduğumuz günden bu yana şirketimizin kurumsal bir yapıda olmasına ve profesyonelce yönetilmesine son derece önem verdik. Profesyonelliğin ve kurumsallığın gereği olarak da, şirket yönetimi söz konusu ğunda şirket içinde aktif bir icra kurulu ve ortak akılla ilerlemek Sertrans’ın normali haline geldi. Bugün yurt içi ve yurtdışında her gün daha da büyümekte olan sağlam ve güvenilir bir şirket olmanın gururunu taşımaktayız.

TEKNOLOJİ ÇAĞINDAYIZ

• Sektör, iş yapış sistemini Lojistik 4.0 adını verdiği stratejisiyle değiştiriyor. Lojistik 4.0 denilince akıllara neler gelmeli?

Öncü şirket olmanın verdiği gururla tüm sektörleri takip ediyoruz. Teknolojik gelişmeleri sektörümüze uyarlayıp, müşterilerine uygun maliyetli, esnek, kaliteli ve hızlı hizmet sunuyoruz. Bu sayede de her geçen gün ürün ve hizmet portföyünü genişletmektedir. Dijital dönüşüm sayesinde operasyonel mükemmellik yolculuğumuzun maliyetlerini kontrol ediyoruz. Buda bizin dünya genelinde tüm risklere karşı güçlü ve istikrarlı finansal ve yönetimsel altyapı oluşturmamızı sağlamaktadır. Bununla birlikte paydaşlarımıza esnek ve kişiye özel hizmet sunabilme yetimizi arttırmaktadır. Artık hayatımıza sürücüsüz araçlar, karanlık fabrika ve depolar, drone ile teslimatlar girdi. Bilgi çağının dönüm noktasında ülkemiz ve tüm paydaşlarımız için taşıdığımız ağır sorumluluğu farkındayız. Sürdürülebilir gelişimi sağlayabilmek amacıyla şirket kaynaklarımızı araştırma ve geliştirme faaliyetlerimize yönlendirdik.

2017 YILI VERİMLİ GEÇTİ

• 2017 yılı için planladığınız hedefleriniz neydi? Yılın ilk 11 aylık verilerine baktığımız planlanan hedefe yaklaşabildiniz mi?

2017 yılı, planladığımız gibi iş hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz bir yıl . On-Line perakende sektörünün hızla büyümesini fırsata çevirdik. Yıllık On-Line ürün kapasitemizi 70 milyona çıkardık. E-ticaret konusunda yatırımlarımıza bu yıl da devam ettik. Yüksek teknolojilerle donattığımız On-Line lojistik alanımızı 50 bin m2’ye çıkardık. Son çeyreğe yaklaşırken Hava ve Deniz Kargo’da yüzde yüz büyüme kararı aldık. Hemen ardından özel charter uçuşlarımıza start verdik ve Fast Fashion by Sertrans Logistics markamızı yaratarak modanın başkentlerine açıldık. Tüm bu faaliyetlerimiz bizi büyüme hedeflerimize daha çok yaklaştırdı. Bu çalışmalar sonucunda 2017’de yüzde 15 büyüdük. Bu açıdan Sertrans Logistics olarak kça verimli bir yıl geçirdiğimize inanıyoruz.

LOJİSTİK MEZUNLARINA KAPI AÇIK

•Lojistik mezunu öğrencileri istihdam ediyor musunuz? Kalifiye elaman açığınızı nasıl kapatıyorsunuz?

Lojistik sektörünün geleceği adına mümkün ğunca gençlerimize şans tanıyor, şirketimizde yer vermeye çalışıyoruz. Liseli öğrencilerimize staj imkanı sağlayabilmek adına işbirliği içinde ğumuz bazı okullar mevcut. Tam bir eğitim-öğretim dönemine tekabül eden Eylül-Haziran ayları arasında lise öğrencilerine; hemen ardından Haziran-Eylül arası yaz döneminde üniversite öğrencilerine staj imkanı veriyoruz. Sertrans Logistics’te staj deneyimi yaşayanlar takip ediliyor ve şirketimizin değerlerine, işimizin gerektirdiği temel yetkinliklere uygun, potansiyeli yüksek olanlarla devam ediyoruz. Bunun yanı sıra üniversitelerin kariyer günlerine katılıyor ve öğrencilerimizden CV’lerini alıyoruz. Bu şekilde edindiğimiz CV’leri muhakkak değerlendiriyoruz. Aynı şekilde, kariyer portalları da kalifiye eleman açığımızı gidermemizde bize yardımcı oluyor. İngilizce bilen yeni mezun lojistikçi adaylarına ise ağırlıklı olarak Operasyon Departmanımızda yer veriyoruz. Global gelişmeleri takip eden ve dijital çağı yakalayabilen gençlerimizin Sertrans’a dinamizm kattığını görmekten mutluluk duyuyoruz.

EKONOMİK TAŞIMA INTERMODAL

•Intermodal taşımacılığa bakış açınız nedir?

Intermodal taşımacılık, Türkiye ile Avrupa arasındaki mevcut yük trafiğinde son yıllarda büyük bir gelişme göstermeye başladı. Sertrans olarak bizler de değişen pazar koşullarına ve dağıtım gereksinimlerine cevap veriyoruz. Her türlü malın daha ekonomik ve daha yüksek düzeyde müşteriye ulaştırabilecek intermodal taşımacılık alanında  yatırımlarımıza hız verdik. Geniş bir hizmet ağı oluşturduk. 2018 yılında bu birimi daha da büyütmeyi hedeflemekteyiz. Böylelikle, 2018 yılı içerisinde hem mevcut pazardaki payımızı artıracak, hem de müşteri ve servis kalitemizi geliştirmiş olacağız. Lojistik süreçlerimizin her safhasında iyileştirmeler yaparak, dünyamızı daha yaşanabilir hale getirmekte bizimde bir katkımız olacaktır.

STK'LARDA AKTİF ŞİRKETİZ

• Rakip firmalar ile diyaloglarınız nasıl? Dernek, birlik, cemiyet vs. gibi sivil toplum kuruluşlarından ne gibi fikir alışverişinde bulunursunuz?

Sertrans Logistics, kurulduğu günden bu yana ulusal ve uluslararası oluşumların daima içinde olmuştur. Kurumsallığın bir gereği olarak toplumsal ve küresel oluşumlarda aktif yer alarak üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeye önem veriyoruz. Türkiye’de, UND, UTIKAD, LODER, KAGİDER gibi sektörel derneklerin, vazgeçilmezimiz olan kalite konusunda KAL-DER’in, kurumsal yönetim anlayışımız doğrultusunda TKYD’nin uzun yıllardır üyesiyiz. Bu gibi çatılar altında lojistik sektörünün diğer oyuncularıyla karşılıklı fikir alışverişlerimiz sürmektedir. Yurtdışında Avrupa’nın en büyük grupaj network oluşumu olan System Alliance Europe'un, 2009 yılından bu yana üyesi olan ilk Türk şirketiyiz. 1998 yılından beri IATA (International Air Transport Association) ve FIATA (Indernational Federation of Freight Forwarders Association), 2001 yılından beri de WCA (Word Cargo Alliance) üyesiyiz. Küresel İlkeler Sözleşmesini ise 2008 yılında imzalayarak The Global Compact üyeliğimizi başlattık ve bu kapsamdaki uluslararası taahhütlerimizi halen yerine getirmeye devam etmekteyiz.

TÜM SEKTÖRLERİN LOKOMOTİFİYİZ

• Lojistiğin gelişmesi için ne gibi faaliyetlerde bulunuyorsunuz?

Sektörümüzü, ülkemizin kalkınma hedeflerine ulaşmasında adeta bir lokomotif olarak değerlendiriyoruz. Çünkü dünyayı ve Türkiye’yi en iyi okuyan ve yaşanan tüm gelişmelere birinci elden şahit olan sektör lojistiktir. Ar-Ge çalışmalarımız, dijital dönüşüm süreçlerimiz ve her biri birer devrim niteliğinde olan inovatif hizmetlerimizle sektörümüze öncülük ediyoruz. Son olarak treyler takip sistemi geliştirdik. Treyler ve çekiciyle ilgili pek çok veriyi On-Line işleyen entegre sistem ile müşteri memnuniyeti en üst seviyeye çıkartıldı. Bu türden örnek çalışmalarımızla Türk lojistik sektörünü dünya arenasında söz sahibi yapacak ve ülkemizin kalkınmasında hiç kuşkusuz büyük rol oynayacağız.

İNSANA DEĞER VEREN ŞİRKET

• Sosyal sorumluluk projelerine bakış açınız nedir? ve bu noktada neler yapıyorsunuz?

Eğitim ve sağlık alanlarında pek çok proje gerçekleştirdik. Bu alanlarda üstümüze düşen sorumlulukları yerine getirme konusunda bir an bile tereddüt etmedik. ÇYDD ile beraber Güney ve Doğu Anadolu’da yaklaşık 500 kız öğrencinin ilkokuldan üniversiteye uzanan eğitimlerine verdiğimiz katkı bizim için ayrı bir anlam taşımaktadır. LÖSEV’le yürüttüğümüz lösemili çocuklara destek projemiz ve böbrek yetmezliği olan hastalara destek vermek üzere Türk Böbrek Vakfı ile yürüttüğümüz çalışmalarımız da sağlık alanındaki projelerimiz arasında yer alıyor.

Kurulduğumuz günden bu yana içinde bulunduğumuz topluma ve ülkemize karşı sorumluluklarımızın bilincindeyiz. Bizden sonraki nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir dünya bırakmak için çalışıyoruz.  Gururla belirtiyorum ki Sertrans Logistics’in İstanbul Avrupa yakasında bulunan lojistik merkezi, Türk lojistik sektöründe Yeşil Bina sertifikasına sahip olan ilk lojistik merkezidir. Ayrıca, 50.000 m2 arazi üzerine kurulu Sertrans Logistics tesisleri çevre dostu sürdürülebilir bina konseptiyle inşa edilmiştir.

DİĞER HABERLER
Sigortada yeni dönem!

Sigortada yeni dönem!

23-04-2024 - Güncel Haber

Otobüsçünün hali ne olacak?

Otobüsçünün hali ne olacak?

04-04-2024 - Dernekler

Gıda da ön plana çıktı

Gıda da ön plana çıktı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımda çekişme!

Yatırımda çekişme!

04-04-2024 - Teslimatlar

Almanya’da rekor kırdı

Almanya’da rekor kırdı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımcılar gaza geliyor!

Yatırımcılar gaza geliyor!

04-04-2024 - Güncel Haber

Afrika’ya yöneldi

Afrika’ya yöneldi

04-04-2024 - Lojistik

Rota yeniden oluşturuldu

Rota yeniden oluşturuldu

04-04-2024 - Lojistik

Firmalar işine odaklandı

Firmalar işine odaklandı

04-04-2024 - Otomotiv

Man kazançları iyi!

Man kazançları iyi!

03-04-2024 - Otomotiv