Tersaneler 2022'ye kadar dolu

Yalova-Altınova Tersane Girişimcileri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Fazıl Uzun, taleplerde artış olduğunu söyledi. Uzun, "Tersanelerimize özellikle Norveç kaynaklı, büyük talep var. Hatta 2022'ye kadar dolu olan yeni inşa tersanelerimiz var. Yeni işler almakta da siparişleri öteliyorlar" dedi.

Deniz - 22-05-2018 14:40 20687 kez okundu.

Tersaneler 2022'ye kadar dolu

Altınova Bölgesi'nde, 37 tersane faaliyet gösteriyor. Yurtdışından gelen talepler nedeniyle tersanelerde 2022'ye kadar doluluk yaşanmaya başladı. Bu bölgede dünyada denizcilikte kendini kabul ettirmiş ülkelere yeni gemiler inşa ettiklerini vurgulayan Fazıl Uzun, "Şu anda dünyanın en önemli denizci ülkelerinden Norveç, İngiltere, İzlanda, Belçika, Hollanda, Fransa, Danimarka, Almanya ve İtalya'ya çok önemli, kaliteli, pahada çok yüksek gemiler inşa ediyoruz. Türkiye, gemi inşa sanayinde kendisini dünyaya kanıtladı, kabul ettirdi" diye konuştu.

PAHADA AĞIR GEMİLER

Altınova'da tamir tersanelerinin de bulunduğunu ancak yoğun olarak çok özellikli yeni inşa gemiler yaptıklarını anlatan Fazıl Uzun, şöyle devam etti: "Artık biz, büyük 100-150 bin tonluk kuru yük gemileri, tankerler yapmanın peşinde değiliz. Onda fiyat olarak Uzak Doğu ile rekabet etmemiz mümkün değil. Çok da o işlerle mücadele etmeye de gerek yok. Biz yükte hafif ama pahada ağır gemiler yapıyoruz. Çok önemli spesifik işler yapıyoruz Yalova'mızda. Mesela dünyanın en büyük feribotları bu bölgede yapılıyor. Offshore gemileri, çok önemli balıkçı gemileri yapılıyor. Denizdeki petrol araştırmalarında kullanılan özel tip gemiler, römorkörler yapılıyor. Bu tip gemiler küçük evsaflı fakat teknolojisi çok yüksek gemiler. Dolayısıyla biz şimdi burada 100-150 bin tonluk gemi yapmanın peşine düşersek Uzak Doğu ile rekabet yapamayız. Benim görüşüm şu anda o tip gemiler yapmak çok da önemli değil."

YALOVA LOKOMOTİF

Uzun, Türkiye'den ihraç edilen yeni inşa gemilerin çok büyük kısmının Yalova-Altınova bölgesinde yapıldığına dikkati çekerek, "İhraç edilen gemilerin yüzde 85-90'ı bu bölgede yapılıyor. Yeni inşada Yalova bölgesi, şu anda lokomotif durumunda. Tuzla'da ağırlıklı olarak daha fazla havuz ğu için tamir tersanelerimiz de önemli, Türkiye'ye döviz katkısında bulunuyorlar. Dünyanın her yerinden gelen gemilere hizmet veriyor, onların tamirlerini bakımlarını yapıyorlar" . Dövizin yüksek seyretmesinin tersaneler ve ihracatçılar için avantajlı yanlarının ğunu ancak ani düşüş ve yükselişten ziyade kurların istikrara kavuşmasını beklediklerini aktaran Uzun, Avrupalı operatörlerin gemi satın alımlarında hem kalite hem de fiyat rekabeti açısından Türkiye'yi tercih ettiğini belirtti.

DİĞER HABERLER
Başımıza gelenler!

Başımıza gelenler!

25-04-2024 - Güncel Haber

Sigortada yeni dönem!

Sigortada yeni dönem!

23-04-2024 - Güncel Haber

Otobüsçünün hali ne olacak?

Otobüsçünün hali ne olacak?

04-04-2024 - Dernekler

Gıda da ön plana çıktı

Gıda da ön plana çıktı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımda çekişme!

Yatırımda çekişme!

04-04-2024 - Teslimatlar

Almanya’da rekor kırdı

Almanya’da rekor kırdı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımcılar gaza geliyor!

Yatırımcılar gaza geliyor!

04-04-2024 - Güncel Haber

Afrika’ya yöneldi

Afrika’ya yöneldi

04-04-2024 - Lojistik

Rota yeniden oluşturuldu

Rota yeniden oluşturuldu

04-04-2024 - Lojistik

Firmalar işine odaklandı

Firmalar işine odaklandı

04-04-2024 - Otomotiv