Şehrin kahramanı Jest+

Türkiye'nin 50 yıllık yerli üreticisi Karsan, kentiçi toplu taşıma sektörüne yönelik geliştirdiği ürünleri ile adından söz ettirmeye devam ediyor. Karsan, ürün yelpazesinin amiral gemisi konumundaki Jest’i tamamen yeniledi. Yenilenen araç; hem işletme sahiplerinin hem de yolcuların beklentilerine üst düzeyde yanıt veriyor.

Güncel Haber - 23-05-2018 17:46 10544 kez okundu.

Şehrin kahramanı Jest+

"Kaptanımız Sensin" sloganıyla Türkiye’de ilk kez 2017 yılının Mayıs ayı başı itibariyle üretimine başlanan Jest+, yenilenen yürüyen aksamı ve güçlü turbo beslemeli dizel motorunun yanı sıra daha yakışıklı görünümü ve rakipleri karşısında fark yaratan yakıt ekonomisiyle dikkat çekiyor. Hatlı minibüs taşımacılığı sektöründe kullanılan rakip markaların araçları sonradan yapılan tadilat ile kullanıma uygun hale gelirken; Karsan, Bursa'daki fabrikasında Jest+ minibüsleri, standartlara uygun olarak üretip pazara sunuyor. Bu özelliği ile de rakipleri arasından sıyrılan Karsan, hatlı minibüs pazarının lideri konumunda.

İLK TESTİ BİZ YAPTIK

Karsan CEO'su Okan Baş ve Pazarlama Genel Müdürü Muzaffer Arpacıoğlu'nun birlikte yaptığı Jest+'nın Türkiye tanıtımının ardından ilk basın test sürüşünü Ulaşım Gazetesi ekibi yaptı. Yeni Jest+'yı pazarlama sorumlumu Burak Atalan, 18 Mayıs 2018 tarihinde İstanbul Sancaktepe'de bulunan Karsan Pazarlama Merkezi'nde bize teslim etti. Test sürüşünde belirlenen parkurumuz ise İstanbul'un muhtelif semtleri idi. Toplamda bize tanınan süre bir hafta idi ve bu süre zarfında 650 kilometre'lik yol kat ettik. Ulaşım Gazetesi ekibi olarak testi gerçekleştirirken aynı da bu araçların gerçek kullanıcıları olan hatlı minibüs işletmecilerinin duraklarını da ziyaret ederek onlarında görüşlerini aldık.

BİR ADIM ÖNDE

"Türkler harbi dolmuş yapmış" diyebileceğimiz Karsan Jest+'nın 4'ü katlanabilir olmak üzere toplamda 15 koltuğu var. Teknik verileri, diğer markalara göre şuanda daha üstün ğunu gösteriyor. Biz her ne kadar 650 km yol yapsak da bu üstünlük, uzun kullanımlardan sonra daha iyi anlaşılacak. Örneğin Renault, hatlı minibüslerde kullanılan Master modelindeki baskı-balata sıkıntısını giderebilmiş değil. Gerek teknik verileri, gerek tasarımı, gerekse de satış sonrası hizmetler ile rakiplerinden daha fazla tercih edilebilecek bir minibüs.

ATAK VE SERİ

Kullandığımız süre zarfında aracın performansının mükemmel ğuna bizzat şahit k. Yakıt konusunun ise sürücüden sürücüye değiştiğini düşünüyoruz. Zira kullandığımız araçta ciddi anlamla yakıt sarfiyatının gerçekleştiğini gözlemledik ancak duraklarda karşılaştığımız ve önceden Karsan kullanan şuanda ise yakıt başta olmak üzere diğer işletme giderleri nedeniyle Mercede-Benz markalı tadilat görmüş minibüs kullanıcıları ise kendi araçlarının daha az yakıt tükettiğini iddia ederek, aylık tasarruflarının bin TL ğunu söyledi.

YAKITTA CİMRİ

Ulaşım Gazetesi ekibinin gözlemi ise; Euro 5 motoru ve 6 ileri şanzımanıyla mükemmel performans ve yakıt ekonomisi sağladığı yönünde. Nedenine gelince: 170 km'lik yolu 100 TL'lik mazot ile ladık. Aynı yolda SUV segmentinde olan kendi binek otomobilimiz ile 70 TL'lik mazot harcadık. Bundan dolayı deyim yerindeyse Jest+ adeta yakıtı kokluyor diyebiliriz. Hatlı minibüs şoförleri ile gerçekleştirdiğimiz test sürüşünde "motorun sesi nasıl" diye sorduğumuzda aldığımız cevap: "Karsan teknolojisini geliştirdi. Motorun sesini duyamazsın. Motoru hem sessiz hem de çalışkan. Yolda bizi yormuyor" yönünde . Düşük dönüş yarıçapıyla da kullanıcısına rahat bir nefes aldırıyor. Girdiğimiz İstanbul'un dar sokaklarında her ne kadar terlesek de Karsan Jest+'nın gerek dönüş çapındaki rahatlığı gerekse seri ve ataklığı sayesinde gözümüz asla arkada kalmadı. Dar sokaklarda yaptığımız manevranın yanında sıkışık trafikte bile en zor manevraların üstesinden kolayca Karsan Jest+ ile geldik.

ÜST DÜZEY KONFOR

Jest+'nın geliştirilen yeni şanzımanı sayesinde yokuşlarda sıkıntı yaşamadık. Zaman  otomobil kullanırken zorlandığımız yokuşları Jest+ ile rahatça çıktık. Sonra AdBlue katkısına gereksinim duymadan Euro 5 normlarını karşılayan, düşük yakıt tüketimine sahip FPT motoru sayesinde de işletmelere ciddi anlamda katkı sağlayacağı kanaatindeyiz. Bir önceki versiyonuna göre geliştirilen arka aks sayesinde, aks taşıma kapasitesi 2300 kg'den 2500 kg'ye çıkarılan Jest+'nın arka bölümüne de bağımsız süspansiyon sistemi yapılması, konfor düzeyini de arttırıyor. Araca ilk başta yabancı ğumuz için virajları dönerken biraz temkinli davrandık. Daha sonra gördük ki viraj denge kolları sayesinde virajlarda gövde salınımı düşürülerek yol tutuşu artırılıyor. Bu da güvenlikten de asla taviz verilmediğinin ayrıca bir kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.

GENİŞ VE FERAH

Karsan Jest+ minibüsün her detay ve ayrıntısı düşünülmüş. Sunduğu geniş görüş açısı ve ideal oturma pozisyonuyla rakiplerini bir adım geride bırakıyor. Engelli binişine uygun alçak tabanlı Jest+'nın içi de kça yüksek. Geniş camları sayesinde araçtaki yolcuya da ayrı bir refahlık hissi uyandırıyor. Ekstra sürüş konforu için dizayn edilen ergonomik kokpit ve yüksekliği ayarlanabilir direksiyon sayesinde de sürücüsüne büyük rahatlık sağlıyor diyebiliriz. Kullandığımız bir hafta boyunca bizde herhangi bir yorgunluk hissi uyandırmadı. Siyah zeminli far grubu ve radyatör ızgarası, Karsan Jest+'ya fabrika üretiminden itibaren adapte edilirken, LED gündüz farları ile de modern görünüme kavuşmuş.

Karsan Jest+ için hatlı minibüs duraklarını da dolaştık. Bu işin gerçek kahramanlarına da arabayı bizzat test ettirip, onların da görüşlerini aldık. Görüşlerine başvurduğumuz hatlı minibüs işletmecilerinden bazıları ise Jest+ için şunları söyledi:

ADAMLAR YAPMIŞ

Birtan Şahin: "Minibüsü kullandım ve şuanda bir eksik görmüyorum ama bizim standardımız Mercedes. Karsan'a diyecek bir sözüm yok. Mercedes'i bir kenara bıraktığımız Karsan Jest'in gerek içi olsun, gerek şoför mahallindeki kontrol panellerinin dizaynı olsun güzel. Arabaya diyecek sözüm yok ama biz Mercedes'e başladığımız için onu daha çok tercih ediyoruz. Gördüğüm kadarıyla Karsan'ın arabasında bir sıkıntı yok. Sonra izolasyonunu iyi yapmışlar ve araç içinde motor sesi pek hissedilmiyor. Debriyaj biraz yukarda kavrıyor, Mercedes biraz daha aşağıda kavrıyor kullandığım araba ğu için biliyorum. Sonra kullandığım kadarıyla Karsan'ın frenleri de hoşuma gitti. Koltukları güzel. Yolcu bakımından çok rahat bir araba. Arabada ben şuan için bir sıkıntı göremedim. Alan kullanıyor, kaç senedir alıp, Karsan kullanan çok arkadaşımız var. Arabaya kötü bir şey söylenilmez. Adam yapmış, yani Allah razı olsun."

30 CM UZUN OLMALI!

Furkan Onur: "Dolmuşçuluk benim dede mesleğimdir. Şuanda bizde 2 tane hatlı minibüs var. Diğer durakta babam çalışıyor. Bu durakta ise ben çalışıyorum. 5 yıldır dolmuş şoförlüğü yapıyorum. Şuanda benim kullandığım araçta gördüğünüz gibi 2014 model Karsan Jest'tir. İkisini kıyasladığım da benim hemen gözüme çarpan kapısı . Tek kanat açılması bizim için çok önemli. Bizim mevcut minibüs olarak kullandığımız 2014 model Karsan Jest yokuşlarda şanzımanının yetersiz kalması nedeniyle bayılıyor. Ancak sizdeki test arabası gördüğüm kadarıyla şanzımanı elden geçirilmiş. Oldukça seri ve atik buldum. Şoför yanındaki 5 basamak gerçekten kötü olmuş. Önceden biz bu alana yolcuları oturtturabiliyorduk. Fazla basamak ğu için şimdi buraya yolcu nasıl oturacak? Şoför koltuğu iyi olmuş. İç alanı bizimkinden biraz geniş gibi. Şu kapı olayı çok güzel olmuş. Bu araba 15 ya da 30 cm daha uzaması lazım. İşte o bu araba çok tercih edilen bir araç olur. Neden uzaması gerekir diye soracak olursan, Mercedes gibi yolcu alamıyor. Eğer uzarsa, bu araba bizim için çok daha iyi. Bakımı ucuz, baskı-balatası ucuz. Bizim de işimize gelir. Dönerken arabanın arkası biraz geride kalıyor. Başka da bir sıkıntısı yok. Sürüşü konforlu, rahat. Biz dolmuşçular için 3 konu çok önemli. Bunlarda araç arıza yapmayacak, çok yolcu alınacak bir de kapı sıkıntılı olmayacak. Onun haricinde bizim için pek sıkıntı yok."

EKMEK YEDİRİR

Yunus Kaymak: "Sürüşü ile süspansiyonu güzel. Şoförün kontrol panellerine erimi çok kolay. Dönüşlerde turu çok güzel. İç hacmi geniş ve ferah. Dış dizaynı ise estetik açısından güzel. Kullandığım kadarıyla arabada herhangi bir eksiklik görmüyorum. Engelli erişimine uygun olan bu araba gerek yolcu için gerekse şoför için her şey düşünülmüş. Koltuklarda standartlara uygun olarak yapılmış. Arabanın sürüşü de güzel, çekişi de güzel. Biz dolmuşçuların dur-kalkları çok olur. Onu düşünerek gerekli ayarlamaları ona göre yapmışlar. Arabanın yol tutuşu güzel. Bu arabalarda devrilme kolay kolay olmaz. Şaseleri dar değil. Sonra bu arabada elektronik denge sistemi de var. Aşağı-yukarı 30-40 senedir ben şoförlük işini yapıyorum ve benim nazarımda bu arada iyi. Kullanıcısına ekmek yedirecek bir araba yapmışlar."

RAMPADA BAYILMIYOR

Mustafa Can: "15-20 yıllık şoförlüğüm var ve bir çok markanın aracını kullandım. Şuanda Karsan arabasını sizinle birlikte test ettik. Bir çok arkadaşımda da bu markanın aracı var. Şuanda bu arabanın en çok hoşuma giden tarafı, şoför koltuğunun rahatlığının yanında kapının tek açılıyor olması ve rampada bayılıp kalmamasıdır. Motorunun hem sessiz çalışması hem de konforlu olması ise ayrı bir güzellik. Kullanıcısına virajlarda herhangi bir savrulma ve kayma yaşatmıyor. Denge kontrolü ve güvenliği sayesinde boş ya da dolu fark etmiyor, kullanıcı olarak herhangi bir sertlik göstermediğiniz takdirde dönüşleri bile hissetmiyorsunuz!.. Fiyatı da düşük olursa, bizim için kça cazip bir arabadır. Servis giderlerinin de düşük olması, bizim yüzümüzü güldürüyor."

YOL TUTUŞU MÜKEMMEL

Birol Ekizoğlu: "Şoför koltuğuna oturduğun aracın görüş açısı gayet iyi ve ölü bölge yok denecek kadar az. Ayarlanabilir direksiyonu sayesinde kullanıcısını yormuyor. Süspansiyonlu bir araç ve otomobilden farkı yok. İç alanın geniş ve ferah olması da hem bizim için  hem de yolcu için kça iyi. ön tarafa fazla basamak yapılmış. Basamak sayısını biraz düşürseler çok iyi olurdu. Araca genel anlamda baktığımız iyi görünüyor. Göründüğü kadarıyla performanslı bir araba ve yol tuşu da kça mükemmel. Sonra manevra kabiliyeti de iyi ve trafiğin yoğun ğu saatlerde sürücüsünü yormaz. Sonuçta Karsan, bildiğimiz ve kullandığımız marka."

RAHAT VE KOFORLU

Muhammet Kızıl: "Gerek rampa tırmanırken, gerekse yokuş aşağı inerken yol tutuşu kça mükemmel. Bir önceki modellerine göre şanzımanı değişmiş. Hemen hissediyorsunuz. Keskin viraj olmayan rampalarda 4’üncü vitese dahi düşmüyorsunuz. Binek araçların yığılıp kaldığı rampalarda bana mısın demedi. Kapının tek açılması da ayrıca güzellik olmuş. Gerekli donanımlarla birlikte güvenlikte üst düzeye çıkarılmış. Şoför koltuğa oturduğunda paneller elinin altında ve araca hakim oluyor. Her şeyden önce dolmuşçular için önemli olan aracın ilk sahip olunmadaki maliyetidir. Servisi ucuz, onu biliyoruz ama bu araç için belirlenen satış fiyatının yüksek ğunu düşünüyorum. Biraz aşağıya çekmelerinde fayda olacağı kanaatindeyim. Karsan bu arabayı konforlu yapmış. Her anlamda daha rahat, daha geniş, daha pratik bir araba olmuş."

DİĞER HABERLER
Sigortada yeni dönem!

Sigortada yeni dönem!

23-04-2024 - Güncel Haber

Otobüsçünün hali ne olacak?

Otobüsçünün hali ne olacak?

04-04-2024 - Dernekler

Gıda da ön plana çıktı

Gıda da ön plana çıktı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımda çekişme!

Yatırımda çekişme!

04-04-2024 - Teslimatlar

Almanya’da rekor kırdı

Almanya’da rekor kırdı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımcılar gaza geliyor!

Yatırımcılar gaza geliyor!

04-04-2024 - Güncel Haber

Afrika’ya yöneldi

Afrika’ya yöneldi

04-04-2024 - Lojistik

Rota yeniden oluşturuldu

Rota yeniden oluşturuldu

04-04-2024 - Lojistik

Firmalar işine odaklandı

Firmalar işine odaklandı

04-04-2024 - Otomotiv

Man kazançları iyi!

Man kazançları iyi!

03-04-2024 - Otomotiv