Pratico ile gücü hisset

Fiat Professional Ailesi, Doblo'nun kamyonet versiyonu Pratico'yu, yeni motor seçeneğiyle pazara sundu. Euro 6 normlarını karşılayan 1.6 litrelik turbo beslemeli dizel Multijet motoru, 120 HP güç ve 320 Nm tork değerleriyle Pratico'ya sınıfının en güçlü modeli unvanını kazandırdı.

Otomotiv - 04-06-2018 16:44 8259 kez okundu.

Pratico ile gücü hisset

Fiat İş Birimi Direktörü Altan Aytaç ve Pazarlama Müdürü Hasan Erdoğan’ın ev sahipliğinde 2018 yılının Mart ayı içerisinde düzenlenen fabrika ziyareti sırasında Pratico'ya ilk yakından inceleme şansına sahip k. O günü Tofaş'ın Bursa Fabrikası'nda bulunan sürüş parkurunda aracı kısa da olsa test ettim. Etkinlik sonunda hem Altan Aytaç hem de Hasan Erdoğan araç ile ilgili sürüş deneyimlerimizi sordu. Bende kendilerine kısa süreli deneyimlerle sağlıklı sonuca ulaşılamayacağını ifade ettim.

İLK TESTİ YİNE ULAŞIM YAPTI

Bursa'da düzenlenen etkinliğin ardından yaklaşık 3 ay geçti. Sektörel basın içerisinde araç, test edilmesi için Ulaşım Gazetesi'ne teslim edildi. Pratico'yı Tofaş'ın Zincirlikuyu yerleşkesinde araç sorumlusu Turgut Küçük'ten teslim aldım. Testimizde güzergah ve sınırlaması yoktu. İlk olarak şehiriçi deneyimini yaşadık. Üstün manevra kabiliyeti, yokuş kalkış desteği, bağımsız süspansiyon, lastiklerin yol tutuşuyla adeta güvenli ve konforlu bir otomobil hissini yaşattı.

GÜÇLÜ VE YAKIŞIKLI

Öncelikle şunu belirtmeliyim ki, Pratico ve Doblo aynı bantta üretiliyor. Otomobil olarak kullanılan Doblo veya Fiorino'nun ruhsatlarında her ne kadar kamyonet yazsa da Pratico, Doblo'nun gerçek anlamda kamyonet modeli. Hem kendisi kamyonet, hem de ruhsatında kamyonet yazıyor. Pratico, bir tona kadar yük taşıma kapasitesine sahip. Şehir içerisinde hızlı dağıtım yapmayı planlayanlar için ise en ideal araç diyebiliriz. Boyutuyla taşıma kapasitesi arasındaki denge kça iyi. Şehir içerisinde güvenlik ve konforuyla da kullanıcısına ayrı bir hava katıyor. Direksiyon başına geçtiğinizde her türlü rahatlığı anında hissedebiliyorsunuz. Çok sayıda eşya gözü, oturma mekanını en iyi şekilde düzenliyor. Evraklar, eşyalar, aletler vs. hepsi kokpitte kendine yer buluyor. Her ne kadar kamyonet olsa da bir otomobilden farkı bulunmayan Pratico da güvenlik ve konfordan ödün verilmemiş. ABS, EBD, sürücü ve yolcu ön hava yastığı, yokuş kalkış desteği, ESP, ASR, Bluetooth, USB ve AUX bağlantılı müzik sistemi, klima ve yol bilgisayarı gibi önemli güvenlik ve konfor donanımlarıyla dikkatleri üzerine çekiyor.

YÜKÜN ALTINDAN KALKIYOR

Pratico'nun 5 metreye yaklaşan uzunluğu, hafif, pratik ve yük güvenliği sunan açık kasası ile ruhsatında yazan kamyonet tanımlamasını tam olarak karşılıyor diyebilirim. Bu aracın bir diğer özelliği ise kabin içi ve motor performansıyla tam bir Doblo olmasıdır. İstanbul'un muhtelif semtlerinde gerçekleştirdiğimiz test sürüşünü Bursa ile devam ettirdik. Araç kasasına yerleştirdiğimiz su damacanaları ile istediğimiz ölçüde yük ağırlığı elde edip, Ümraniye'den Bursa'ya hareket ettik. Osmangazi Köprüsü'nü kullanarak Tofaş Fabrikası'na kadar sikiş gittik. Oradan da tekrar aynı güzergahı izleyerek başladığımız noktaya döndük. Araçta ortalama 700 kg yük ile saatte 130 km hıza ulaştık. Aracın yüksüz testini ise Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nde gerçekleştirdik. Burada ise saatteki hızımız 175 km . Gerek yüklü, gerekse yüksüz toplamda 1100 km yaptığımız sürüşlerde aracın performansının hep yüksek ğuna şahit k.

YAKITTA İDEAL

Bursa'da üretilen Pratico'nun 1.3 ve 1.6 olmak üzere 2 tip motor seçeneği bulunuyor. Bizim testini gerçekleştirdiğimiz araç ise; Euro 6 normunda 1.6 litrelik turbo beslemeli dizel Multijet motora sahip, 120 HP güç ile 320 Nm tork değerleriyle gücünü öne çıkartan sınıfıydı. Her ne kadar fabrika verilerine göre 100 km de ortalama 5,1 litrelik yakıt tüketimi gerçekleştirildiği ifade edilse de yüklü ve yüksüz, şehir içi ve uzun yol olmak üzere  49 litre mazot ile tam 651 km yol yaptık. Arkada kullanılan çift bağlantılı süspansiyon sistemi sayesinde ise binek otomobil konforunu yaşadık. Test ettiğimiz Pratico'yu aynı da tüpçüden marketçisine, sucusundan peyzajcısına kadar gerçek kullanıcılarına da gösterdik. Onlarda bizim gibi araca tam not verdi. Aracı gösterip, görüşene başvurduklarımız arasından peyzaj ve market işletmecileri aynen şu ifadeleri kullandı:

ADAMLAR GERÇEKTEN YAPMIŞ

Şeref Alemdar (Alemdar Market): "Ümraniye'de market işletmeciği yapmaktayız. Manav reyonumuzda müşterilerimize taze sebze ve meyve sunmak için toptancı halinden mal getirmekteyiz. Fiat'ın kamyonetini ilk defa kullandım ve bizim için tam ideal bir araç ğunu düşünüyorum. Aracın kamyonet ğunu görmesem, sürerken bu aracın otomobil ğunu söylerim. Gerçekten adamlar yapmış. Motorun performansı güzel. İnsana ayrı bir sürüş keyfi veriyor. Sonra şehir içinde küçük dağıtımlar için yük kapasitesi de ideal."

GÜCÜNÜ HİSSETTİRİYOR

Mehmet Uçar (Uçar Fidancılık): "Aslen Rizeliyim ve Şile'de peyzaj ve fidancılık yapmaktayım. İşletmemde iş makinelerimin yanında kamyonet tarzında araçlarımda var. Pratico'yu Ulaşım Gazetesi ekibi ile birlikte kullandık. Aracın debriyajı, freni gerçekten çok yumuşak ve kullanıcısını asla yormuyor. Sonra manevra kabiliyetinin yanında denge sistemleri ile de kça güçlü bir araç ğunu hissettiriyor. Kamyonetler, Şile'de bizim elimiz-ayağımız. Fiyatının da ideal olması durumunda işletmemde bu tür araçlara yer veririm. Sonuçta Fiat, bildiğimiz marka ve satış sonrasında da yolda kalmayacağımızı ümit ediyorum."

DİĞER HABERLER
Sigortada yeni dönem!

Sigortada yeni dönem!

23-04-2024 - Güncel Haber

Otobüsçünün hali ne olacak?

Otobüsçünün hali ne olacak?

04-04-2024 - Dernekler

Gıda da ön plana çıktı

Gıda da ön plana çıktı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımda çekişme!

Yatırımda çekişme!

04-04-2024 - Teslimatlar

Almanya’da rekor kırdı

Almanya’da rekor kırdı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımcılar gaza geliyor!

Yatırımcılar gaza geliyor!

04-04-2024 - Güncel Haber

Afrika’ya yöneldi

Afrika’ya yöneldi

04-04-2024 - Lojistik

Rota yeniden oluşturuldu

Rota yeniden oluşturuldu

04-04-2024 - Lojistik

Firmalar işine odaklandı

Firmalar işine odaklandı

04-04-2024 - Otomotiv

Man kazançları iyi!

Man kazançları iyi!

03-04-2024 - Otomotiv