Otogarda vatandaş öncelikli

Her yıl milyonlarca vatandaşın kullandığı İstanbul Otogarı'nın 25 yıllık işletme süresinin dolmasına az kaldı. Otogarın düzenlenmesi için çalışmalar sürerken, Türkiye Karayolu Yolcu Taşımacılığı Platformu Başkanı Aziz Akgül, uzun vadeli planlanan projeler olduğundan bahsetti. Tek amaçlarının vatandaşa hizmet etmek olduğunu vurgulayan Akgül, “Daha kaliteli bir otogar oluşturulması için çalışıyoruz” dedi.

Kara - 11-12-2018 15:29 11982 kez okundu.

Otogarda vatandaş öncelikli

Yap-işlet-devret modeliyle 1994 yılında hizmete giren ve Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş.’nin işlettiği Büyük İstanbul Otogarı’nın 25 yıllık süresi 6 Mayıs 2019’da bitiyor. Bu tarihten sonraki yeni dönemde otogarı kimin işleteceği ise merak konusu . Otogarın mülk sahibi olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne geçecek yönetimin kime verileceği henüz bilinmiyor. Konuyla ilgili konuşan Akgül, “Süre uzatılır mı, nasıl uzatılır, kime verilir, bilemiyorum. Biz üzerimize düşen görevleri yapacağız. Değerlendirmeleri yapılır, süreçler işler. Ne olacak onu göreceğiz” .

“BELEDİYEYLE ÇALIŞIYORUZ”

İstanbul Büyükşehir Belediyesi'yle çok yakın bir işbirliği içerisinde klarını vurgulayan Akgül, “Şu anki mevcut asfaltlama, işaretleme hususlarıyla ilgili çalışıyoruz. Ancak hava şartları bize pek müsaade etmiyor. Belediye bu konuda gerekli desteği veriyor, yetkililere bundan dolayı sektör adına teşekkür ederiz. Bu çalışmalar vatandaşa hizmettir. Çünkü burası herhangi bir şahsa ait değil, bir kamu alanı. Vatandaşlar buradan istifade ediyor. Vatandaşa daha kaliteli hizmet sunmak için belediyemizle birlikte her türlü hizmeti vermek adına etkin çalışmalar yapıyoruz” . Öncelikle Büyükşehir Belediye Başkanı'yla görüştüğünü ifade eden Akgül, aldığı talimatla görüşmelerini Genel Sekreter Yardımcısı Adil Karaismailoğlu’yla koordineli şekilde devam ettirdiklerini söyledi.

PROJELER UZUN VADELİ

Akgül, “Planlanan onlarca uzun vadeli projemiz var. Bunlar hep yavaş yavaş olacak çalışmalar. Sürenin uzatılma kararına kadar olan içerisinde yapabileceklerimizin azamisini yapacağız” . Planladıkları projelerden bahseden Akgül şunları ifade etti: “Malta Hükümeti'yle bir işbirliği içerisindeyiz. Blok-zincir (blockchain) teknolojisini kullanmak suretiyle ulaşım sistemini yeniden entegre edecek bir yönetim anlayışıyla çalışıyoruz. Blok-zincir, daha güvenilir, daha şeffaf bir yönetim anlayışını ifade ediyor. Bunun ikinci safhasında da Akıllı Otogar uygulamasını geliştirmeyi düşünüyoruz. Bu uygulama, mümkün olan ölçüde teknolojinin kullanıldığı, insanların daha iyi hizmet alabileceği bir atmosferi oluşturacak bir mekanizmadır. Bu ikinci husus üzerine, Londra’da büyükelçimiz Ümit Yalçın’la beraber ulaşım ağlarını yöneten National Express şirketinin yöneticileriyle bir araya geleceğiz.”

KENDİ ENERJİSİNİ ÜRETECEK

Akgül, “Otogarı bir enerji üretim merkezi haline getirmeyi düşünüyoruz. Şu an elektrik alıyoruz ve tüketiyoruz. Hâlbuki güneş enerjisiyle otogarı daha hesaplı bir şekilde aydınlatabiliriz. Hayata geçirilecek enerji yatırımı sayesinde arta kalan enerjiyi de yakın ilçelere vermeyi düşünüyoruz. Çünkü yenilenebilir enerji, çağımızın enerji çeşitlerinden bir tanesidir. Şu an otogarın hiçbir güzelliği, estetiği yok. Kültürümüzü yansıtan hiçbir özelliği yok. Aslında biz çok köklü bir tarihten geliyoruz. Güzel motiflerle şahane hale getirilebilir. Bununla ilgili de bir ıslahat projemiz var” diye konuştu.

“HAVAYOLLARIYLA REKABET”

Otobüs işletme sahiplerinin gelirlerinin iyi olmadığını vurgulayan Aziz Akgül, bu yönde yapacakları çalışmalarla gelirlerin de arttırılabileceğini söyledi. Akgül, “Daha fazla yolcu kapasitesini geliştirmemiz lazım. Çok yatırım yaptılar ama yaptıkları yatırımla elde ettikleri gelir arasında uçurum var. Bir de havayollarıyla rekabet ediyoruz. Havayolları giderek ucuzluyor, bizse ucuz ama meşakkatli bir taşımacılık hizmeti veriyoruz. Bunu nasıl cazip hale getirebiliriz, nasıl daha iyi konumlandırabiliriz ve yazıhane sahipleri, otobüs firmaları nasıl daha fazla gelir elde edebilir çözmemiz lazım” .

“OTOGARDA DA KADINLAR OLMALI”

Akgül, nüfusun yüzde 50’sini oluşturan kadınların otogarda daha rahat hareket edebilmelerini amaçladıklarının altını çizdi. Aziz Akgül, otogarda çalışan kadın sayısının da havalimanlarındaki gibi olmasının gerekliliğinden bahsetti. Akgül, “Oradaki çalışanların benim görüşüme göre en azından yüzde 25 ila yüzde 50 arası kadın olması lazım. Otogarda çalışan kadınımız yok. Bu insanlara bu imkanı vermediğimiz toplumda iç çatışmalar, hiç hoş olmayan davranış biçimleri gelişiyor. Ama kadın da işin içerisinde olsa, nezaketi ve kaliteyi orada da yaşarız. Havaalanlarında çalışanların yüzde 50’si kadın. Vatandaş bizim için öncelikli, o halde vatandaşa nasıl daha kaliteli, daha zarif ve güzel hizmet yürütürüz, bütün gayretimizin bu amaç doğrultusunda olması geriyor” yorumunda bulundu.

Simgenur Gök - Ulaşım Gazetesi

DİĞER HABERLER
“Sektörü kayıt altına aldık”

“Sektörü kayıt altına aldık”

07-05-2024 - Dernekler

Ulaşım Gazetesi yazdı, Ekrem İmamoğlu çözdü

Ulaşım Gazetesi yazdı, Ekrem İmamoğlu çözdü

02-05-2024 - Kara

İlerlemeye devam

İlerlemeye devam

28-04-2024 - Lojistik

Kaldırın engelleri!

Kaldırın engelleri!

28-04-2024 - Dernekler

Türkiye turuna çıktı

Türkiye turuna çıktı

28-04-2024 - Otomotiv

Öğrenciye otobüs bedava!

Öğrenciye otobüs bedava!

28-04-2024 - Güncel Haber

Avrupa’nin lideri Türkiye!

Avrupa’nin lideri Türkiye!

28-04-2024 - Otomotiv

Bakanlık göz açtırmadı

Bakanlık göz açtırmadı

28-04-2024 - Kara

İlk 11’e girdik!

İlk 11’e girdik!

28-04-2024 - Lojistik

Romanya’da şube açacak

Romanya’da şube açacak

27-04-2024 - Lojistik