Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda işbirliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Cahit Turhan, Türkiye, Azerbaycan ve Rusya arasında imzalanan mutabakat zaptı ile Bakü-Tiflis-Kars hattı üzerinden yapılan taşımaların hacminin artacağını söyledi. Bakan Turhan, "Proje, demiryolu hattına ticari bir ivme kazandıracak" dedi.

Demir Yolu - 07-05-2019 14:38 37553 kez okundu.

Bakü-Tiflis-Kars demiryolunda işbirliği

Ankara’da düzenlenen "Türkiye, Rusya ve Azerbaycan Demiryolları Arasında Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Güzergahında İşbirliğine İlişkin Mütabakat Zaptı İmza Töreni" Bakan Turhan, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Azerbaycan Cumhuriyeti Ulaştırma, İletişim ve Yüksek Teknolojiler Bakanı Ramin Guluzade, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Azerbaycan Demiryolları Genel Müdürü Cavit Gurbanov, Rusya Demiryolları Genel Müdürü Oleg Belozerov ve Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran ve üç ülkeden gelen iş adamlarının katılımı ile gerçekleştirildi.

Törende konuşan Bakan Turhan, 30 Ekim 2017 tarihinde Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı’nın resmi açılışını yaptıklarını hatırlatarak, bu hattın gerek ülkeler gerekse bölge için oldukça stratejik öneme sahip olduğunu vurguladı. BTK Hattının Çin'den başlayarak Güneydoğu Asya ülkelerini, Kazakistan, Türkmenistan, Özbekistan, Azerbaycan gibi Orta Asya ülkelerini ve ardından Gürcistan, Rusya Federasyonu gibi komşu ve dost ülkeleri, Türkiye üzerinden Avrupa, Ortadoğu ve Afrika’ya bağladığına dikkati çeken Turhan, bu hattın aynı zaman da eski İpek Yolu  güzergahındaki gibi yeni İpek Yolu üzerindeki ülkelerin de ekonomisine doğrudan katkı yapacağını, Asya-Avrupa arasındaki kesintisiz ulaşım ağının temel bölümlerinden biri olduğunu vurguladı.

Turhan, ekonomik açıdan herkes adına olumlu neticeler doğuracağına inandıkları BTK Hattının öneminin, gerek komşu ülkeler gerekse Asya-Avrupa ticaretinde pay sahibi olan bölge ülkeleri nezdinde gün geçtikçe arttığına işaret ederek, "BTK hattının aktif hale gelmesiyle, küçük ve orta ölçekli sanayicilerimizin ürettikleri ürünler, Rusya ve Orta Asya ülkelerine daha hızlı, güvenli ve ekonomik olarak erişim imkanına kavuşmuş olacaktır" ifadesini kullandı. Türkiye tarafı olarak yapılması gereken yatırımları yapmanın gayreti içinde bulunduklarını dile getiren Turhan, "Proje ve yapım çalışmalarını tamamlamak amacıyla üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirdiğimizin bilinmesini isteriz" dedi.

Konuşmaların ardından, TCDD Genel Müdürü Ali İhsan Uygun, Azerbaycan Demiryolları Genel Müdürü Cavit Gurbanov ve Rusya Demiryolları Genel Müdürü Oleg Belozerov tarafından mutabakat zaptı imzalandı. Ayrıca, Pasifik Eurasia şirketi ile Rusya Demiryolları Lojistik şirketi arasında iş birliği anlaşması da imzalandı.

DİĞER HABERLER
Başımıza gelenler!

Başımıza gelenler!

25-04-2024 - Güncel Haber

Sigortada yeni dönem!

Sigortada yeni dönem!

23-04-2024 - Güncel Haber

Otobüsçünün hali ne olacak?

Otobüsçünün hali ne olacak?

04-04-2024 - Dernekler

Gıda da ön plana çıktı

Gıda da ön plana çıktı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımda çekişme!

Yatırımda çekişme!

04-04-2024 - Teslimatlar

Almanya’da rekor kırdı

Almanya’da rekor kırdı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımcılar gaza geliyor!

Yatırımcılar gaza geliyor!

04-04-2024 - Güncel Haber

Afrika’ya yöneldi

Afrika’ya yöneldi

04-04-2024 - Lojistik

Rota yeniden oluşturuldu

Rota yeniden oluşturuldu

04-04-2024 - Lojistik

Firmalar işine odaklandı

Firmalar işine odaklandı

04-04-2024 - Otomotiv