İstanbul trafiğini kilitleyecekler

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi İyi Parti Grup Sözcüsü ve aynı zamanda Trafik ve Ulaşım Komisyonu Üyesi olan Suat Sarı, yaptığı 7 maddelik açıklama ile konusunun uzmanı olmadığını açıkça ortaya koydu. 7 maddenin hayata geçmesi demek, İstanbul halkının trafik çilesinin katlanarak artması anlamına geliyor.

Güncel Haber - 09-07-2019 16:43 6220 kez okundu.

İstanbul trafiğini kilitleyecekler

Ulaşım Uzmanlarına göre İstanbul trafiğinin kesin çözümü metro sistemleridir. Kısa vadeli çözüm olarak sunulan lastik tekerlekli ulaşım araçları ise yaygınlaştırılacak metro ağlarına entegre edilmediği sürece atıl kapasite olarak karşımıza çıkıyor. İBB Trafik ve Ulaşım Komisyonu Üyesi olan Suat Sarı'nın, hazırladığı 7 maddeye göre İstanbul'daki tüm sürücülerin ücretsiz eğitimden geçmesi öneriliyor. Peki sürücülere ücretsiz verilecek eğitimin kaynağını nereden bulacaksınız? İstanbul dışından gelen sürücülerin durumu ne olacak? Ehliyet alırken, sağlık raporu ve ticari araç kullanıcıları için psikoteknik belgesi zaten verilmektedir. İkinci defa neden istensin?

İstanbul'da ulaşım; metro, hafif raylı sistemler, vapur, taksi, dolmuş, otobüs, minibüs gibi vasıtalarla gerçekleştirilirken, İBB Trafik ve Ulaşım Komisyonu Üyesi olan Suat Sarı, sadece karayolunu ele almış(!). Suat Sarı'nın çözüm diye sunduğu aslında İstanbul trafiğini alt üst edecek 7 madde ise aynen şöyle;

TÜM SÜRÜCÜLERE EĞİTİM (!)

1 – İstanbul'da 6 milyon ehliyetli sürücü mevcut. Tüm sürücülere 5 yıllık süreçte İBB tarafından ücretsiz sürüş teknikleri eğitimi aldırılmalı.Sürücüler sağlık testlerinden geçirilmeli. Öncelikle, kazalara daha çok karışan hafif ticari araç sürücülerinden eğitime başlanmalı. Kazalar “Trafikte Sıfır Kaza 2024” hedef projesi ile azaltılmalı.

MÜHENDİS YOK!

2 – İBB ulaşım ve trafik departmanlarında yeteri kadar Trafik ve Ulaştırma mühendisi yok. UKOME'de alınan kararlar bu bilim çerçevesinde müzakere edilmemektedir. Şehiriçi Trafik yol geometrileri ve kavşakları yeniden gözden geçirilmelidir. Bu sebeple yapılan birçok yol ve kavşak “Kentiçi yol standartlarında” yapılmadığından sorunu çözememektedir. Mevcut yollar Yol Mühendisliği ve Trafik Mühendisliği yaklaşımları ile yapılmalıdır. Bu girişimin proaktif öncüsü olarak İBB “Trafik Güvenliği Müdürlüğü” kurulmalıdır.

YAYALARA SAYGI

3 – Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'un önemli sorunlarından biri de trafik kültürünün oluşturulmamış olmasıdır. Bu sebeple yayaya saygısızlık, kırmızı ışık kural ihlali, emniyet şeridi ihlali sorunları hat safhadadır. Tüm lise ve üniversitelerde “Trafik Güvenliği Eğitimleri” organize edilmelidir. Yayaların araçlara yol verdiği değil, araçların yayalara saygı duyduğu bir trafik kültürü oluşturulmalıdır.

TAKSİ ve DOLMUŞ SÜRÜCÜLERİNE EĞİTİM

4 – Kentiçindeki taksi ve servis araçlarından gelen şikayetler birçok probleme neden olmaktadır. Kentiçi taksi ve servis sisteminde çalışan tüm sürücüler ilgili meslek odaları ile koordine edilerek, psikoteknik ve sağlık testlerine tabii tutularak, ücretsiz sürüş teknikleri eğitimi almalıdırlar.

LOJİSTİK DAĞITIMLARINA ENGEL!

5 – Kentiçi lojistiği disiplini olmaması sebebi ile kamyon, kamyonet türü araçlar günün her saati mağaza, dükkan, avm, market gibi yerlere lojistik hizmet (mal indirme ve bindirme) vererek, kentiçi trafiğini olumsuz etkilemektedir. İnşaat kamyonları da buna dahildir. Bu araçlar her türlü hizmetini 00.00-06.00 saatleri arasında bitirmelidirler. Bu sayede kentiçi ticari trafik hızı artacak kazalar azalacaktır.

KAMELİDE PROJEN NEDİR?

6 – Günlük trafikdeki araç sayısı 2.94 mio adet, araçlı yolculuk süresi ortalama 45 dakika, tüm okul, kamu, fabrika, iş yerleri 07.30-09.30/ 17.00-19.00 saatleri arasında trafiğe katılmakta, bu ise mevcut yol ağında tıkanmalara yol açmaktadır. Bunun için fabrikalar ve mavi yakalılar saat 06.00-15.00 arası, kamu kurumları-özel sektör ve beyaz yakalılar 07.00-16.00 arası çalışmalı. İlköğretim-lise saat 08.00-17.00 arası, üniversite 09.00-18.00 arası olmalıdır.

ÜCRETSİZ İSPARK

7 – Taksilerde durak sistemi teşvik edilerek, şehrin muhtelif yerlerinde taksi park, cep sistemi oluşturulmalı. Durak sisteminin  kurulumu ve denetimi, ilgili taksi işletmeciliği  sivil toplum kuruluşları ile koordineli olarak yapılmalıdır. Çağrısı olmayan araçların trafikte boş gezmesi önlenmelidir. Haftanın bir günü saat 08.00-20.00 arası özel aracını kullanmayan araç sahipleri ilçelerde bulunan İspark park yerleri ve otoparklarından, aynı ay içinde ücretsiz yararlanacak. Araç sahipleri en yakın İSPARK otoparkına gelerek aracını ücretsiz park edecek ve toplu taşıtı kullanacak. İstanbul'da bulunan 2.9 mio otomobilin ne kadarının sistemi kullandığı İSPARK tarafından ölçülerek KENTDAŞLAR'a bilgi verilecek ve katılımın yükseltilmesi hedeflenecektir.

DİĞER HABERLER
Yolcu var para yok

Yolcu var para yok

14-03-2024 - Kara

Bursa adımı attı

Bursa adımı attı

14-03-2024 - Kara

Mercedes hisselerini sattı

Mercedes hisselerini sattı

14-03-2024 - Otomotiv

Ford ile Iveco el sıkıştı

Ford ile Iveco el sıkıştı

14-03-2024 - Otomotiv

Otokar, 15'inci Kez Lider

Otokar, 15'inci Kez Lider

14-03-2024 - Otomotiv

Sarp, gücünü Sap’tan aldı

Sarp, gücünü Sap’tan aldı

14-03-2024 - Lojistik

Zirveye yerleşti

Zirveye yerleşti

14-03-2024 - Otomotiv

Demiryoluna ağırlık verdi

Demiryoluna ağırlık verdi

14-03-2024 - Dernekler

Kozetur TGE aldı

Kozetur TGE aldı

14-03-2024 - Teslimatlar

Kuş olup uçuyorlar!

Kuş olup uçuyorlar!

14-03-2024 - Lojistik