AVL sahaya indi

Otonom araçlar, Türkiye’de atılan mühendislik adımları sayesinde test edilecek noktaya ulaştı. AVL Türkiye mühendisleri tarafından otonom teknolojisi ile geliştirilen hibrit özellikli ilk sürücüsüz araç, İstanbul’da test sürüşlerine başladı.

Otomotiv - 11-07-2019 15:33 8369 kez okundu.

AVL sahaya indi

Otomotiv mühendislik firması AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye ekibinin çalışmaları sonucunda otonom teknolojisi ile hibrit özellikli ilk sürücüsüz araç geliştirildi. AVL Araştırma ve Mühendislik Türkiye Genel Müdürü Dr. Serkan İmpram, otonom teknolojileri geliştirilen sürücüsüz aracın testlerine başladıklarını belirterek, aracın sahip olduğu gelişmiş otonom özellikler hakkında önemli bilgiler paylaştı.

KONTROL YAPAY ZEKAYDA

Akıllı algoritmaları, fonksiyonları ve diğer otonom sistemleri geliştirilen aracın gelişmiş özelliklere sahip olduğunu ve kullanıcıların müdahalesi olmadan birçok işlevi yerine getirebildiğini ifade eden Dr. Serkan İmpram, şöyle konuştu: “Ar-Ge merkezlerimizde Türk mühendislerimiz tarafından otonom sistemleri geliştirilen araç, hibrit-elektrikli bir model. Bununla birlikte, geliştirdiğimiz sistem pek çok farklı araç türüne de uygulanabilecek özellikte ve seviyede. Uluslararası güvenlik standartlarına göre geliştirdiğimiz otonom araç, ilk olarak L2 seviyesinde testlere başladı. Araçla herhangi bir kullanıcı müdahalesi olmadan otoyolda sürüş yapılabilmektedir. Direksiyonun, hızlanma ve yavaşlama kontrolü ise araç üzerine yüklediğimiz akıllı algoritmalar sayesinde yönetilmektedir. Aynı zamanda otobanda seyir halindeyken kendi kendine virajlı yollarda dahi şeridini koruyabilmektedir.”

TRAFİK KURALLARINA UYUMLU

Otonom teknolojileri geliştirilen aracın trafik kurallarına göre kendi hızına kendisinin karar vereceğini belirten Serkan İmpram, “Kullanıcı müdahale etmeden, araç trafik kurallarına uyacak. Hız sınırına uygun şekilde şeridini koruyacak ve önüne çıkacak araçların hızına göre kendi hızını güvenli bir mesafeden takip edecek şekilde tasarlandı. Gerektiğinde şerit değiştirme, herhangi bir problem olduğunda aracı güvenli şekilde kenara çekmek gibi daha ileri gelişmiş fonksiyonlar eklenerek kontrol yapay zekaya bırakılıyor. Eklenecek yeni özelliklerle tüm kararlar, geliştirilen otonom fonksiyonlarca alınıp, uygulanabilmesi sağlanacak ve her koşulda güvenli bir şekilde çalışan tam otomatik bir sürüş mümkün hale gelecek” ifadesini kullandı.

DİĞER HABERLER
Otobüsçünün hali ne olacak?

Otobüsçünün hali ne olacak?

04-04-2024 - Dernekler

Gıda da ön plana çıktı

Gıda da ön plana çıktı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımda çekişme!

Yatırımda çekişme!

04-04-2024 - Teslimatlar

Almanya’da rekor kırdı

Almanya’da rekor kırdı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımcılar gaza geliyor!

Yatırımcılar gaza geliyor!

04-04-2024 - Güncel Haber

Afrika’ya yöneldi

Afrika’ya yöneldi

04-04-2024 - Lojistik

Rota yeniden oluşturuldu

Rota yeniden oluşturuldu

04-04-2024 - Lojistik

Firmalar işine odaklandı

Firmalar işine odaklandı

04-04-2024 - Otomotiv

Man kazançları iyi!

Man kazançları iyi!

03-04-2024 - Otomotiv

TET Global yolunda

TET Global yolunda

03-04-2024 - Teslimatlar