Herkesi yakından ilgilendiren mutluluk

Türkiye genelinde ekonomik sorunlar, kira ilişkisinden kaynaklı uyuşmazlıklarda da artışa neden oldu. Kiracılar indirim ya da artış olmamasını talep ederken, mal sahipleri de kira bedellerinin artmasını istiyor. Bakırköy Arabuluculuk Merkezi Müdürü Adem Umur, “Kira ilişkisi kaynaklı uyuşmazlıklar ancak Arabuluculuk ile en kısa sürede çözülebilir” dedi.

Güncel Haber - 26-04-2022 20:34 4211 kez okundu.

Herkesi yakından ilgilendiren mutluluk

Fiyatlardaki artış, vatandaşı ekonomik krize soktu. Ülkede yaşanan olumsuz gelişmeler, kiracılar ile mal sahiplerini karşı karşıya getirdi. Kira sözleşmesinin tarafları arasındaki ilişkinin yeniden düzenlenmesi ve uyuşmazlıkların çözümü için ise devlet yargısı en az iki yıl sürüyor. Masraf ve avukatlık ücretleri gibi tüm giderler ise dava konusunun yüzde 25’ini oluşturuyor.

KESİN ÇÖZÜM ARABULUCU

Konuya ilişkin açıklama yapan Bakırköy Arabuluculuk Merkezi Müdürü Adem Umur, her kira ilişkisinde kendine özgü, özelliklerinin bulunduğunun altını çizdi. Umur, “Kira ilişkisinin ne zamandan beri devam ettiği, mecurun bakım ve dekorasyonu, kira bedeli ödemelerindeki düzenliliği, AVM kurallarına uyumu gibi sayısız durum tarafların birbirine bakışını etkilemektedir. Kira ilişkisinden kaynaklı uyuşmazlıkların arabulucu vasıtasıyla çözümlenmesinde hem kiraya veren hem de kiracı açısından birçok avantajı bulunmaktadır. Kiralayan ile kiracı ortaya çıkan bu sorunları şu anda ihtiyari olarak dostane çözüm yoluyla ve bir arabulucu yardımıyla kendileri çözebilme imkânına sahiptir. Kira ilişkisinden kaynaklı uyuşmazlıkların dava şartı olarak getirilmesi halinde dava açmadan tarafların arabulucu önünde bir araya gelmeleri sorunların daha kolay çözümünü sağlayacaktır. Müzakerelerle gizlilik içinde yürütülecek bir arabuluculuk süreci, tarafların birbirlerini anlayabileceği, empati kurabileceği, ilişkilerini sonrasında da sürdürebilecekleri en doğru çözüm yöntemidir” dedi.

DAVA HARCI ÖDEMEYE SON!

Arabulucuya başvurulması sonrası uyuşmazlığın çözümünün 1 gün ila 8 hafta olduğunun altını çizen Bakırköy Arabuluculuk Merkezi Müdürü Adem Umur, hiçbir harç ödemeden sadece arabuluculuk ücreti ile çözüme ulaşılacağını ifade etti. Umur, vekil ile temsil yapılıyor ise davaya nazaran daha makul bir vekalet ücreti ile sürecin sonlandırılacağını da söyledi. “Taraflar varılacak anlaşma ile kira ilişkisinin bundan sonraki şeklini ve konusunu sınırsızca düzenleyebilecekler” diyen Umur, şöyle devam etti: Değişen durumlara göre yeniden arabuluculuk yöntemi ile bir araya gelebilecek. Dava yolundan farklı olarak kira bedellerini aydan aya, yıldan yıla veya herhangi bir zaman dilimine göre belirleyebilecekleri gibi ciro üzerinden belirleme, sektörel gelişmelere göre belirleme yollarına gidebileceklerdir. Özgürce kira sözleşmesinin her bir maddesinde diledikleri değişikliği yapabilirler”

YAN YANA DOSTANA İLİŞKİ!

Arabuluculuk yöntemi ile vatandaşın her türlü kazanım elde edeceğini ifade eden Bakırköy Arabuluculuk Merkezi Müdürü Adem Umur, “Taraflar nasıl ki kira ilişkisi kurulurken rızai olarak bir araya gelip kazan-kazan yöntemi ile aynı hedefe yürümüşlerse, bundan sonra da karşı karşıya değil, yan yana bir ilişkiyi tercih etmiş olacaklardır. Kira ilişkileri tüm hukuki ilişkiler içerisinde aile hukuku sonrasında en uzun süren ilişkilerdendir. Arabuluculuk yönteminde bu ilişkinin bozulmayacağı sonuçlar elde edilecektir. Arabuluculuk süreci gizli olduğundan hem görüşme içerikleri hem de varılan anlaşma bir sır olarak taraflarda kaldığından üçüncü kişilerin sözleşme hükümlerinden ve özellikle de kira bedelinden haberdar olmaları mümkün bulunmamaktadır. Böylelikle her bir kira ilişkisi kendi mahremiyetini korumakta, iyi ya da kötü yönde emsal olarak kullanılmamaktadır. Her şeyden önemlisi kira uyuşmazlıklarının çözümünde taraflar öncelikle arabuluculuğu alternatif bir yol olarak denemelidir. Çünkü bu yol iş hayatında barışın ve huzurun sağlanması için ilk adımdır” diye konuştu.

DİĞER HABERLER
Otobüsçünün hali ne olacak?

Otobüsçünün hali ne olacak?

04-04-2024 - Dernekler

Gıda da ön plana çıktı

Gıda da ön plana çıktı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımda çekişme!

Yatırımda çekişme!

04-04-2024 - Teslimatlar

Almanya’da rekor kırdı

Almanya’da rekor kırdı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımcılar gaza geliyor!

Yatırımcılar gaza geliyor!

04-04-2024 - Güncel Haber

Afrika’ya yöneldi

Afrika’ya yöneldi

04-04-2024 - Lojistik

Rota yeniden oluşturuldu

Rota yeniden oluşturuldu

04-04-2024 - Lojistik

Firmalar işine odaklandı

Firmalar işine odaklandı

04-04-2024 - Otomotiv

Man kazançları iyi!

Man kazançları iyi!

03-04-2024 - Otomotiv

TET Global yolunda

TET Global yolunda

03-04-2024 - Teslimatlar