Güncel Haber
Giriş Tarihi : 12-09-2022 09:16   Güncelleme : 30-04-2023 10:28

Türkiye emin adımlarla üretiyor

ASELSAN, elektrikli araç konusunda sahip olduğu teknolojilerle yeni sorumluluklara hazırlanıyor. ASELSAN Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Görgün, "Şu anda 15 otobüs çalışıyor, 5 tane daha teslim edeceğiz. Yeni siparişler gelecek, 20 tane yeni siparişin görüşmeleri devam ediyor" dedi.

Türkiye emin adımlarla üretiyor

Savunma sanayisindeki birikimin bu alanda yürütülen çalışmaların temelini oluşturduğunu vurgulayan Görgün, daha önce yaptıkları modernizasyon, yerlimilli platformlar için üretilen alt sistemlerle bu yeteneği kazandıklarını ve bu gibi alanlarda sivil uygulama fırsatları bulduklarını söyledi.

TEKNOLOJİK GELİŞME

Görgün, görev bilgisayarları ile komuta kontrol, motor kontrol, güç elektroniği ve bunların sürücü sistemlerini en zor koşullar için tasarladıklarını, ürettiklerini ve bunların sahada uzun yıllardır kullanıldığını belirterek şöyle konuştu: "Elektrikli araçlarda otobüsler ön plana çıktı. Otobüsler için geliştirdiğimiz çekiş sistemleri, motor sistemleri, bunlar içinde kullanılan görev bilgisayarı sistemleri ve akıllı şehirciliğe uygun sensörlerle bunların donatılması geçmişteki birikimimizle çok kolay şekilde var olan bir platforma uygulandı. Bu proje en çok görünür olduğu Samsun TEKNOFEST'te en zorlu koşullarda kendini gösterdi. Samsun Büyükşehir Belediyesinde şu anda 15 otobüs çalışıyor, 5 tane daha teslim edeceğiz. İşletme giderlerinde ciddi anlamda düşüş sağlandığı kaydedildi."

SİPARİŞLER YOLDA

İklim, çevre, su ve atık yönetimi projelerine destek verdiklerini, faaliyetlerine çevreci bir yaklaşımla devam ettiklerini dile getiren Görgün, ASELSAN'ın bu ürünlerini çevreye katkı olarak da değerlendirdiklerini ve sorumlulukla bu teknolojilere çalıştıklarını bildirdi. Görgün, "Yeni siparişler gelecek. 20 yeni siparişin görüşmeleri devam ediyor. Bu otobüslerin farklı kurumların kampüslerinde kullanılan ikişer, üçer tane örnekleri de var. Uzun zamandır sahadayız aslında elektrikli otobüste. Yerli ve milli şirketlerimizden bir tanesiyle elektrikli minibüs geliştirme projemiz var. Orada da 64 tane üreteceğiz. Burada da yine ASELSAN'ın sorumluluk alacağı kapsamlar belli. Platformun üreticisi belli, onun dışında güç sistemleri, kontrol sistemleri ASELSAN tarafından üretilecek. Karsan'ın e-JEST modeline bu uygulanacak. Bunun yaygınlaşacağını, gelişeceğini düşünüyoruz. Çok farklı platform üreticilerinin bizimle çalışma arzuları var, onları da değerlendiriyoruz, biz de arzuluyoruz. Çünkü bu alanın gelişeceğine, gelişmesi gerektiğine inanan bir yönetimimiz var" diye konuştu.