Yaptıranın kafası rahat!

Araç fiyatlarındaki artış sigorta maliyetlerini de direkt etkiledi. Zorunlu trafik sigortası ve kasko fiyatlarında son dönemde önemli artışlar oldu. Özellikle kasko fiyatları, C sınıfı bir araçta 10 bin liradan başlayıp 20 bin liralara kadar çıkabiliyor. Yükselen fiyatlar içinde de hesaplı alternatifler ve yollar var. Bunlardan en etkili olanı ise muafiyetli kasko.

Güncel Haber - 21-01-2023 17:04 2197 kez okundu.

Yaptıranın kafası rahat!

Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı verilerine göre; 2022 yılında meydana gelen trafik kazası sayısı 485 bin 48 olarak tarihe geçti. Bu kazalardan 288 bin 118’i maddi hasarlı, 195 bin 11’i yaralanmalı, 1919’u ölümlü kazalardan oluşuyor. Kazalardan yüzde 60’ını maddi hasarlı trafik kazası oluşturdu. Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa en çok kaza yapılan iller listesinde ilk sıralarda yer aldı. Kaza riski araç sayısının artışına bağlı olarak özellikle büyük illerde daha yüksek. Bu yüksek ihtimale rağmen trafikteki 100 araçtan 20’sinde trafik sigortası yok. Ayrıca 100 araçtan 88’inde kasko bulunmuyor. Yani trafikteki araçların sadece yüzde 12’sinde kasko var.

KASKO ÖNEMLİ!

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ulaşım Sigorta Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Purtuloğlu, “Sel, su baskını, dolu, hırsızlık, park halinde aracın zarar görmesi gibi durumlarda da trafik sigortası kapsamında zarar ödenmez. Bu durumda kasko kurtarıcı olur. O yüzden fiyatı 700 – 800 bin liraya çıkan bir araç için kaskodan vazgeçmek çok da kârlı bir durum gibi gözükmüyor. Peki, ne yapılırsa kasko maliyetleri düşer? Bunun birkaç alternatifi var. Trafik sigortası, karşı tarafta oluşan maddi zararı 120 bin liralık limite kadar karşılar. Kasko poliçesi içerisinde yer alan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı, trafik sigorta limitlerinin üzerinde gelebilecek zararları da karşılamaktadır. Bu limit de maksimum seviyede olmalıdır” ifadesini kullandı.

YOKSA YANARSIN!

Purtuloğlu, konuya ilişkin yaptığı açıklamasına şöyle devam etti: “Kasko yaptırmayanların sayısı da son dönemde artışta. Bunun da sebebi aşırı yükselen kasko tarifeleri. C sınıfı yani orta sınıf bir araçta eski, yeni fark etmeksizin sigorta şirketlerinin verdiği fiyat 10-20 bin lira arasında değişiyor. 10 bin liranın altında kasko bulmak neredeyse imkânsız. Bunun da sebebi artan araç fiyatları, yedek parça ve işçilik maliyeti. Artan fiyatlar nedeniyle olsa kaskodan uzaklaşan sürücüler için risk daha da artmış oluyor. Trafik sigortası sadece karşı tarafa verilen zararları, belirlenen teminatlar kadar karşılar. Teminatı aşan maliyetler ile kazaya sebep olan araçta oluşan hasarlar ise kasko yoksa hatalı sürücünün cebinden çıkar.”

AVANTAJ SAĞLAYACAK

Purtuloğlu, kaskoda sağlanacak bazı muafiyetlerle poliçe fiyatının yüzde 25-35 civarı ucuzlayabileceğini ifade etti. Purtuloğlu, “Prim açısından en önemli avantajı sağlayacak kısım; çarpma–çarpışma teminatı için muafiyet eklenmesidir. Araç bedelinin yüzde 5’i oranında muafiyet eklenebilir. Bu durumda poliçe primlerinde yaklaşık yüzde 25 civarında bir prim indirimi sağlanır. Tabii ki bunların yanı sıra; ikame araç teminatının alınmaması, cam kırılması muafiyetlerinin eklenmesi ve servis seçeneği şartlarının kısıtlanması durumunda indirim oranı yaklaşık yüzde 35’i bulabilir. Örneğin 500 bin liralık araç için yüzde 5 muafiyetli kasko yaptırıldığında sigorta şirketi yüzde 5’e tekabül eden meblağın (25 bin lira) üstünde kalan hasarları size öder. 25 bin liraya kadar hasarlar sigortalı tarafından karşılanır. Muafiyetli poliçe ile küçük hasarlarınız için sigorta şirketinden tazminat ödemesi alamasanız da geniş kaskoya göre daha düşük bir bedelle çalınma, yanma, pert gibi büyük hasarlar için aracınızı uygun fiyatlarla güvence altına alırsınız” dedi.

DİĞER HABERLER
Yolcu var para yok

Yolcu var para yok

14-03-2024 - Kara

Bursa adımı attı

Bursa adımı attı

14-03-2024 - Kara

Mercedes hisselerini sattı

Mercedes hisselerini sattı

14-03-2024 - Otomotiv

Ford ile Iveco el sıkıştı

Ford ile Iveco el sıkıştı

14-03-2024 - Otomotiv

Otokar, 15'inci Kez Lider

Otokar, 15'inci Kez Lider

14-03-2024 - Otomotiv

Sarp, gücünü Sap’tan aldı

Sarp, gücünü Sap’tan aldı

14-03-2024 - Lojistik

Zirveye yerleşti

Zirveye yerleşti

14-03-2024 - Otomotiv

Demiryoluna ağırlık verdi

Demiryoluna ağırlık verdi

14-03-2024 - Dernekler

Kozetur TGE aldı

Kozetur TGE aldı

14-03-2024 - Teslimatlar

Kuş olup uçuyorlar!

Kuş olup uçuyorlar!

14-03-2024 - Lojistik