Caner Tan
Caner Tan

Birine Para mı Lazım?

13-11-2014 17:58 5451 kez okundu.

Nakliyecinin sıkıntılarını anlatmaya devam edelim!.. Ülkemizde nakliyecinin çektiği cefa kadar kimse cefa çekmiyor!.. Bu makalemizde gümrüklerdeki fiziki kontroller ve ülkemizdeki uygulamalara dikkat çekmek istiyorum!..

Araçlarımız ihracat yükünü alarak iç gümrüğe geliyor. İç gümrükte fiziki muayenesini yaptırıyor. Eğer ortalarda veya altta bir yük kontrol edilecekse, işte sıkıntı o zaman başlıyor. Aslında üstede olsa o da sıkıntı... Şoförümüz gerekli kolileri anında indirmek zorunda...

Gümrüklerimizin durumu ise içler acısı!.. Altyapısı maalesef şuan hiç bir şeye müsait değil!.. Memur muayene yapmak istiyor, eşyayı indirecek kimse yok!.. Hadi indirecek adam buldunuz, indirecek forklift yok!.. Hadi onu da buldunuz, rampa yok!... O yok, bu yok kısaca hiçbir şey yok!.. Neticede kontrol edilecekse, bunların hepsini nakliyeci bulacak!.. Yapacak bir şey yok... Doğru ya, nakliyeci günah keçisi!..

Kontrolleri bir şekilde yaptırdınız ve iç gümrükten çıktınız. Bu arada bunu kontrol eden memurun gönlü ferah değil!.. Neden mi? Fiziki şartlar mümkün olmadığı için tam anlamı ile kontrol edemedi eşyayı!..

Bir şekilde çıktınız iç gümrükten.... Nakliyecinin derdi bitti mi? Biter mi ya!.. Daha durun, çıkış kapısı var!.. Çıkış kapısında ya ihbar var... Ya da x-ray da yoğunluk ya da evrakta hata... Eee ne olacak şimdi? Tabi ki bir daha aç TIR'ı!.. İyi de ben neden açıyorum? Kontrol edilen benim, yapacak bir şey yok!.. Forklift lazım, kirala... İnsan gücü lazım, onu da bir şekilde nakliyeci ödesin!.. Nakliyeci her seferde servet kazanıyor ya!.. Tabi vermek lazım. Kârın bir kısmını paylaşmak iyidir.

Şimdi şunu duyar gibiyim; "Sanki sade bizim ülkede bu böyle …" Evet arkadaş, sadece bizim ülkede!.. Örneğin çok istediğimiz Avrupa Birliği ülkelerinde araç mı kontrol edilecek? Çekerler aracını gümrük memurları, güvenlik güçleri hep beraber baştan aşağı didik didik eder!.. Bırakın yükü, arabanın tamponunu bile söküp tekrar takarlar yerine… Ha bu arada şoför mü? Ne çatıya çıkar, ne de treylerden yük indirir. Sadece kontrol sırasında ikram edilen kahvesini yudumlar!.. Ve sonuç; 1 cent harcamadan, tepeden tırnağa kontrol bitmiş olur.

İç gümrükte dışarıdan adam getir ve kontrolü yap daha ucuz olabilir ama ya kapı gümrüğü orda iş değişir!.. Örneğin Avrupa'ya acılan en yoğun kapımız KAPIKULE!.. Kapak açma 150 TL!... Komple indirme 600 TL!.. Ya araçtaki yük kolili ise, dökme yük ise işte o zaman da 800'den başlayıp, ucu açık bir şekilde yukarı doğru çıkıyor. Pazarlığınıza bağlı bu fiyat, ona göre artar!.. Forklifi mi lazım? Onu da saatlik kiralayacaksın!.. Öyle 3 kuruşa, beş köfte yok… Kısacası nakliyecinin yaşama sansı yok, yok, yok!.. Öte taraftan ambalajların veya eşyanın yetersiz şartlardan dolayı zarar görmesi ve bunun CMR sigortası dolayısıyla nakliyeci tarafından ödenmesi ayrı bir sorun. Dedik ya birine paramı lazım diye!.. Nakliyeci: Buradayım Öğretmenim diyor!.. Başka söze ne hacet.

Caner Tan
E-Mail: caner.tan@tanlojistic.com.tr