Ahmet Tekin
Ahmet Tekin

Son Mohikanlar... Alaylılar

13-11-2014 18:01 5646 kez okundu.

Bir makinanın en sağlam noktası, o makinanın en çok kullanılan ama hala dayanan parçasıdır. (BENZ ) Bizim sektörün alaylıları da öyle. İş ilanlarının çoğunluğu deneyimli elemanlarla alakalı!.. Hala en çok aranılan elaman olmamızın altındaki neden, birazda sektörün gelişmişliğiyle orantılı!..

Sektörle ilgili okullar yeterli donanıma sahip eleman yetiştiremediği için hala en çok aranılan elaman tecrübeli, deneyimli elemanlar. Onlarında en büyük handikabı, bir çoğunun dil bilmemesi. Dil eksikleri de olmasa yeni mezun olanlar, tecrübeli elamanların hiç bir işine talip olamayacak durumda.
Peki, kimdir bu alaylılar?
Bu sektörde bir alaylı nasıl yetişiyor?

Çoğumuzun başlangıç noktasıyla-bitiş noktası arasındaki süreç aşağıdaki gibi olmuştu: Schengen vizesi çıkmadan evvel bir aracın geçtiği tüm güzergâh ülkelerinden vize almak zorundaydın. Bunun içinde bir elemanın bu işle görevlendirilmesi gerekiyordu. Gümrükler otomasyona geçmeden önce gümrük için mutlaka bir veya birden fazla eleman bulundurman gerekiyordu.

Şoför hesapları için ayrı bir eleman… Tahsilât için bir eleman… Tır karnesi, ticaret odası için bir eleman… Operasyon için ayrı elemanlar… Filo için ayrı eleman… Müşteri hizmetleri için ayrı eleman ..vs..vs..vs..

Firma ufak çaplıysa, imkânı yoksa bu işlerin hepsini bazen tek bir kişi yapardı. Bu o eleman için çok büyük yükler getirse de bir süre sonra edindiği deneyim ve tecrübe onun piyasada aranmasına ve iş bulma olanağının artmasına yarıyordu. Bir süre sonra firma sahibi ofisin anahtarını verip, uzun günler için tatile çıkabilecek kadar o elamana güvenebiliyordu. Bunları burada kelimelerle anlatırken basit gelmesin!.. Bu süreç çileli, uzun ve yokluklarla geçen bir süreçti!.. Bunlar içinde lise mezunu olman yeterliydi bazen o bile aranmıyordu!.. Süreç tahsilât, ayak işleri, vizeler, gümrük, depolama, operasyon ya da pazarlamayla noktalanıyordu. Şanslı ve becerikli olanlar patron oldu. Şimdi o elemanlardan çoğu şirket sahibi, TIR sahibi, yetki belgeli nakliyeci!.. Daha az şanslı olanlar CEO, müdür pozisyonunda.

Diğerleri, yani şansız olanlar hala normal operasyoncu maaşıyla belki de yaştan dolayı daha azına çalışıyor. Şimdi her şey değişti... Değişiyor, değişecek. Otomasyon çıktı, iletişimle ilgili eksiğin olmaması lazım. Dil artık en çok aranan kriter. Yüksek okul okumak yetmiyor. Uluslararası ticaret şekilleri, ilişkiler, değişti yakalamak lazım. Taşımacılıkta patron profili de yavaş yavaş değişiyor. Gözüne girmek için hala aynı enerjimiz olacak mı? Evraklar değişti. Güzergahlar, yol alternatifleri, taşıma şekilleri arttı. Takip etmek lazım.

Sektörde tekelleşme arttı… Belki de ekonomiyle orantılı olarak işçi kıyımları ufukta!.. Belki topun ağzında ilk olarak eski elemanlar olacak. Bu gelişmeler alaylıların eğer ayak uyduramazlarsa gelecekteki kabusları olacak. Ormanlarını yitirmeye başlamış, yurtlarından olmaya zorlanan son Kızılderili, son mohikanlar gibiyiz!.. Medeniyet denilen canavarın ağız kokusu ensemizde!.. Vefaya en çok ihtiyaç duyacağımız günler yakındır!.. İnşallah tecrübeye olan saygı, tecrübeye olan inanç yok olmaz.

Ahmet Tekin
Tüm Lojistik Çalışanları Birliği
E- mail: sansalahmettekin@gmail.com  
Tel: 0533 690 60 27
https://www.facebook.com/groups/509359522513159