Usulsüz ve tahrifatlı kart kullanımı!..

13-11-2014 18:01 288 kez okundu.

Ücretsiz yolculuk kapsamının sürekli genişletilmesi ve indirimli yolculuklar da indirim oranlarının yükseltilmesi, yeterli denetim yapılmaması, seyahat kartı temin etmekteki kolaylıklar özellikle son zamanlar da “Usulsüz ya da Tahrifatlı Kart Kullanımında” patlamaya neden olmuştur.

Her araçta ve her seferde yaklaşık 20 usulsüz veya tahrifatlı ücretsiz ya da indirimli kart kullanımı tespit edilmektedir. Kural dışı seyahat kartı kullanımının tespiti halinde şoförlerimiz bir kısmına el koyarken bir kısım yolcular inip kaçmakta veya kartı vermemekte direnmektedir.

Şimdiye kadar, araçlarımızın içinde ve yolcu bilgilendirme ekranlarında usulsüz veya tahrifatlı kart kullanımının neden olduğu zararlarımızı, bu zararların daha yüksek kaliteli araçlar almamızı engellediğini, bunun ücretini usulüne göre ödeyen dürüst vatandaşlar aleyhinde haksızlık olduğunu ve bu tür kural dışı kart kullanımlarının yasa dışı olduğunu ve cezai işlem gerektirdiğini vatandaşlarımıza defalarca duyurmamıza rağmen, maalesef müspet bir netice alınamamıştır.

Usulsüz veya tahrifatlı seyahat kartı kullanımı nedeniyle kent içi toplu taşıma sektöründe çok ciddi oranda gelir kayıpları oluşmakta bu nedenle araç içinde zaman zaman istenmeyen hadiseler meydana gelmektedir. Usulsüz ya da tahrifatlı kart kullanımı nedeniyle oluşan gelir kayıplarının önlenmesi için alınabilecek tedbirler ve yapılacak düzenlemeler konusun da Özel Halk Otobüsü işletmecileri olarak oluşturduğumuz görüş ve önerileri İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğümüze ilettik. Bu çerçeve de şoförün ücretsiz ve indirimli kartları daha iyi izleyebilmeleri için AKYOLBİL uygulamasında yeni bir düzenleme yapıldı ve uygulamaya koyuldu. Ücretsiz veya indirimli kart kullanılırken şoför Akyolbil ekranından kartın özelliğini görmekte ve buna göre kontrol yapabilmektedir. Bu uygulama ciddi oranda etkisini göstermiş ve neticeleri alınmaya başlanmıştır. İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğümüz yöneticilerine bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum. Ancak, şoförlerin görevlerini daha etkin yapabilmeleri ve caydırıcılık açısından, son yapılan düzenlemeye ilaveten, ekranda kart sahibinin resmi, doğum tarihi ve cinsiyetinin de gösterilmesi faydalı olacaktır. Bu uygulama yapıldığı takdirde usulsüz veya tahrifatlı kart kullanımı minimuma inecektir. Bu talebimizin de İETT yöneticilerimiz tarafından mümkün olabilen en kısa süre içinde yapılacağını umuyoruz.

Yapılan yeni düzenleme nedeniyle ve diğer önerilerimizin hayata geçirilmesi halinde usulsüz ve tahrifatlı kart kullanımında ve bu nedenle oluşan gelir kayıplarımız da ciddi bir azalma meydana geleceği muhakkaktır. Lakin sorun tamamen çözülmüş olmayacaktır. Bu itibarla sorunu tamamen bitirmek veya en aza indirmek için kural dışı kullanımın tespiti anında şoförün akyolbil sistemi içinde bir tuşa basarak o kartın tedbiren kullanıma kapatılması ve akabinde yenileme esnasında çok etkili bir maddi yaptırım uygulanması gerekmektedir. Çünkü kural dışı kullanılan karta el konulması esnasında şoför arkadaşlarımız ciddi mukavemetle ve hakaretlerle karşı karşıya kalmaktadırlar. Çoğu defa da ilgili şahıs kaçmaktadır. Bu nedenle kural dışı kullanılan kartı tespit eden şoför bunu bir butona basarak merkeze bildirebilirse hem araç içinde istenmeyen tartışmalar ve olaylar olmaz, hem de kullanıcı hakkında cezai işlem yapılması mümkün hale gelebilir. ÖZULAŞ olarak gerek usulsüz ve tahrifatlı kart kullanımın caydırmak, gelir kayıplarını önlemek için yapılması gereken düzenlemeleri ve alınması gereken tedbirleri görüş ve öneriler olarak İETT İşletmeleri Genel Müdürlüğümüze sunduk. Bu konudaki çalışmalar ve görüşmelerimiz devam etmektedir. Sektörümüzün Ramazan Bayramını kutlar, hayırlara vesile olmasını dilerim.

Göksel Ovacık
E-mail: gokselovacik@hotmail.com