Birlik ve Şûra

15-01-2019 11:18 765 kez okundu.

Uluslararası nakliyecilik sektöründe birlik ve beraberliğin sağlanması, sorunların doğru tanım ve analizinin yapılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Bu sektörün tüm unsur ve paydaşlarının katılım sağlayacağı bir Şûra ve Arama Konferansı ile mümkündür. Bugüne kadar UND bünyesinde yapılan çalıştay benzeri faaliyetler, geniş kapsamlı bir katılım sağlanacak ve sektörüm yaptırım gücünü ortaya koyacak mahiyette değildir.

Sorunların cılız bir sesle ifade edilmesi, bir kaç gazetenin haberlerine konu olması yeterli değildir. Keza sektör büyük ve hayati sorunlarla karşı karşıya olup, maalesef sorunların çözümü bakımından kaderine razı olarak beklemektedir. Kapıkule sorunu çözülmüş değildir. Zira ihraç mallarının taşınmasında ciddi zaman kayıpları söz konusu olmaktadır.

Avusturya’nın Ro-La dayatması haksız ve hukuksuz şekilde devam etmektedir. Rusya ve BDT ülkelerine yönelik taşımalarda Geçiş Belgesi sorunu devam etmektedir. Macaristan, uluslararası mahkeme kararlarına rağmen hâla fahiş geçiş ücretleri almaktadır. Ezcümle; sektörün her firmasının hayatiyetini etkileyen sorunların mevcudiyeti devam ediyor.

Çözüm ise sözde değil, özde bir Şûra ve Arama Konferansının toplanmasıdır. Biz sorunların çözümünde yaptırım gücümüzün farkında olmalıyız. Ülkedeki nakliye ve lojistik sektörünün tüm unsurlarının var olmadığı göstermelik toplantı ve etkinliklerin, şüphesiz bilinen şeylerin tekrarından başka bir manası olmayacaktır. Zira çözüm ve strateji üretilmemektedir.

Sektör birkaç büyük firmadan ibaret değildir. Bolu’da Mersin’de Gaziantep’te 10 birim araçla faaliyet gösteren firmaların sorunu da bu sektörün asli sorunudur ve çözüm beklemektedir. Yapanın, yaptığının yanına kâr kaldığı kurtlar sofrasında; çok ciddi yatırımlara rağmen cüzi kâr marjıyla çalışan bu firmalar kaderine terk edilmemelidir. Küçük bir firmanın sorunu da bir sürücünün derdi de derdimiz olmalıdır.

Ramp ışıklarına çıkartılıp 3-5 sürücüye verilen plaketler maalesef ekseriyetin sorunlarını çözmüyor. Birlik ve beraberliğin sağlanmadığı bir sektörün varlığını idame ettirmesi mümkün değildir. Yeni umutlarla yeni bir seneye girerken hayatımıza dokunan büyük sorunları da beraberimizde götürüyoruz. Yukarıda da zikredildiği gibi ulusal ve uluslararası mevzuata dair, haksız uygulamalara dair sorunlar uzun yıllardır devam ediyor. Maliyetinin üzerinde Demokles’in kılıncı gibi sallandırılıyor. Ayda maksimum ortalama 1,5 sefer yapan firmalar 300 Avrolara çalışırken sorunlarının çözümünde seslerini yeteri kadar duyuramıyorlar.

Sürücü davaları ayrı bir sorun. Vasıflı, kalifiye sürücü bulunmuyor ayrı bir sorun. Vizeler konusunda her geçen gün Schengen bölgesinde yeni bir sorun icat ve ihdas edilerek nakliyecilerin karşısına çıkartılıyor... Bir ve beraber olmadıkça, sesimizi yükseltmedikçe, gücümüzün ve irademizin farkında olmadıkça, ertelenen ve çözümü geçiştirilen bu sorunlar sektör olarak, ülke olarak bizlere bedel ödetmeye devam edecektir. Anadolu'da denildiği gibi “Artık can cezaya dayanmıyor” nakliyeci sorunların çözümünü bekliyor.

Küçük firmada bizimdir, büyük firmada bizim. Kara da Ro/Ro da bizimdir! Yeni senede bu birlik ve beraberliğin ortaya konulacağı sorunların çözüme kavuşturulduğu, geleceğe dönük plan ve stratejilerin üretileceği bir dönemin başlaması ümidiyle, bütün sektör ve çalışanlara hayırlı ve başarılı çalışmalar temenni ediyorum.

Murat Ertütüncü
E-Mail: muratertutuncu@hotmail.com