Hayrettin Yağız
Hayrettin Yağız

Rahatlatın birazcık!

30-06-2022 21:43 426 kez okundu.

Şehirlerarası otobüs taşımacılık sektörü, neredeyse Cumhuriyetimiz ile yaşıt. O tarihten bugüne de sektörümüz hiçbir kurum ve kuruluştan bir kuruş destek almadan kendi öz sermayesi ile bugünlere geldi. Tabiri caizse hiç kimse otobüsçüye vermedi. Hep ondan aldı.

Çok şükür işler hep güzeldi. Kazanç olduğu içinde sırtına kim binerse, binsin hiç hissetmedi. Ama bugün eski kazanç yok, sıkıntı büyük. Mazot almış başını gitmiş, kazanç olmadığı için otobüsçü mazot parası bulamadığı için otobüsünü hareket ettiremiyor. Ekonomik darboğaz, otobüsçülük sektöründe derin yaralar açtı. Bunun da kolay kolay kapanması söz konusunu değil.

Otobüsçünün bayramı dediğimiz yaz sezonu okulların kapanmasıyla başlamış oldu ama bayram gelmiş benim neyime tabiri caizse!. Her şey almış başını gitmiş, otobüs dolu gidip gelse bile para kazanmak hayal olmuş. Şimdi sezonda birde Kurban Bayramı var ve onun da sönük geçeceğini düşünüyorum.

Yaz sezonundayız. Okullar kapandı. Önümüzde sönük geçen bir de Kurban Bayramı var!.. Ülke genelinde derinden hissedilen ekonomik kriz ile birlikte her geçen gün büyüyen işsizlik ve sektör olarak sinirlerimizin gerildiği ve de günden güne eridiğimiz bir dönem yaşamaktayız. Her kaybeden esnaf gibi hükümetten beklentisi olan bir sektör haline geldik. Çünkü bu ekonomik savaşta en çok zarar eden sektörüz. Hükümetten beklentilerimiz arasında en önemli konu, FSM’den geçiş iznidir. Hiç değilse bir süreliğine izin verilsin. Bu sayede otobüsçü fazladan kilometre yapıp, mazot harcamaz ve rahat bir nefes alır.

Öte yandan KDV indirimlerinin devam etmesi, kasko ve sigorta kayıplarımızın giderilmesi ve otogar çıkışlarının azami bir fiyata indirilmesi camia olarak arzumuzdur. Bu arada İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile 3 yıllık kira sözleşme sürelerimiz doluyor. Kiraların yükseleceği ifade ediliyor ama inşallah çok yüksek olmaz ve makul seviyede tutulur. Tüm İslam âleminin Kurban Bayramı’nın hayırlara vesile olma dileğiyle!..

Hayrettin Yağız
E-mail: avemreyagiz@outlook.com