Hayrettin Yağız
Hayrettin Yağız

Âşık olduk

17-04-2023 19:07 526 kez okundu.

Romantik ilişkilerimiz ilişki dinamiği açısından farklılıklar gösterir. Burada bireysel farklılıklarımız önemli ölçüde rol oynamaktadır. Bireysel ve çevresel faktörlerin yanı sıra yaşanılan aşkın türleri de mevcut bir faktör olarak yer almaktadır. Şimdi size aşk türleri hakkında bilgi vereceğim. Mevcut ilişkinizde ya da daha önceki ilişkilerinizde hangi aşk türlerini yaşadığınızı anlamanıza katkı sağlayacaktır.

Tutkulu aşk, fiziksel çekiciliğin ön planda olduğu aşk türüdür. Burada aşk çok güçlü bir fiziksel çekimle başlar ve cinsel yakınlık önemlidir. Partnerlerin tercih etmiş olduğu fiziksel özellikler ön planda yer alır. Oyun gibi aşk, aşkın oyun ya da keyifli bir yaşantı olarak algılandığı aşk biçimidir. Bu aşk tipi, bağlayıcılığı düşük, eğlencesi ön planda, cinselliğin ve tutkunun önemli olduğu, yoğun duygusallıktan yoksun, kısa süreli ve çok eşliliğe açık bir ilişki türüdür.

Arkadaşça aşk, burada ihtirasa değil benzerliğe, birbirini gözetmeye ve ilgileri paylaşmaya dayanan, arkadaşlığın ön planda olduğu, zamanla gelişen aşk biçimidir. Zamanla gelişen, kişilerin ortak özelliklere sahip olmasının ve birbirlerini gözetmesinin önemli olduğu aşk türüdür, ilgiler ortaktır. Kişiler âşık olduklarına ilişkin özel bir nokta hatırlamazlar. Fiziksel bir ideal tip gözetmezler.

Sahiplenici aşk, Grekçe “theia mania”dan gelir ve “tanrılardan gelen delilik” anlamındadır. Kıskançlık, güvensizlik ve sahipleniciliğin hakim olduğu bu aşk türünde yoğun duygular ön plandadır. Görece patolojik olduğunu söylemek mümkündür. Mantıklı aşk; yani pragma kişiler için olumlu gelecek sağlayabileceğine ve devam edebileceğine inanılan ilişkilerde egemen olan aşk türüdür. Bu tip âşıklar birlikte oldukları kişi ile uyum içinde olmak isterler ve beraber oldukları kişinin özgeçmişi son derece önemlidir. İlişkini temeli mantık ilkelerine dayalıdır.

Özgeci aşk, cömertlik, özverililik hâkimdir. Bu aşk tipinde kişi karşısındakini kusurlarına rağmen sever; bağlayıcı ve destekleyicidir. Beraber olunan kişinin olduğu gibi kabul edildiği, kusurlarına rağmen sevildiği ve iyiliğinin ön planda tutulduğu aşk biçemidir.Özgeci tutkulu aşk ile arkadaşça aşkın bileşiminden oluşur. Tutkulu âşıklar gibi yoğun duygular hissederler, arkadaşça âşıklar gibi sabırlı ve kararlıdırlar.

Hayrettin Yağız
E-mail: avemreyagiz@outlook.com