İhracat artışında ABD'yi, 1 milyar 254 milyon dolarla Birleşik Krallık, 997,9 milyon dolarla Romanya, 958,8 milyon dolarla Irak, 879,2 milyon dolarla İtalya takip etti. Geçen yıl ABD'ye 13,4 milyar dolarlık, Birleşik Krallık'a 12,7 milyar dolarlık, İtalya'ya yaklaşık 12 milyar dolarlık, Irak'a 10,7 milyar dolarlık, Romanya'ya 7,5 milyar dolarlık dış satım yapıldı.
EN FAZLA İSTANBUL
İl bazında bakıldığında 2024'te ABD'ye en fazla ihracatı 4,7 milyar dolarla İstanbullu şirketler gerçekleştirdi. Ülkeye, Ankara'dan 1,4 milyar dolarlık, İzmir'den 1,2 milyar dolarlık, Kocaeli'nden 1,1 milyar dolarlık, Gaziantep'ten 1 milyar dolarlık dış satım yapıldı.
PAZAR ÇEŞİTLİLİĞİ
Türk-Amerikan İşadamları Derneği (TABA-AmCham) Genel Başkanı Süleyman Ecevit Sanlı, ABD ile ticaretteki artışın, Türkiye'nin pazar çeşitlendirme stratejisindeki başarısının bir parçası olduğunu dile getirdi. Sanlı, ihracatta ABD'nin öne çıkmasının, lojistik avantajlarının etkin kullanımı ve katma değeri yüksek ürünlere odaklanılması sayesinde mümkün olduğunu belirterek, "Gelecek dönemde bu artışın sürmesi, ticaret anlaşmaları, dijitalleşme ve lojistik altyapısının geliştirilmesiyle mümkün olacaktır. ABD'nin Türkiye için büyük bir pazar olması, özellikle inovatif ve sürdürülebilir ürünlerin bu pazarda daha fazla yer bulmasını sağlayabilir" ifadelerini kullandı.
TALEPLERİ ARTIYOR
İhracatta lider konumda olan kimyevi maddeler ve mamulleri sektörünün ihracatını değerlendiren Sanlı, "Sektördeki artışın temel nedenleri arasında, petrokimya ürünlerine olan global talebin artışı, Türkiye'nin üretim kapasitesinin büyümesi ve ihracat yapılan pazarların çeşitlendirilmesi yer alıyor. İlaç ve kozmetik gibi katma değerli ürünlerin ihracatındaki artış da sektörü destekledi" dedi. Sanlı, milli projelere olan talep ve gelişmekte olan ülkelerle artan işbirliğinin savunma ve havacılık sanayisi, Türkiye'nin çevreci enerji teknolojilerinde artan üretim kapasitesinin ise yenilenebilir enerji teknolojileri sektörünü destekleyeceğini kaydederek, elektrik ve elektronik, mobilya, kağıt ve orman ürünleri, hizmet ihracatı ile hububat, bakliyat yağlı tohumlar ve mamulleri ihracatının artacağı öngörüsünde bulundu.