Lojistik firmalarının sürücüleri için Schengen vizesi almakta karşılaştığı sorunlar, Türkiye’nin Avrupa’ya ihracatını da olumsuz etkiliyor. Artık tarife dışı engele dönüşen vize sorunları, Türkiye’nin ihraç ürünlerinin Avrupa’daki alıcılarına teslimatlarını da geciktiriyor. Sorunun üstesinden gelmeye çalışan Türk firmaları ise, intermodal taşımalara ağırlık verdi.
ENGELLERİ BİR BİR AŞIYOR!
Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Capella Logistics CEO’su Aytaç Aykanat, Türkiye – Avrupa hattında vize engelinin ihracata olumsuz etkilerini minimuma indirmek için intermodal taşımalara ağırlık verdiklerini söyledi. Aykanat, Bulgaristan’daki şirketleri ve AB’deki güçlü altyapısıyla demir yolu ve Ro-Ro bağlantılarını kullanıp, gecikme yaşanmadan teslimat yaptıklarını dile getirdi. Aykanat, “Almanya, Hollanda ve Belçika’ya genellikle demir yolu bağlantılı intermodal taşıma yapıyoruz. İngiltere, Fransa, İspanya ve Portekiz’e ulaşmak için ise Yalova-Sete Ro-Ro hattını kullanıyoruz. Yaygın lojistik ağımız sayesinde, Avrupa içindeki son teslimatları ise vize sorunu olmayan sürücülerle gerçekleştiriyoruz” dedi.
İŞKENCEYE DÖNÜŞTÜ
Vize sorununa ek olarak Avrupa’ya kara yolu ile ulaşımda gümrük kapılarındaki bekleme sürelerinin uzadığına da dikkati çeken Aykanat, “Türkiye’nin ihracatı her yıl artıyor. Buna bağlı olarak lojistik taşımalar ve çekici sayıları da artıyor. Ancak Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarındaki alt yapı hep aynı kalıyor. Bulgaristan sınırında bekleme süresinin 100 saate kadar yükseldiğini gözlüyoruz. Bu adeta işkenceye dönüştü. Geçiş belgesi sıkıntıları da sürüyor.”