Japonya’da otomobiller kilo ile…

Japonya'da kullanılmış arabalar, başka ülkelere kilo ile satılıyor.

Güncel Haber - 9 yıl önce

Japonya'da kullanılmış arabalar, başka ülkelere kilo ile satılıyor. Yüksek navlun ücretlerine rağmen bu araçları alan ülkelerin halkı için fiyatlar hâlâ çok ekonomik. Yeni Zelanda da bu arabaları en çok satın alan ülkelerin başında geliyor.

100 ABD dolarından başlayan ve açık artırma yoluyla satılan 10 yaşından büyük otomobiller, ülkenin serbest ithalat politikası nedeniyle çok ucuza alıcı buluyor. Araçların çok ucuz olması Yeni Zelanda'da hane başına 3 araç düşmesine neden oluyor.

Japonya, Güney Kore ve Singapur gibi ülkelerde uygulanmakta olan 10 yaş üstü araçların kullanımını engelleyen yasalar çerçevesinde her yıl milyonlarca araba hurdaya çıkmak zorunda kalıyor. Araç sahipleri de arabalarını hurdaya vermek yerine çok cüzi fiyatlarla aracı şirketlere satıyor ve bu araçlar değişik ülkelere kilo ile ya da arabanın durumuna göre başka şekilde satılıyor. Örneğin sadece Japonya'da 2006 yılında 1milyon 136 bin araç trafikten men edilmişti. Trafikten men edilen bu araçlar, ithal yapan ülkelerin kanunları gereği Japonya'da gerekli dezenfekte işlemleri sonrasında kilo hesabı ile alınıyor. Sonrasında ise açık artırma yolu ile aracın yaşına ve kullanılabilirliğine göre belirlenen rezerv fiyatları üzerinden çok düşük fiyatlara halka sunuluyor.

Bu araçları genelde Rusya, İngiltere, Avustralya, İrlanda, Pakistan, Peru, Bolivya, Paraguay, Kenya ve Filipinler gibi ülkeler alıyor. Adı geçen ülkeler, bu arabaların ithalatı için değişik politika izliyor. Bazısı çok katı kural koyarken, bazısı da bunu çok gevşek bırakıyor. Şili, Singapur, Güney Afrika ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkeler de bu araçlar için transit merkez olarak kullanılıyor.

Günün Diğer Haberleri