Sektör adına 111 hedef belirlendi

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND), politika ve stratejik hedeflerini belirlendiği geleneksel Stratejik Hedefler Çalıştayı, Kapadokya’da gerçekleştirildi.

Dernekler - 9 yıl önce

Uluslararası Nakliyeciler Derneği’nin (UND), politika ve stratejik hedeflerini belirlendiği geleneksel Stratejik Hedefler Çalıştayı, Kapadokya’da gerçekleştirildi. Sekiz yıldır düzenli olarak yapılan çalıştayda bu yıl, taşımacılık sektörünün iyileştirilmesinden, ulusal ve uluslararası sorunların çözümüne kadar farklı konularda 111 yeni hedef belirlendi.

Türkiye’de kalite ödüllü tek sivil toplum kuruluşu olan UND, 2001 yılında başlayan yeni yönetim anlayışı ve katılımcı, şeffaf yönetim modelinin parçası olarak her yıl Stratejik Hedefler çalıştayı yapıyor. Çalıştaya Genişletilmiş Yönetim Kurulu, Çalışma Grubu Başkanları, talep eden üyeler, UND İcra Kurulu ve UND Bölge Temsilcileri katılım sağladı.

5-7 Haziran 2009 tarihlerinde yapılan bu yılki çalıştaya 94 kişi katılım sağladı. 6 adet Kritik Başarı Alanı altında UND’nin politikasının belirlenmesinde katkıda bulundu. 

Hedef koyarak çalışalım

Çalıştayın açılışında konuşan UND Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Dinçşahin, Kalite Ödüllü bir sivil toplum kuruluşu olan UND’nin, çalışma yöntemiyle sektörün sorunlarına çare ğunu vurguladı. Dinçşahin, “Her birim kendi çalışma alanında koşulları daha iyi hale getirmek için çalışma yapıyor ve bu konuda kendisine hedefler belirliyor. Bu çalışmalar, sektörümüzün her adımında kendini gösteriyor. Artık birçok sorun çözüme kavuştu. Bundan sonra karşılaşacağımız sorunlar da aynı hızda çözülecektir. Ben bu sistemden çok şey öğrendim, işyerlerimizde de belli hedefler koyarak çalışma yaparsak, daha başarılı olacağımıza inanıyorum” .

Çalışmalar devam ediyor

UND’nin stratejik hedeflerini açıklayan İcra Kurulu Başkanı Mine Kaya da, yapılan çalışmaların sektörün temel sorunlarına yönelik ğunu dile getirdi. Kaya, “Hedeflerimiz, sektörün yaşadığı sorunları çözmektir. Geçen yıl belirlemiş ğumuz hedeflerin yüzde 64’ünü gerçekleştirdik. Belli bir bölümü halen devam etmektedir. Bu yıl da kendimize toplam 111 yeni hedef belirledik. Bunların içinde, 2010 yılında Taşımacılık İş Kanunu’nun yürürlüğe girmesini sağlamak, ATAD’ın aldığı vizesiz dolaşım ile ilgili kararın tüm Schengen ülkelerinde uygulanmasını sağlamak, ADR Konvansiyonu’nun yürürlüğe girmesi, dijital takograf zorunluluğu, Ortak Transit Sistemi’ne Türkiye’nin taraf olması gibi çok büyük hedeflerimiz var” diye konuştu.

UND’nin 2008 yılında belirlenen hedeflerinin yüzde 64’ü başarılmış olup, sunum yapan 8 birim, bu yıl 111 yeni hedef belirledi. Ayrıca, çalıştay kapsamında yapılan Genişletilmiş Yönetim Kurulu Üyelerinin katılımıyla gerçekleşen, “küresel gelişmeler doğrultusunda sektörle ilgili stratejilerin gözden geçirilmesi” konulu beyin fırtınası toplantısından çıkan 73 adet yeni öneri ile birlikte, 157 yeni öneri alınarak etkin bir katılım sağlandı.

UND İcra Kurulu, bu öneriler üzerinde değerlendirme yaparak, hedef revizyonu, yeni hedef, mevcut hedef altında eylem ya da içeriğine göre resmi kanallarla çözüme kavuşturmak üzere karara bağlayacak.

Başarısının sırrı!

1974 yılında kurulan UND, sektörün her türlü sorununu çözmek için çalışıyor. 2001 yılında değişen yapısıyla, sıradan bir mesleki örgüt kimliğinden vazgeçen UND, katılım esaslı yönetim biçimine göre yönetiliyor.

Çağdaş bir kurum olmanın ancak “kalite”den geçtiğine inanan UND, Kalite Yönetim Sistemi’ni benimseyerek, 31 Ocak 2001’de ISO 9001:2000 Kalite Sistem Belgesi’ni almaya hak kazandı. 2004 yılında Ulusal Kalite Ödülünü almaya hak kazanmış olan ilk STK olan UND, aynı kalite anlayışını tüm sektöre yaymayı hedefliyor.

5 milyar dolar yatırımı olan ve yan sektörleri ile birlikte yaklaşık 400.000 kişiye istihdam sağlayan taşımacılık sektörünün en önemli örgütü olan UND’nin yaklaşık 1.000 üyesi bulunuyor. Yaklaşık 3.5 milyar euro katmadeğer yaratan sektör, Türkiye’nin toplam ihracatının da yüzde 43’ünü taşıyor. Yaklaşık 45.000 araçlık filoya sahip olan sektörde, 1.502 firma faaliyet gösteriyor.

Sektörün her türlü sorunuyla yakından ilgilenmek ve bilgilendirmek, uluslararası işbirliğini arttırmak ve yer almak olarak belirleyen UND’nin hedefi, Türkiye’de ve dünyada örnek, önder kuruluş olmanın yanı sıra, sadece Türkiye’nin dış ticaretini değil “dünya dış ticaretini” taşımayı hedefliyor.

Günün Diğer Haberleri