ExxonMobil HTA için yeni ürünler geliştirdi

ExxonMobil Türkiye Satış Müdürü Handan Karakaş, 113 yıl önce Türkiye'de başlayan yolculukları ile geleceğe dair büyüme stratejilerine dair röportajını Ulaşım Gazetesi'ne verdi. Türkiye'de yıllık 345 bin ton madeni yağ tüketildiğini dile getiren Karakaş, bu rakamlar göz önüne alındığında pazarda ilk 5 marka içerisinde bulunduklarını açıkladı.

Güncel Haber - 23-03-2018 14:21 7682 kez okundu.

ExxonMobil HTA için yeni ürünler geliştirdi

Türkiye’nin konumu itibariyle grup içerisinde önemli bir yere sahip ğunu dile getiren Handan Karataş, bu doğrultuda yatırımlara aralıksız devam ettiklerini söyledi. Hafif ticari araç kullanıcılarına yönelik özel ürünler de geliştiklerini aktaran Karakaş, kullanıcıların kesinlikle fiyatı gözönünde bulundurup ucuz ürünlere yönelmemeleri konusunda uyarılarda bulundu.

TEMELLERİ OSMANLIYA DAYANIYOR

• İlk önce biraz tarihten bahsedelim. Exxon Mobil’in geçmişinden ve bugünkü durumundan bahseder misiniz? Türkiye'de Mobil’in hikayesi nerede başlıyor?

Yaklaşık 150 yıllık bir süredir faaliyet gösteren ExxonMobil, dünyanın artan enerji ihtiyaçlarını teknoloji ve inovasyonu kullanarak karşılayan dünyanın halka açık en büyük petrol şirketidir. Bulunduğu çoğu ülkede 100 yılı aşkın süredir yatırımlar ve operasyonlar yapan Mobil, Türkiye’ye 1900’lü yılların başında, Osmanlı İmparatorluğu ında girdi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluşunu görmüş; Kurtuluş Savaşı’nı, Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’nı yaşamış; tarihe yakından tanıklık etmiştir. 110 yılı aşkındır Türkiye’de olan Mobil, hem iş hayatına hem sosyal hayata katkıda bulundu. Bunların yanında gençleri eğittik. Okullar açtık. Enerji sektörünün mektebi olarak anıldık. Mobil Oil Türk A.Ş olarak Türkiye'de 113 yıldır faaliyet gösteriyoruz.

KONUMUNU KORUYACAK

• 2017 yılını Mobil açısından global ve ulusal açıdan değerlendirir misiniz? 2018 Hedefleriniz nelerdir?

Mobil, dünya genelinde pazar pozisyonu kuvvetli, önde gelen üç madeni yağ markasından biridir. 2017’de İstanbul’daki üretim tesislerimizde 45 milyon litreyi bulan bir yağ üretimi gerçekleştirdik. Toplam madeni yağ pazarının yardımcı ürünler ile beraber 400 milyon litreyi aştığı Türkiye pazarında, 350’nin üzerinde lisanslı firma var. Rekabetin yoğun yaşandığı, yüksek teknolojili ürün pazar segmentinde Mobil, ilk 5’teki güçlü konumunu sürdürüyor. 2018 yılı için hedefimiz, bu güçlü konumumuzu daha da pekiştirmek. Bugün 14 ülkeye ihracat yapıyoruz. Bu ülkeler Finlandiya, İtalya, Katar, Almanya, Gürcistan, KKTC, Lübnan, İsrail, Türkmenistan, Irak, Azerbaycan, Tacikistan, Libya ve Özbekistan. Gelecek yıllarda büyüme planlarımız arasında ihracatta da daha üst seviyelere gelmeyi hedefliyoruz. ExxonMobil içinde Türkiye, yağ üretim tesisine sahip nadir ülkelerden biri. Jeopolitik olarak konumu nedeniyle grup içinde son derece önemli bir konuma sahip. Dünyanın en gelişmiş Mobil tesislerinden bir tanesi olan ve İstanbul’da bulunan fabrikamız, iç pazarda sattığımız ürünlerin yüzde doksanını üretiyor.

• Türkiye pazarında ne kadar yağ tüketiliyor? Sizin bu tüketimdeki payınız nedir?

Motor yağları 3’e ayrılıyor. Madeni yağlar, yarı sentetik yağlar ve sentetik yağlar. Kullanım yerine göre ise otomotiv, endüstriyel, havacılık, denizcilik gibi bölümlere ayrılıyor. Türkiye’de sadece endüstriyel, otomotiv ve denizcilik sektörlerinde hizmet veriyoruz. Türkiye'de şu anda 345 bin ton madeni yağ tüketiliyor. Bunun 250 bin tonu civarı motor yağı olarak binek, hafif ticari, ağır ticari araçlarda, geri kalanı ise müstahzarlar, sanayi yağları, antifirizler ve benzeri ürünlerdir.

YENİ ÜRÜNLER GELİYOR

• 2018 yılı içinde yürüteceğiniz çalışmalar hakkında bilgiler verir misiniz?

Yıl içinde Türkiye’de, Mobil tarafından geliştirilen ve tüketicilere sunulan yepyeni bir kategorimiz olacak. Hafif ticari araçlar özelinde geliştirdiğimiz yeni ürünlerimizle pek çok hafif ticari araç kullanıcısının ihtiyaçlarına özel çözümler getireceğimize inanıyoruz. Araç sahipleri ve işletmecilerinin pek çoğu yağ satın alırken en düşük maliyetli ya da en yüksek performanslı yağlardan çok, araçlarına en uygun ğuna inandıkları yağı tercih ediyor. Önümüzdeki dönemde hafif ticari sektöründe ciddi bir büyüme bekleniyor. Yeni ürünlerimizle hafif ticari yağlar konusundaki uzmanlığımız sayesinde son kullanıcı için değer yaratmayı hedefliyoruz. Türkiye’de hafif ticari araçlara özel yepyeni bir yağ kategorisini 5 ve 7 litrelik ambalajlarda piyasaya süreceğiz. Hafif Ticari Araç kategorisindeki ürünler: Commercial Vehicle F 5W-30, Commercial Vehicle M 5W-30, Commercial Vehicle 5W-30, Commercial Vehicle 10W-40 şeklinr.

• Ticari araç sektöründeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Avrupa'da ve Türkiye'de ticari araç sektöründe en hızlı büyüyen segment olan hafif ticari araç segmenti, Mobil Delvac markalı yağların satışları için bir büyüme fırsatı oluşturuyor. Türkiye'de yıllık otomotiv yağı talebi artmaya devam ediyor, hafif ticari araç sektörü de bu trendin lokomotifi olarak öne çıkıyor. 2016 yılı sonu itibariyle Türkiye'de kayıtlı 3.9 milyon adet hafif ticari araç var. Hafif ticari araç pazarı yıllık ortalama yüzde 4.6 büyümekte. Ayrıca, trafikteki hafif ticari araçların sayısında 2016 -2019 yılları arasında yüzde 14 artış bekleniyor.

• Sizin bu anlamda özel olarak çalışmalarınız var mı?

Böyle bir büyüme beklentisine rağmen, özel olarak hafif ticari araçları hedefleyen kapsamlı bir yağ serisi henüz pazarda bulunmuyor. Şu anda hafif ticari araçlarda, binek veya ağır vasıta yağları kullanılıyor. Hafif ticari araç sektörünün geleceği parlak görünüyor. ExxonMobil, büyümekte olan bu sektörün ihtiyaçlarını anlamak ve ürün tercihlerini tespit etmek için, 2016 yılı boyunca kapsamlı bir piyasa araştırması gerçekleştirdi. Bu araştırmadan elde edilen sonuçlar, bu sektöre özel olarak hazırlanmış bir çözümün geliştirilmesinde etkili . Araştırmamız, hafif ticari araçlara özel bir ürün serisinin piyasaya sürülmesinin, Mobil Delvac’ın pazarda bu kategoride ilk tercih edilen yağ tedarikçisi olmasını sağlayabileceğini ortaya koydu.

HTA ÜRÜNLERİNİZ NELERDİR?

• Bu kapsamda, hafif ticari araçlara yönelik geliştirdiğiniz ürünler hakkında detaylı bilgi verebilir misiniz?

Dünyanın ilk dizel motor yağlarından biri olan Mobil Delvac, 90 yıllık geçmişinde ticari araç endüstrisinin gitgide gelişen ihtiyaçlarına, sürekli yenilik ve performans ile cevap verdi. Sentetik Hafif Ticari Araç Motor Yağı, motor ömrünün uzamasına ve yakıt ekonomisine yardımcı olan, motorda çamur ve aşınmaya karşı mükemmel koruma sağlayan, sentetik bir motor yağıdır. ExxonMobil, Mobil Delvac Light Commercial Vehicle F 5W-30 yağını, WSS-M2C913-D  veya  WSS-M2C913-C onayının talep edildiği motorlara sahip Ford hafif ticari araçlar, ACEA A5/B5 veya A1/B1 standardı gerektiren hafif ticari araçlar, normal veya ağır olabilecek çalışma koşulları için öneriyor. Commercial Vehicle M 5W-30 ürünümüz motor ömrünün uzamasına ve yakıt ekonomisine yardımcı olan, motorda çamur ve aşınmaya karşı mükemmel koruma sağlayan, düşük küllü sentetik bir motor yağıdır. Commercial Vehicle M 5W-30 yağını, MB 229.31, 229.51 veya 229.52 onayının talep edildiği motorlara sahip Mercedes-Benz hafif ticari araçlar, ACEA C3 standardı gerektiren hafif ticari araçlar, VW 505 00/505 01 onaylı ürünler gerektiren Volkswagen hafif ticari araçlar, katalitik konvertörlü benzinli ve Dizel Partikül Filtreli dizel hafif ticari araçlar için tavsiye ediyor. Yarı sentetik hafif ticari araç motoru yağımız ve Commercial Vehicle 10W-40, tipik olarak şehir içi zorlu sürüş koşullarında çalışan dizel ve benzinli motorlar için mükemmel yağlama ve koruyuculuk sağlayan hafif ticari araç motor yağlarıdır. Commercial Vehicle 5W-30 motor yağını VW 501/505.00 onayının talep edildiği veya ACEA A3/B4 standardı gerektiren hafif ticari araçlar için tavsiye ediyor. Commercial Vehicle 10W-40, ileri teknoloji baz yağlar ve modern katık sistemi ile formüle edilmiş olup optimum motor performansı sunuyor. ExxonMobil tarafından hafif ticari araçlardaki yeni model benzinli ve dizel motorların yanı sıra Avrupa, Rusya, Amerika menşeli geleneksel eski model hafif ticari araç motorlarında da öneriliyor.

DÜZENLİ TAKİP EDİLECEK

• Sürücüler yağı nasıl korumalı? Yağ, eksiltmeden ve karartmadan nasıl kullanılabilir?

Yağlarda, yağı koruyucu katkı maddeleri zaten vardır. Tüketiciye düşen görev yağ seviyesini düzenli olarak takip etmektir. Bunun en iyi yolu da haftanın bir günü motordaki yağ çubuğunu kullanarak yağ seviyesini ölçmektir. Araçlar da artık eskiye göre daha donanımlıdır ve  birçok araçta yağ ölçümü sensörler sayesinde otomatik yapılmaktadır. Haftada ayrılacak 5 dakikayla yağınızı kontrol etmekte ve korumakta en büyük adım atılmış olacaktır.

• Madeni yağ, yakıt tüketimini ne kadar etkiler?

Yağın etkisi yakıt tüketiminde belli başlı pek çok diğer faktörler arasında yer almaktadır. Yeni nesil araçlarda önerilen düşük viskoziteli sentetik yağlar yakıt tasarrufuna katkıda bulunmaktadır. Bizim ürünlerimiz arasında yüzde 1.5’a kadar yakıt tasarrufu sağlayan yağlar bulunmaktadır. Tüketicilere tavsiyemiz, araç üreticisinin yağ şartnamesine uygun sentetik yağ kullanmalarıdır.

KALİTELİ YAĞ, İYİ PERFORMANS

• Sürücülerin nelere dikkat etmeleri gerekiyor?

Yağ konusu yıllarca idare etsin mantığıyla ve iklim koşullarına göre değerlendirildi. Oysa kaliteli bir sentetik yağ her türlü mevsim koşulunda, çok geniş bir sıcaklık aralığında üstün performans gösterir. Yağ, aracın kanıdır. Dolayısıyla ne kadar kaliteli yağ kullanırsanız aracınız o kadar iyi bir performans gösterir. Aracınızın motoru o kadar iyi korunur ve daha az masraf çıkartır. Bu anlamda yağ seçiminde cebinizden o an çıkacak parayı değil herhangi bir arıza çıkma ihtimalini göz önünde bulundurarak karar verilmesi gerekir.

 Madeni Yağ Kullanırken Nelere Dikkat Edilmeli?
• Aracın yağ durumu haftada bir kez mutlaka kontrol edilmeli.
• Aracın yağ şartnamesine uygun sentetik yağlar kullanılmalı.
• Yağ seçiminde ucuza kaçılmamalı, kaliteli yağların aracın ömrünü uzattığı ve üstün performans sağladığı göz önünde bulundurulmalı.

DİĞER HABERLER
Araç serisi genişliyor!

Araç serisi genişliyor!

26-04-2024 - Otomotiv

Dünyada 4’üncü oldu

Dünyada 4’üncü oldu

26-04-2024 - Güncel Haber

Yol haritası ne olmalı?

Yol haritası ne olmalı?

26-04-2024 - Lojistik

Kabul edilemez ceza!

Kabul edilemez ceza!

26-04-2024 - Dernekler

Güneş balçıkla sıvanmaz!

Güneş balçıkla sıvanmaz!

26-04-2024 - Kara

Başımıza gelenler!

Başımıza gelenler!

25-04-2024 - Güncel Haber

Sigortada yeni dönem!

Sigortada yeni dönem!

23-04-2024 - Güncel Haber

Otobüsçünün hali ne olacak?

Otobüsçünün hali ne olacak?

04-04-2024 - Dernekler

Gıda da ön plana çıktı

Gıda da ön plana çıktı

04-04-2024 - Lojistik

Yatırımda çekişme!

Yatırımda çekişme!

04-04-2024 - Teslimatlar