DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Caner Tan
Caner Tan
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:57

Sıkıntı büyük!..

Türk taşımacılık ve lojistik sektörü son 10 yılda önemli bir büyüme ve gelişme kaydetti. Türkiye gelişiyor!.. Buna paralel olarak da lojistik sektörü büyüyor!.. Bugün Türkiye’nin uluslararası lojistik üssü olduğunu konuşuyoruz. Ülkemizin 500 milyar dolar ihracat hedefini konuşuyoruz. İşte bunu gerçekleştirmede ise sektörün önemi ortaya çıkıyor!..

Lojistik, tedarik, üretim, sevk, depolama, paketleme, taşıma gibi temel tedarik zinciri yönetimi aşamaları, toplam kalite yönetimi, modern iş geliştirme süreçleri, bilişim teknolojileri, müşteri hizmetleri / ilişkileri yönetimi, gibi bir çok bileşeni ile entegre bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır.

2000 yılından bugüne gelindiğinde, halen Türkiye çapında “lojistik” bölümü bulunan toplam 48 üniversite ve 50 meslek yüksekokulunun bulunuyor olması, sektöre nitelikli insan kaynağının girişinin hızlandığını, iş alanlarının genişlediğini göstermekte ancak sektör de istihdam edilmekte olan yüksek öğretim mezunu çalışan oranı yüzde 30 civarındadır.

Sektörde çalışanların eğitim durumlarının oranına baktığımızda; yüzde 70 ile lise, yüzde 10 ile yüksek okul ve yüzde 20 ile de üniversite karşımıza çıkıyor. Geleceğin mesleği lojistik diyoruz!.. 48 üniversite bu alanda eğitim veriyor!.. 50 meslek yüksek okulu açılmış ve sektör yetişmiş ara eleman sıkıntısı çekiyor!.. Her fırsatta sektör de 50 bin yetişmiş insana ihtiyaç duyulduğu dile getiriyor ki çok doğru!.. İhracat hedeflerinin gerçekleştirilmesi için, sektörün daha da büyümesi için yetişmiş elemanlara ihtiyaç var.

Sektörün yüzde 34’ü kadın, sürücülerinde dahil olduğu yüzde 66’sını erkek çalışın oluşturmaktadır. Lojistik sektöründe 2400 firma faaliyet göstermektedir. Araç parkına bakacak olursak; 53 bin çekici, 18 bin kamyon, 60 bin yarı römork, 3 binin üzerinde kamyonet ve 2 bin civarında römork bulunmakta…

Katıldığım toplantı, konferans ve öğrenci meclislerinde; lojistik öğrencileri, teorik eğitim aldıklarını ancak pratik eğitim konusunda kendilerinin yalnız kaldığını dile getirerek serzenişte bulunuyorlardı. Diğer taraftan Ahmet Tekin bey’in sosyal medyada kurduğu Tüm Lojistik Çalışanları Birliği’nde de yine aynı şekilde lojistik bölümünden mezun olan öğrenciler sektörde kendilerine tam anlamıyla değer verilmediğini iddia ediyorlardı. Benimde üyesi bulunduğum Tüm Lojistik Çalışanları Birliği’nde sektör çalışanları ve yeni mezun öğrenciler için zaman zaman pratik eğitim programları düzenlenir. Lakin düzenlenen programlara istenilen düzeyde kalım gerçekleşmiyor. Çinli filozof Konfüçyüs “Ne aradığını bilmeyen, bulduğunu anlayamaz” diyor. Bizim sektör mensuplarımızda hem kendilerine bir yardım eli uzanmadığından yakınıyor, hem de açılan programlara ilgi göstermiyor.

Bu sorunu çözüme kavuşturmak için en büyük görev lojistik bölümlerinde okuyan öğrencilere düşüyor. Gençler, kendinizi iyi yetiştirin!.. Yarın bu sektörün oyuncuları sizler olacaksınız!.. Eğer kendinizi yetiştirmezseniz, oyunu kurup takımı seçen yerine, yabancıların kurduğu oyun da piyon olursunuz!.. İkinci görev ise üniversite ve yüksel okul yöneticilerine düşüyor. Ticari zihniyetten uzak, eğitim kalitesinin önde olduğu yönetim anlayışıyla hareket edilmeli ve bilgili öğrenci yetiştirilmeli. Son görevde firmalarımıza düşüyor!.. Yarın geç olabilir, gelin bugünden elimizi taşın altına sokalım!.. Yetişmiş eleman sıkıntısını hep birlikte çözelim. Tüm Lojistik Çalışanları Birliği üyelerine verdiği desteklerden dolayı sektörümüzün önemli isimlerinden ve aynı zamanda program yapımcısı Dr. Hakan Çınar ağabeyimize de teşekkürü bir borç bilirim.

Caner Tan
Tan Lojistik Genel Müdürü
E-Mail:
caner.tan@tanlojistik.com.tr

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
HALİNİZDEN MEMMUN MUSUNUZ?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA