DOLAR 0,0000
EURO 0,0000
STERLIN 0,0000
ALTIN 000,00
BİST 00.000
Sultan Süleyman Kalkan
Sultan Süleyman Kalkan
Giriş Tarihi : 26-02-2022 22:41
Güncelleme : 06-02-2024 18:03

Teker patlıyor!

Türkiye şehirlerarası yolcu taşımacılık sektörünün başlangıcı 1926 olarak kabul edilir. O tarihten bu güne hiçbir destek ve teşvik almadan gelen tek sektördür yolcu taşımacılığı!... Tarih boyunca kendi öz kaynakları ile ayakta kalan ve yüzlerce insana ekmek yediren koskoca bir sektördür otobüsçülük!.

Şimdi bazılarınızın; “Hadi be sende! Geçmişi nereden bileceksin….” Vs. dediğini duyar gibiyim. Paşam: ben babadan, dededen, atadan otobüsçüyüm. Çocukluğum ve gençliğim İstanbul Otogarı’nda geçti. 4 yıllık üniversite eğitimimin ardından soluğu yine garajda aldım. Şuanda hem atam İrfan Kalkan’ın işlerini firmamız Özkaymak’ın İstanbul yazıhanesinden takip ediyorum hem bir firmanın İstanbul işletmeciliğini yürütmekteyim hem de sektörde tekeri dönen bir otobüsüm var!.

Sektör duayenlerinin sohbetlerini hep can kulağıyla dinler, her sohbetten de bir ders çıkartmaya çalışırım. Hepimiz sektörümüzün çatı örgütünü TOFED olarak biliriz. Günlerden bir gün sektör duayenimiz TOFED’in bir toplantısında aldı eline mikrofonu ve “Otobüsün tekerine dahi sahip olamayanlar, benim halimden anlamaz, benim hakkımı savunamazlar!...” demişti. Çok doğru bir söz!.

Bir lastik olmuş 7 bin TL. İstanbul’a çalışan bir otobüs, 3’üncü köprü ve çevre yoluna aylık 7 bin 500 ila 8 bin TL ödüyor. Otogar çıkış ücretleri ise aldı başını gidiyor. Tutana aşk olsun! Mazot desen ortada ve bu konuda yazacak kelime bile bulamıyorum. Bu rakam, günlük sefer atanlar da ise iki katına çıkıyor.

2.500 km.lik bir sefer yapan otobüsün sefer bası yakıta ödediği paraya 1 sene önce Şahin alınıyordu. 800 litre mazot bugün 13 bin 500 TL tutuyor. İstanbul’a gidip gelişinde 600 TL otoyollar tutuyor ve garaj çıkış ücretleri çabası!. Malum, zor bir süreçten geçiyoruz. Her sektöre devletimiz tarafından yardım ediliyor. Diğer sektörlerde insanların ihtiyaç duyduğu her alanda kolaylık sağlanıyor. Lakin, bizlere hiç bir destek yok! Aksine, devamlı yaptırımlar uygulanıyor! Tabiri caizse bombayı Rusya attı ama ateşi bizi yakıyor.

Otobüsçüye acil KDV ve akaryakıt indirimi sağlanmalıdır. Aksi takdirde ayakta kalmamız imkânsız hale geldi. Bunun içinde çatı örgütümüz olan TOFED’e büyük görev düşüyor. Ama dediğimiz gibi otobüsün tekerine sahip olan yönetici bir adım öne çıksın ve bu sektör için çalışsın. Eğer bu konuda acil bir önlem alınmaz ise, hiçbir otobüsçü kendinde kontağa basacak ekonomik gücü bulamayacak. Hal böyle olunca, protokol listesine girmek için yarışanlar maaşsız kalacak! Benden söylemesi.

S. Süleyman Kalkan
E-Mail: kalkan23@hotmail.com

NAMAZ VAKİTLERİ
PUAN DURUMU
  • Süper LigOP
Gazete Manşetleri
Yol Durumu
ANKET OYLAMA TÜMÜ
HALİNİZDEN MEMMUN MUSUNUZ?
GÜNÜN KARİKATÜRÜ
E-Bülten Kayıt
ARŞİV ARAMA