Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-11-2014 18:01   Güncelleme : 13-11-2014 18:01

Şişme Bebek 3000 Euro, Patagonya Turu hediye

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanun’u çıktı.

Şişme Bebek 3000 Euro, Patagonya Turu hediye

6502 Sayılı Tüketicinin Korunması Kanun’u çıktı. Ancak bu kanun biz Turizmciler için dünyada eşi benzeri olmayan özelliklere haiz. Nedeni; Tüketicinin cayma hakları.

Tüketici, kredi kartı ile yaptığı ödemelerde tura bir hafta kala koşulsuz "cayma hakkına" sahiptir. Turların %90'ı kredi kartı ile ödendiğine göre, kanun hemen herkesi kapsıyor demektir. Okuyalım bakalım neler olacak;

Diyelim Konya - Şeb-i Arus turu hazırlıyorsunuz. Uçak, otel, giriş biletleri, rehber, alan ve şehir turu transferleri gerekli. Başta THY olmak üzere promosyon biletleri "non-refundable" yani iadesi mümkün olmayan uçak biletlerdir. Dünyada turizmciler bu biletleri kullanır. Ben müşterime aylar öncesinden bu biletlerden alacağım. Otelim, transferim ve tören biletleri için yüzlerce lira ödeyeceğim. Eee? Bir hafta kala müşterim turdan cayacak. Ben de müşterime tüm parasını iade edeceğim. İyiymiş!..

Peki, bırakın diğer havayollarını, devletimin THY'si bana paramı iade edecek mi? Hayır. Bıraktım iadeyi, son dakika yeni müşteri bulsam, isim bile değiştirmezler. Yurtdışına turlara bakalım; 3000 Euro'luk "Patagonya Turu" sattınız. 200, 300 TL kişi başı para kazandınız. Müşteri tura bir hafta kala turunu iptal etti. Caydı. Haydi; Tüm para iade!..

Peki sen bir hafta kala bu tur için aldığın iç hatlar dahil 8-10 uçuşlu non-refundable uçak biletlerini iade edebilir misin? Hayır. 10 yerde ayrı ayrı rezervasyon yaptığın yurtdışı otelleri iade edebilir misin? Hayır. Yani, 300 TL para kazanacaksın diye 9.000 TL iade edeceksin... Oldu!..

Bitmedi; Diyelim uçak gecikti ve ilk gün şehir turunda görülmesi gereken "bir" yer görülmedi. Madde 7 der ki; Paket tur düzenleyicisinin, tur başladıktan sonra önemli bir yükümlülüğünü yerine getirmediği tespit edildiğinde tüketici sözleşmeden dönebilir. Yapılmış olan ödemelerin sözleşmeden dönüldüğü tarihten itibaren tüketiciye derhal iade edilmesi zorunludur. Yani ilk günden itibaren parası iade!.. 8. madde der ki; Tüketici boşa harcanan tatil ı için de uygun bir tazminat talep edebilir!..

6502 Sayılı yasa biz Turizmcilere böyle bir muamele layık görürken 4. maddenin 6. fıkrasında cayma hakkı kullanılamayacak ürünlerin bazılarını şöyle sıralamış:

- DVD, VCD, CD ve kasetler, taşınabilir bilgisayarlar
- Hava ile şişirilen gereçler (şişme yatak, şişme koltuk, deniz botu, can simidi v.s.)
- İç giyim ürünleri (iç çamaşırı, don, sutyen, korse, çorap, terlik, bandaj v.b)
- Satın alınan ürün yanında hediye verilen yan ürünlerin iadesi ve değişimi mümkün değildir

Don'u anladık ama tekrar rafa konması, tekrar satılması mümkün olan bilgisayar "cayma hakkı kullanılamayacak" ürünlere girerken, o gün kullanılmaz ise bir işe yaramayan, ekonomik değeri sıfırlanan, stoğu olmayan uçak koltuğu, otel yatağı, giriş bileti, nasıl olur da bu sınıfa girmez? Anlamak mümkün değil. Hani derler ya adamı zorla kötülüğe sürüklüyorlar diye. Ne yapmamız isteniyor? Cayma hakkı kullanılamayan ürünlerden biri diye şişme ürünün yanında hediye olarak "tur mu" hediye edelim? Şişme ürün fiyatı 3000 Euro. Hediyesi 15 gün "Patagonya Turu". Nasıl olsa Tüketici şişme ürünü iade edemez!..

Not: Bu kanun çıkarken siz neredeydiniz diyenlere: Ben hep buradaydım. Çocuğu elimize verdiklerinde gördüm. Hani, bana bu kanuna bir madde de sen ekle deselerdi; “gel bi de öp bari derdim. Ancak dilim bi kez yandı gari.”

Cem Polatoğlu
E-Mail: baracudacem@gmail.com  
www.andiamo.com.tr
Tel : (0212) 212 30 30