Güncel Haber
Giriş Tarihi : 03-12-2023 22:18   Güncelleme : 22-12-2023 21:32

Paket yolda

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, yüksek teknolojili ürün ihracatı yapan firmalara özel kredi programları hazırlandıklarını açıkladı. Bakan Bolat, yeşil dönüşüm çalışması yapan ihracatçılar için Eximbank ve Geliştirme AŞ (İGE) tarafından destekleme yapılacağını söyledi.

Paket yolda

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2024 yılı bütçesinde ihracatçılara yönelik destek, yüzde 114 arttı. Hükümet, bir yandan ülkemiz ihracatçılarına pazar açma çalışmalarını hızlandırırken bir yandan da Türkiye’nin ithalat cenneti olması yönünde projeler hazırlıyor.

GÜMRÜKTE DÜZENLEME

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “AB ülkeleri ile daha fazla ticaret, ekonomi ve yatırım işbirliği noktasında karşılıklı çalışmalar yapıyoruz. Şu an da AB ile öncelikli hedefimiz yatırımdır. Ticaret, tedarik, lojistik, enerji gibi sektörlerde ülkemize daha fazla yatırım çekerek ülkemiz sanayicileri için daha fazla pazar imkânı açmaya çalışıyoruz. Gümrük Birliği 28 yılı tamamladı. 28 yıl içinde dünya, sektörler, üretim modelleri çok değişti. Bu noktada Gümrük Birliği’ni hizmetler sektörüne, e-ticaret sektörlerine genişletmek istediğimizi ve bu konularda müzakerelere hazır olduğumuzu AB ülkelerindeki mevkidaşlarımıza ilettik. Onlardan da olumlu yaklaşım gördük” ifadesini kullandı.

PROBLEM KALMAYACAK

İhracat rakamlarında yaşanacak artışlara ve hedeflere dikkat çeken Bakan Bolat, şöyle devam etti: “Yüksek teknolojili ürün ihracatı yapan firmalara özel kredi programları hazırlıyoruz. Yeşil dönüşümle alakalı çalışma yapan ihracatçılarımıza da hem Eximbank hem de Geliştirme AŞ (İGE) destek verecek. Konuyla ilgili arkadaşlarımız çalışıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığımız ile görüşüyoruz. Oradan onay çıktığında bu şirketlerin finans problemi kalmayacak. İhracatımızın yaklaşık yüzde 42’si Dahilde İşleme Rejimi kapsamındaki ithalat üzerine katma değer şeklinde bir yaklaşımla yapılıyor. Bu konuda da bir değerlendirme yapıyoruz. Bu yıl 108 milyar dolar civarı dış ticaret açığı vereceğiz. Enerjide 29 milyar dolar tasarruf yaptığımız bir yılda bile dış ticaret açığımızın bu rakamlarda olması çok kabul edilebilir değil. Mal ihracat-ithalat seviyesini dengeye yaklaştırmamız gerekiyor.”