Güncel Haber
Giriş Tarihi : 02-12-2023 21:11   Güncelleme : 22-12-2023 21:33

Beklentiler seneye!

Kadim şehir Şanlıurfa, bu sene yaşanan deprem sel felaketlerinden dolayı turizm hedeflerini tutturamadı. Otellerin doluluk oranları geçen seneye göçe yarı yarıya düşmesi ile hedefler önümüzdeki yıla kaldı. Şanlıurfalı iş insanı Mehmet Mutlu, “Şanlıurfa, Göbeklitepe, Balıklıgöl gibi önemli noktalarıyla dünya kültür merkezlerinden biri olarak turizm ile yeniden doğacak” dedi.

Beklentiler seneye!

Geçtiğimiz yıl Haziran ayında 57 İslam ülkesinin üye olduğu İslam İş birliği Teşkilatı (İİT) tarafından “2023 Yılı İslam Dünyası Turizm Kenti” kabul edilen Şanlıurfa, yüksek turist beklentilerin gerisinde kaldı. 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremleri ile Mart ayında yaşanan sel felaketi, Göbeklitepe’den Balıklıgöl’e kadar uzanan zengin bir kültür mirasına sahip Şanlıurfa’nın turizm cazibesini gölgeledi. Turizm acentelerinin geçtiğimiz yıl yüzde 60-70 olan doluluk oranlarını bu sene yüzde 30’larda kalması otel ve yerli esnafta hevesleri kursakta bıraktı.

KADARE TESLİM!

Şanlıurfa’nın turizm sektöründe elde ettiği başarıları rakamlara son sene yansımadığını belirten iş insanı Mehmet Mutlu, “İlimize gelen yerli ve yabancı turist sayısı, 2021 yılında 2 milyon 500 bin civarında iken, 2022 yılında 3 milyon 200 bin civarına ulaştı. 2023 yılında ise tahminler geçtiğimiz yılın yaklaşık yarısı ile tamamlanacağını öngörüyor. İnsanlık tarihinin sıfır noktası Göbeklitepe’den, üç semavi dinin atası İbrahim peygamberin doğduğu Balıklıgöl’e kadar uzanan bir kültür mirasına sahip olan Şanlıurfa’mız, turizm sektöründe hala iddialı. Yaşanan mücbir sebepler bu sene bazı hedeflere ulaşılmasını etkiledi. Gelecek yıl rekor düzeyde turist geleceğine inanıyorum” dedi.

YENİDEN DOĞACAK

Kadim şehir Şanlıurfa’nın turizmi geliştirmek için çeşitli projeler de hazırlandığını kaydeden Mutlu, “Belediye seçiminde aday adaylık sürecine başlamadan önce bölgenin doğal, tarihi ve kültürel değerleri, yeni trendler doğrultusunda hazırlıklarımıza başladık. Mezopotamya Altın Üçgeni’nin ortasında yer alan Şanlıurfa gelecek yıl dünyanın en dikkat çeken şehirleri arasına girecek. Şanlıurfa, Göbeklitepe, Balıklıgöl gibi önemli noktalarıyla dünya kültür merkezlerinden biri olarak turizm ile yeniden doğacak” ifadesini kullandı.

KÜLTÜREL ZİYAFET

Şanlıurfa’nın, kültür turizminin yanı sıra gastronomi turizmi için de önemli bir cazibe merkezi olduğunun altını çizen iş insanı Mehmet Mutlu, “Şehrin kendine özgü zengin mutfağı, yöresel lezzetleri ve tatlıları, ziyaretçilerin damak tadına hitap ediyor. Şanlıurfa, ayrıca müzeleri, tarihi çarşıları, kaleleri, camileri ve medreseleriyle de kültürel bir ziyafet sunuyor” şeklinde konuştu.