Güncel Haber
Giriş Tarihi : 23-04-2024 18:04   Güncelleme : 23-04-2024 18:04

Sigortada yeni dönem!

Hükümetin aldığı kararla birlikte trafik sigortası alanında yeni dönem başladı. Artık sigorta primler her ay Üfe-Tüfe’ye göre belirlenecek. Bu endekse göre belirlenen primler, Mayıs ayından itibaren sigortalılara yansıtılacak. ASKON Sektör Başkanı İsmail Purtuloğlu, “Yeni uygulama ile birlikte sigorta şirketleri, trafik sigortası primlerini yüzde 3 artırabilecek” dedi.

Sigortada yeni dönem!

Trafik sigortasında hasar maliyet endeksi uygulamasına geçildi. Uygulama Nisan itibariyle başladı ve SEDDK oluşturduğu hasar maliyet endeksine göre Mayıs ayında trafik sigortasındaki fiyat artışını yüzde 3 olarak belirledi. Trafik sigortasında araç gruplarına, illere, sürücülerin hasar geçmişine göre primleri Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) belirliyor. Bu kriterlere göre tavan fiyat açıklanıyor, sigorta şirketleri bu tavan fiyatın üzerine sigortayı satamıyor. SEDDK, tavan fiyata her ay yapılacak fiyat artış oranını da belirliyor ve şirketler isterlerse bu oranlarda her ay trafik sigortası primini artırabiliyor.

YİNE DEVLET BELİRLEYECEK

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan ASKON Sektör Başkanı ve Ulaşım Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Purtuloğlu, her ay sigorta primlerinin yüzde 10 arttığını dile getirdi. Purtuloğlu, “Yeni uygulamayla trafik sigortasında bir dönem kapandı ve hasar maliyet endeksi uygulamasına geçildi. Yine trafik sigortasında primleri devlet belirleyecek ama aylık fiyat artışları hasar maliyet endeksine göre belirlenecek. SEDDK, her ay; asgari ücretteki artışa, araç fiyat artış oranına, hasar onarım ve yedek parça fiyatlarındaki değişime göre trafik sigortasında hasar maliyet endeksi belirleyecek. Bu verileri zaten TÜİK açıklıyor. SEDDK da TÜİK’in açıkladığı verilere göre her ay bir endeks oluşturacak, bu endekse göre de gelecek ayın trafik sigortasındaki prim artışını belirleyip, açıklayacak. Sigorta şirketleri de bu orana göre primlerini artıracak” ifadesini kullandı.