Kara
Giriş Tarihi : 02-12-2021 21:54   Güncelleme : 02-12-2021 21:54

Ulaşıma zam yolda!

Akaryakıt ve yedek parçaya gelen fahiş zamlar, İstanbullunun ulaşımını sağlayan İETT’yi zam yapmaya zorladı. İETT’nin akbil ücretlerine zam talebi, İBB’nin Kasım ayı UKOME toplantısında gündeme geldi.

Ulaşıma zam yolda!

Kasım ayı UKOME toplantısı, İBB Genel Sekreteri Can Akın Çağlar’ın yönetiminde İBB Çırpıcı Sosyal Tesisleri’nde yapıldı. Toplantıda, İBB tarafından işletilecek yeni taksi sistemi ve buna bağlı 5 bin yeni taksi plakası tahsis edilmesi teklifi 11. kez ele alındı. Toplantıda ayrıca İETT zammı da görüşüldü.

ZAM ALT KOMİSYONDA

İstanbul’da toplu ulaşım, taksi, dolmuş ve servis ücretlerine yüzde 25 zam yapılmasını içeren İETT teklifi görüşüldü. İBB Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, İstanbul’da Temmuz ayından itibaren yakıt, asgari ücret ve bakım giderlerinde yüzde 30’un üzerinde artış yaşandığına dikkat çekti. Yıldırım, vatandaşların ekonomik durumunu dikkate alarak tüm toplu ulaşım araçlarına yüzde 25 zam yapılmasını teklif ettiklerini söyledi. Yıldırım, bunun en alt sınırda bir teklif olduğunu da sözlerine ekledi. İBB Ulaşımdan Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir ise, dövizde ve piyasada bir belirsizlik olduğu için İBB’nin ihalelerine firmaların teklif dahi veremediğini belirtti. Demir, “Ulaşıma ücretleri için sunulan zam teklif durumu kurtarmak için en asgari fiyattır. Bizler 16 milyon İstanbul halkının refahı için çalışıyoruz” dedi.

HİZMETİN DEVAMI İÇİN!

İETT Genel Müdürü Alper Bilgili de son aylarda dövizde yüzde 40, yakıtta ise yüzde 35 artış yaşandığını ve İETT giderlerinin de dövizden çok etkilendiğini dile getirdi. Bilgili, “Son yapılan 1 liralık yakıt artışı, İETT’ye günlük 600 bin lira ek maliyet olarak yansıdı. İETT olarak bizler arzu etmesek de hizmetin devamı için zam yapmak zorundayız” dedi. Salgın döneminde çok ciddi gelir kayıpları yaşadığını ifade eden Metro İstanbul AŞ Genel Müdürü Özgür Soy ise, yüzde 25 artışın can suyu olacağını söyledi. Şehir Hatları Genel Müdürü Sinem Dedetaş da son yaptıkları yakıt ihalesinden sonra yakıt giderlerinin yüzde 100 arttığını, deniz ulaşımının devamını için mutlaka zam yapılmasının gerekli olduğunun altını çizdi.