Hava
Giriş Tarihi : 13-11-2014 17:33   Güncelleme : 13-11-2014 17:33

İstanbul, aktarma merkezi oldu

Yolcu ve uçak trafiğinde yaşanan artışla dünyanın en hızlı büyüme kaydeden ülkesi konumuna yükselen Türkiye, şimdi de transit hava taşımacılığında ilk sıraya çıktı.

İstanbul, aktarma merkezi oldu

Yolcu ve uçak trafiğinde yaşanan artışla dünyanın en hızlı büyüme kaydeden ülkesi konumuna yükselen Türkiye, şimdi de transit hava taşımacılığında ilk sıraya çıktı.

Diğer ülkelerle gerçekleştirilen ikili hava ulaştırma anlaşmaları ile Bölgesel İşbirliği Projesi çerçevesinde uçuş ağının hızla genişlemesi Türkiye’yi Asya-Avrupa koridorunda aktarma merkezi haline getirdi.

Türkiye, Asya-Avrupa koridorunda yolculuk yapan 51 milyon uluslararası yolcunun 18 milyonunu taşıyarak transit yolcu sayısını en fazla artıran ülke . 11 milyon transit yolcu taşıyan Frankfurt ikinci, 8 milyon transit yolcu taşıyan Kahire üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’nin uçuş ağını geliştirmek ve transit yolcu taşımacılığından daha fazla pay alması amacıyla uçuşlara 70 yeni nokta eklendi. Yeni ülkelerle imzalanan anlaşmaların yanı sıra mevcut anlaşmaların revize edilmesi ile sekiz yıl önce yurtdışında 60 noktayla havayolu bağlantısı bulunan Türkiye, uçuş ağını iki katından fazla artırarak 130 noktaya ulaştı.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Dr. Ali Arıduru, Uzakdoğu ve Ortadoğu ülkeleri ile yapılan anlaşmaların özellikle transit taşımacılık açısından büyük önem taşıdığını ifade ederek, Ortadoğu bölgesindeki ülkelerle ikili hava anlaşmalarını, yeni noktaları ve sefer artışlarını içerecek şekilde yeniden revize ettiklerini söyledi.

Uzakdoğu’da anlaşma sağlanmayan ülkelerle yeni anlaşmalar imzaladıklarına ve 12 ülke ile işbirliğine gittiklerine dikkat çeken Genel Müdür Ali Arıduru, “Şu anda 111 ülke ile ikili havacılık anlaşmamız bulunuyor. Hedefimiz Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü (ICAO) üyesi 190 ülkenin ıyla anlaşma imzalayarak uçuş ağımızı daha da genişletmek” .