Kara
Giriş Tarihi : 31-01-2019 20:41   Güncelleme : 15-07-2019 12:06

Satılığa çıktı Osmangazi

Yap-işlet-devret modeline göre Osmangazi Köprüsü’nü inşa edip 2035 yılına kadar işletecek olan Otoyol AŞ’nin ortağı İtalyan Astaldi firması, sahip olduğu yüzde 18 hissesini satılığa çıkarttı. Hâlihazırda, Hazine, işletmeci şirket olan Otoyol AŞ’ye günlük 40 bin aracın altındaki geçişler için ödeme yapıyor.

Satılığa çıktı Osmangazi

Osmangazi Köprüsü ile İstanbul-İzmir Otoyolu’nu inşa eden konsorsiyum, olası satış için uluslararası bankalara danışmanlık başvurusunda bulundu. Ortak girişimin yüzde 27’lik hissesini elinde bulunduran Nurol Holding’in Mali İşler Müdürü (CFO) Kerim Kemahlı, yaptığı açıklamada, bankalardan birkaç ay içinde dönüş beklediklerini söyledi. Kemahlı, bittiğinde toplam 7 milyar dolarlık maliyete ulaşacak projede kısmi ya da tüm hisselerin satışını içeren seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Satışın, projenin yüzde 18’ine sahip olan İtalyan Astaldi şirketi tarafından yapılacağını belirtti.

40 BİN GEÇİŞ GARANTİSİ

Hazine, Osmangazi Köprüsü için yıllık 14 milyon 600 bin araç, yani günlük ortalama 40 bin araç geçiş garantisi vermiş durumda. Geçiş sayısı garanti edilen araç sayısının altında kalırsa, Hazine aradaki farkı, Nurol-Özaltın-Makyol-Astaldi ve Göçay’dan oluşan konsorsiyumun sahibi olduğu Otoyol AŞ’ye ödüyor. Temmuz 2016’da açılan Osmangazi Köprüsü’nde geçen yıl 71,75 TL olan otomobil geçiş ücreti, 2019 yılı için 103,05 TL’ye çıktı. Osmangazi Köprüsü’nün işletmecisi Otoyol AŞ’nin Genel Müdürü Bülent Esendal, zammın sözleşme gereği olduğunu ve kur farkından kaynaklandığını söyledi.