Kara
Giriş Tarihi : 26-02-2020 17:24   Güncelleme : 26-02-2020 17:24

Otogar 7 kocalı "Hürmüz" gibi!

Yap-işlet-devret modeli ile 1994 yılında hizmete alınan ve işletmeciliğini Avrasya Terminal İşletmeleri A.Ş.’nin yaptığı Büyük İstanbul Otogarı’nın süresi 5 Mayıs 2019 günü itibariyle doldu. Otogarın işletmeciliği belirtilen tarihten itibaren kademeli olarak İBB'ye geçti. AVTER'in tek başına yönettiği otogar, İBB tarafından 6'ya bölündü.

Otogar 7 kocalı

Türk sinemasının unutulmaz eserleri arasındadır 7 Kocalı Hürmüz!. Filmde, 7 ayrı erkekle ilişki yaşayan bir kadının hikâyesi anlatılır. Genç bir kadın olan Hürmüz, yaşlı ve zengin bir paşa ile evlenir. Ancak Paşa kısa süre sonra ölür. Dul kalan Hürmüz, çöpçatan Safinaz sayesinde altı tane eş adayı bulur. Talipleriyle tek tek evlenir ve ayrı günlerde görüşerek hepsini idare eder.

RANDEVU AL, GEL!

Otogarın tuvaletleri belediye iştirak şirketlerinden Sağlık A.Ş.'nin. Otogardaki oteller Kültür A.Ş.'nin. Akaryakıt istasyonları Enerji A.Ş.'nin. Güvenlik ve temizlik işleri Destek Hizmetleri Müdürlüğü'nün. Kapı çıkışları ve parklanma İSPARK A.Ş.'nin ve yazıhane ile ticari alanlar ise Boğaziçi A.Ş. tarafından işletilmektedir. Oysaki AVTER, böylesine devasa tesisi tek başına yönetiyordu. Sektör mensuplarının ise karşısında tek muhatap vardı. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetimindeki Büyük İstanbul Otogarı'nda ise şimdi sektör mensupları bir muhatap bulamıyor. İlgili şirketin birim müdürleri ise randevu ile huzura kabul ediyor. Hal böyle olunca Sadık Şendil'in yazdığı 7 kocalı Hürmüz eseri akıllara geliyor.

OTOBÜSLER SOYULUYOR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi otogarda ilk önce temizlik ve güvenlik işlerini devraldı. Daha sonra Belediye encümen kararı ile 9 Temmuz 2019 tarihinde Otogarın önce parklanma alanları, Kurban Bayramı'ndan sonra da kapı çıkışlarının kontrolü İSPARK'a geçti. Büyük İstanbul Otogarı'nın İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetimine geçmesiyle birlikte güvenlik zafiyeti oluştu ve hırsızlık olayları artmaya başladı. Otobüsçülerin Jant kapakları ve koltuk arkası TV'leri başta olmak üzere bir çok ekipmanları çalınmaya başladı. Otobüs sahipleri, kamera görüntüleri ile birlikte polis tutanaklarını da alıp, İSPARK'a bildiriyor!. İSPARK yetkililerinin cevabı ise; "Zararınızı tanzim edemeyiz. Burada kusurlu olan şoförünüzdür. Araç başında bekleyecek" yönündedir. Yaşadıkları sorunun çözümü noktasında karşısında bir muhatap bulamayan sektör mensupları İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na soruyor: "Bizim kocamız kim?"

HERKES SOYUYOR

Firma sahipleri otogarda alınan ücretleri eleştirdi. Bir işletme sahibi; "Büyük İstanbul Otogarı'nda otobüsçüler resmen soyuluyor. İSPARK parklanma için ayrı bir para alırken, Boğaziçi A.Ş. akıllı peron uygulaması adı altında bizlerden 15 TL resmen Deli Dumrul Vergisi alacak. 15 TL'yi ödemezseniz, otogardan çıkamayacaksınız. Böyle bir uygulamayı bırakın Türkiye'yi dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunun adı resmen soygundur ve Boğaziçi A.Ş. akıllı peron adı altında biz otobüsçüleri resmen soyuyor. Yazıhanecinin umurunda mı? İndirme-bindirme peronları ayrı değil. Sen bir yatırım yapmadın. Peron aynı peron, bu nasıl akıllı peron oldu ey Boğaziçi A.Ş.? Hazır bir tesise kondun, onu da yönetirken eline yüzüne bulaştırdın. Sayende masraflarımız arttı ve Anadolu'dan gelmek istemiyoruz" ifadesini kullandı.