Kara
Giriş Tarihi : 21-04-2020 19:31   Güncelleme : 21-04-2020 19:31

Bakanlık, korsanlarla ortak mı?

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle 29 Mart 2020 tarihinden itibaren iller arası otobüs seferleri valilik izniyle yapılmaya başladı. Ardından da otobüs seferleri durduruldu. Minibüsler ise iller arası korsan taşıma yapmaya başladı. Korsan taşımalara ise hem Ulaştırma Bakanlığı hem de İçişleri Bakanlığı müdahale etmeyerek göz yumuyor. Sektör mensupları ise “Bakanlık korsan taşımacılarla ortak mı çalışıyor” diye serzenişte bulundu.

Bakanlık, korsanlarla ortak mı?

Kovid-19 ile mücadele kapsamında, otobüs seferleri durduruldu. İller arasında seyahat etmesi zorunlu olan vatandaşlar, vali veya kaymakamların koordinesinde oluşturulan Seyahat İzin Kurulu'na başvurarak seyahat belgesi düzenlenmesi talebinde bulunuyor. Talebi uygun görülenlere kurul tarafından seyahat güzergâhı ve süresini içerecek şekilde "şehirlerarası seyahat izin belgesi" düzenleniyor. Salgının başladığı günden itibaren D2 Yetki Belgesine kayıtlı turizm araçları da otoparklarda beklerken, TOBB Sektör Meclisi’nin başındaki Mustafa Yıldırım’da bu araçları şehirlerarası yolcu taşımalığı yapan sektör mensuplarının pastasına ortak etti. Diğer kentlerin otogarında olduğu gibi Büyük İstanbul Otogarı’ndan da otobüs çıkışlarına izin verilmezken, minibüslerle korsan yolcu taşımacıları türedi. Sektör mensupları ise bu duruma tepki gösteriyor. Yasaksa, herkese yasak olmalı ya da şehirlerarası tarifeli sefer yapan firmalara gerekli izinler verilmelidir.

ADALET BEKLİYORUZ!

Büyük İstanbul Otogarı’ndaki yazıhane sahiplerini temsilen bir açıklama yapan 168 Yazıhane Platformu Başkanı Erdem Yücel, “Salgın ve karantina süresi boyunca yalnız bırakılan sektörümüz kısıtlama, sosyal mesafe, yüzde 50 kapasite gibi tüm zorluklara rağmen kendi imkân ve çabaları ile otogarlarda zorlu koşullara rağmen yolculara hizmet vermeye çalışmıştır. Bu süreçte D2 Yetki Belgesi’ne kayıtlı takografsız ve çoğu kayıt dışı 20 kişilik araçlara taşıma müsaadesi verilmesi, salgın riskini arttırırken, asıl işi D1 belgesi ile şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapmak olan sektörümüze yapılan çok büyük haksızlık, adaletsizlik ve büyük bir darbedir. İzin belgesi alarak yolculuk yapmak isteyen yolcular, otobüs firmaları yerine otogarlarda kayıt faaliyet sürdüren sorumsuz, bilinçsiz insanlar tarafından, her gün otogar çevresinde, sokak aralarında D2 Belgesi’ne kayıt edilmiş 20 kişilik takografsız minibüslerle kayıt dışı fahiş fiyatla bilinçsiz olarak ne yazık ki, yolcu taşıma yapılmaktadır. Kontrolsüz ve kayıt dışı haksız olan bu düzene birilerinin dur demesi lazım” ifadesini kullandı.