Kara
Giriş Tarihi : 23-04-2020 18:33   Güncelleme : 23-04-2020 18:33

Ulaşım Gazetesi yazdı, Bakanlık yanlıştan döndü

Korona Virüs nedeniyle karantina altına alınan 31 kentte giriş ve çıkışların yasaklanmasının ardından otogarlar da otobüs giriş çıkışına kapatıldı. Şehirlerarası yolculuklar ise D2 Yetki Belgeli otobüs ve minibüsler ile yapılmaya başladı. Konuyu Ulaşım Gazetesi, “Bakanlık, korsanlarla ortak mı?” başlığıyla duyurdu. Haberimizin ardından harekete geçen Bakanlık, D1 Belgeli araçlara da taşıma izni vererek yanlıştan döndü.

Ulaşım Gazetesi yazdı, Bakanlık yanlıştan döndü

İçişleri Bakanlığı’nın yayımladığı genelgeyle 29 Mart 2020 tarihinden itibaren iller arası otobüs seferleri valilik izniyle yapılmaya başladı. Ardından da şehirlerarası tarifeli sefer düzenleyen D1 Yetki Belgeli otobüslerin seferleri durduruldu. Bu süre zarfında Bakanlık yayılmağı genelgeyle sadece Tarifesiz taşıma yapan D2 yetki belgeli otobüslerin taşıma yapacağını duyurdu. Büyük İstanbul Otogarı’ndaki yazıhane sahipleri de bu duruma tepki gösterdi. Ulaşım Gazetesi ise konuyu “Bakanlık, korsanlarla ortak mı?” başlığıyla sütunlarına taşıdı. İnternet sitemizde yayımlanan haberden, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın da haberdar olmasını sağladık. Haberimiz kısa sürede yankı buldu ve Bakanlık D1 Yetki Belgeli şehirlerarası yolcu taşıma firmalarına da izin verdi.

AYNI ŞARTTA TAŞIMA

İçişleri Bakanlığı Genel Müdürü Ali Çelik, imzasıyla 81 ilin valiliklerine gönderilen yazıda aynen şu ifadelere yer verildi: “Korona Virüs ile mücadeleye yönelik alınan tedbirler çerçevesinde seyahat izin belgesi düzenlenebileceklerin kapsamı ve uygulamada birlik sağlanması amacıyla uyulacak hususlar bildirilmiştir. Söz konusu genelgenin 6. maddesinde D2 yolcu taşıma belgesine sahip maksimum 20 yolcu taşıma kapasiteli ticari araçlarda bulunabilecek yolcu sayısının maksimum yolcu kapasitesinin yarısı kadar olabileceği talimatı yer almaktadır. Bu kapsamda D2 belgesi araçlara verilen taşıma yetkisinin, aynı kurallara tabi olmaları koşuluyla D1 belgeli araçlara da verildi. Valilik ve kaymakamlıklar tarafından, başta otogarlar olmak üzere, yolcu taşınan, indirilip bindirilen yerlerin ve ulaşım araçlarının kontrol altında tutulması, her hangi bir olumsuzluğa mahal verilmemesi ve tedbirlere uyulmasının sağlanması amacıyla denetimler gerçekleştirilecektir.”

FIRSATÇILIK YAPILMAYACAK!

Ulaşım Gazetesi’ne açıklamalarda bulunan üstdüzey bakanlık yetkilisi, “Otogarlar kapatıldığı için tarifeli sefer yapan araçların çalışmalarına müsaade edilmemişti. Şuanda D1 Yetki Belgeli araçların da taşıma yapmasına müsaade edildi. Ancak bu firmalarımız taban-tavan fiyatlarına uymaz ve fırsatçılık yaparak fahiş fiyattan yolcu taşımalığı yapmaya kalkarsa, anında devreye girer ve olaya müdahale ederiz. Ülkemiz salgın nedeniyle zor bir süreçten geçiyor ve bu konuda herkes taşın altına elini sokarak dayanışma içerisinde olacaktır. Birlikte bu süreci atlatarak güzel günlere erişeceğiz” ifadesini kullandı.