Güncel Haber
Giriş Tarihi : 18-05-2020 18:55   Güncelleme : 18-05-2020 18:55

Trafikte sıkı tedbir

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu imzasıyla 81 il valiliğine gönderilen "Yaz Mevsimi Trafik Tedbirleri" konulu genelgede, kara yollarında 1 Haziran-1 Ekim tarihleri arasında uygulanacak trafik tedbirleri tek tek sıralandı. Trafik ekiplerinin özellikle şehirlerarası kara yollarında ve şehir içi ana güzergâhlarda ekip ve yaya olarak görünür olmasının son derece önemli olduğu kaydedildi.

Trafikte sıkı tedbir

Genelgede, geçmiş yıllardan farklı olarak 1 Haziran-1 Ekim tarihleri arasında uygulanacak 2020 yılı yaz trafik tedbirlerinde, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'yi de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının yayılım hızını kontrol altında tutmaya yönelik trafik tedbirleri ile salgının yayılım hızının azalmasıyla birlikte normal hayata geçişe yönelik hareket tarzının bir bütün olarak ele alınması gerektiğine vurgu yapıldı.

SOSYAL MESAFE

Genelge kapsamında, sosyal izolasyona yönelik alınan tedbirler sonucu şehir içi ana güzergâhlar ve şehirlerarası kara yollarında seyreden araç sayısının azalmasının ortalama hız seviyesinin yükselmesine sebep olabileceği göz önünde bulundurularak, hız kontrolleri başta olmak üzere emniyet kemeri takma, cep telefonu kullanmama, yaya geçitlerinde yayalara yol verme, şerit kullanma, hatalı dönüşler gibi kural, yasaklama ve kısıtlamalara yönelik etkin, yoğun ve sürdürülebilir trafik denetimlerine ağırlık verilecek. Şehir içi ve şehir dışı ulaşımda toplu taşıma araçları ve otobüslere getirilen yüzde 50 doluluk kriteri ve maske kullanımına ilişkin uygulamalar titizlikle takip edilecek. Denetimlerde sürücü ve yolculara yönelik bilgilendirme ve uyarılar yapılırken sosyal mesafe kuralına dikkat edilecek.

DENETİMLER ARTIRILACAK

Kovid-19 salgınının yayılım hızının azalması ile birlikte tatil sezonunda özel taşıtlarla yapılacak seyahatlerin süresi ve mesafesinin artacağı dikkate alınarak, özellikle Temmuz ve Ağustos aylarındaki olası kazaların en aza indirilmesine yönelik, tüm yolcu ve sürücülere yönelik trafik denetimleri artırılacak. Denetimler ile trafik kontrol noktalarında sosyal mesafeye dikkat edilerek yüz yüze iletişim kurulacak, ''dikkat dağınıklığı veya uykusuzluk hali'' bulunan sürücülerin dinlendirilmesi sağlanacak. Salgınının yayılım hızının kontrol altına alınması ile birlikte şehirlerarası tarifeli yolcu taşımacılığının yanı sıra tarifesiz yolcu taşımacılığı (tur taşımacılığı) olarak tabir edilen ve bireysel veya sivil toplum örgütleri, dernekler, tur şirketleri tarafından organize edilen gezi, tur, sportif ve kültürel faaliyetlere yönelik taşımacılıkta önemli bir artış olabileceği dikkate alınarak, bu faaliyetleri yürüten araçlara yönelik ''etkin, yoğun ve sürekli'' trafik denetimleri planlanarak uygulanacak.