Güncel Haber
Giriş Tarihi : 10-09-2020 16:28   Güncelleme : 10-09-2020 16:28

Plansız ticaret, servet tüketiyor

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran, aynı işle iştigal eden işletme sayısının ihtiyaçtan fazla olduğuna dikkat çekerek bunun tüm ekonomiyi olumsuz etkilediğini açıkladı. Ticaret için çok acil önlem alınması gerektiğini vurgulayan Baran, “Planlamada görev almaya hazırız” dedi.

Plansız ticaret, servet tüketiyor

Yanlış yatırımla ülke kaynakları heba oluyor. Fransa örneği var hep konuşulan. Bir ayakkabı markası Paris’te mağaza açmak istiyor ancak o caddede 3 ayakkabıcı daha olduğu için izin verilmiyor. Türkiye'de bu bir model olarak alınıp kullanılabilir. Planlama, kentlerin yerel yönetimleri ya da ticaret odaları eliyle yürütülebilir.

PLANSIZYATIRIM

ATO Başkanı Gürsel Baran, “Girişimci bir milletiz ve girişimci sayımızın daha da artması gerekiyor. İstihdam için yeni işletmelerin gerektiği de muhakkak. Ancak plansız gerçekleşen yatırımlar, hem yeni kurulan işletmelere, hem o alanda faaliyet gösteren işletmelere zarar veriyor. Ülke kaynakları da heba oluyor. Yatırımlar, ihtiyaç olan alanlarda yapılmalı ve mesleki eğitimler de bu doğrultuda şekillendirilmek. 160 bin üyemiz var. Bu üyelerimizin temsilcilerinin hemen hemen bütün komitelerimizde ortaya koyduğu sorunların başında ticari işletme enflasyonu var. Aynı işle iştigal eden işletme sayısı ihtiyaçtan fazla olunca, her türlü sorunun temeli olabiliyor” diye konuştu.

VERGİ DE KOLAYLIK

Başkanı Baran, açıklamasına şöyle devam etti: “Hizmet sektörü çatısı altında faaliyet gösteren sektörler bu süreçte çokça sıkıntı çekenler oldu. Restoran, lokanta ve kafeler, hazır yemek hizmetleri gerçekleştirenler, kantin işletmecileri, düğün salonu işletmecileri, turizm, otelcilik, kültür sanat ve bu alanlarla bağlantılı sektörler eski iş hacimlerine dönmek şurada dursun, gelir gider dengesini sağlamaktan uzak durumdalar. Hala faaliyetine başlayamayanlar var. Ticari hayatın normal seyri içerisinde elbette iyi gün-kötü gün vardır ancak salgın bu sektörleri gerçekten zor durumda bıraktı. Bu sektörlere yönelik destekler çok önemliydi. SGK, KDV, Stopaj, Gelir ve Kurumlar vergisi ödemeleri önümüzdeki ay başlayacak. Birçok sektörde sıkıntı devam ediyor ancak bu sektörler gerçekten çok zorda. Ödemeler konusunda da bir kolaylık yoluna gidilmesi beklentisi büyük.”