Kara
Giriş Tarihi : 08-12-2020 19:14   Güncelleme : 08-12-2020 19:14

Trafiği yönetecek

Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Ilgın Gökaşar, otonom araçlarla trafik yönetimi yaparak trafik sıkışıklığına çare olabilecek bir sistem geliştirdi. Sürücüsüz araçlar, bir kaza olduğunda rotalarını minimum zaman kaybı olacak şekilde değiştirebiliyor.

Trafiği yönetecek

Sürücüsüz bağlı araçlar gelecekte hayatımızın mutlak bir parçası olacak. Doç. Dr Ilgın Gökaşar’a göre sürücüsüz araçlara geçiş birdenbire olmayacak. Geçiş sürecinde trafikte sürücülü ve sürücüsüz araçların birlikte yer alacağını ifade eden Doç. Dr Gökaşar, normalde araç kullanamayan insanların otonom araçlarla seyahat edebileceğini söyledi.

ÇÖZÜM YÖNTEM DE

Doç. Dr. Ilgın Gökaşar, “Bu araçlar bireylere hareket özgürlüğü ve daha güvenli yolculuk deneyimi gibi bireysel faydaların yanında yol ağındaki trafik koşullarının iyileştirilmesinde kullanılarak daha kolektif faydalar da sağlayabilirler, bu nedenle trafik yönetiminde yer almalılar. Sürücüsüz bağlı araçlar özellikle 5G ve V2X gibi bağlantı teknolojilerini kullanıyor. V2X sayesinde araç hızını ya da seyahat süresini diğer araçlardan aldığı bilgiye göre düzenliyor. Örneğin yolculuğunuzun üzerindeki bir yerde trafik sıkışıklığı varsa ya da kaza olmuşsa araç rotasını bu bilgiye göre oluşturarak sizin minimum zaman kaybı yaşamanızı sağlayacak şekilde hareket ediyor. Üstelik herhangi bir insan kontrolüne ihtiyacı yok, kendi kendini kontrol edebilen bir sistem” dedi.

KUYRUKLAR AZALACAK

Trafikte ne gibi iyileştirmeler elde edilebileceğini gösteren Gökaşar, “Gerçek ve sentetik veriler kullanarak benzetim ortamında ve kesintisiz karma trafik akımı koşullarında araçlara ne tür komutlar vererek trafikte iyileştirmeler yapabileceğimizi araştırdık. Test ettiğimiz yöntemleri bağlı sürücüsüz araçlarla birleştirdiğimizde trafik sıkışıklığı sonucu oluşan uzun kuyruklar azalmakta. Ayrıca o bölgedeki ortalama hız ve akım değerlerini daha homojen yapıp trafik koşullarını daha stabil ve güvenli hale getirebiliyoruz. Şu an isteyen herhangi bir belediye elindeki imkânlarla önerdiğimiz sistemi uygulayabilir, hiçbir maliyeti yok ve kullanıma hazır” diye konuştu.