Güncel Haber
Giriş Tarihi : 15-12-2020 21:59   Güncelleme : 15-12-2020 22:55

Trabzon’da ulaşım düellosu

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, memleketi Trabzon’un ulaşım ana planı ihalesini almak için harekete geçti. AK Partili Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı ihaleye en uygun iki tekliften birini İBB şirketi BİMTAŞ’ın verdiği iddia edildi.

Trabzon’da ulaşım düellosu

(ULAŞIM GAZETESİ ÖZEL HABER) İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konuya özel bir önem verdiği “Memleketim Trabzon’a yapılacak bir hizmet. Bu ihaleyi mutlaka alalım” dediği de kulislerdeki iddialar arasında. Kulislerde ihaleyi BİMTAŞ’ın alması halinde Trabzonlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun takınacağı tutum da merak ediliyor.

YÜKSEK TEKNİK PUAN

Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından Trabzon Ulaşım Ana Planı Hazırlanması Danışmanlık Hizmeti için ‘belli istekliler arasında ihale usulü’ ile ihale düzenlendi. Sonucun henüz açıklanmadığı ihalede en uygun iki tekliften birini İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki BİMTAŞ’ın ( Boğaziçi İnşaat Müşavirlik A.Ş.) verdiği iddia ediliyor. İhalede en iyi teklif veren iki firma arasında yer alan BİMTAŞ’ın 5 milyon liralık oldukça uygun bir teklif vermesinin yanı sıra ön yeterlilikte oldukça yüksek bir puan olan 95 teknik puanını alması da dikkat çekti. İhalede diğer uygun teklifi ise TÜMAŞ firmasının verdiği de kulislerden edinilen bilgiler arasında.

İMAMOĞLU; YAPALIM

Trabzon Ulaşım Ana Planı konusuna İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun özel bir önem verdiği “Bu iş memleketim Trabzon’a yapılacak bir hizmettir. Bu ihaleyi mutlaka alalım. Memleketim Trabzon için yapalım” dediği de kulislerdeki iddialar arasında. Ancak AK Partili Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin ihale sonucunu açıklama konusunda nasıl bir karar vereceği henüz netleşmiş değil.

BAKAN DA TRABZONLU

Diğer taraftan Trabzonlu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun takınacağı tutum da merak ediliyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu daha önce İstanbul’da Başakşehir Devlet Hastanesi’nin yol yapımı sebebiyle de karşı karşıya geldi. Öte yandan Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Kasım ayındaki belediye meclis toplantısında ulaşım ana planına çok önem verdiklerini, ihaleyi 18 Kasım’da yapacaklarını belirterek şöyle konuşmuştu: “Bu plan Hafif Raylı Sisteme çözüm getirirse, biz söz verdiğimiz gibi bunu şehre kazandırmak istiyoruz. Bu yol her türlü toplu ulaşım sistemini kurabileceğimiz bir alternatif olacak. Bu proje, Güney Çevre Yolu’nun alternatifi değil. Bakanımıza bunun ehemmiyetini ifade ettik…”

İKİ SENARYO DOLAŞIYOR

Trabzon Büyükşehir Belediyesi’nin nasıl bir karar açıklayacağı konusunda ise kulislerde konuşulan iki senaryo var. Birinci senaryoda, diğer muadil büyükşehir belediyelerin ulaşım ana planı maliyetleriyle kıyaslandığında oldukça iyi bir teklif veren BİMTAŞ’a ihaleyi vermek var. İkinci senaryoda ise, ihale sonucunu açıklamadan ihaleyi iptal etmek var. İkinci senaryo gerçekleşir yani iptal edilirse ne olacağı konusu da yine kulislerde konuşuluyor. Yine iddialara göre, böyle bir durumda Belediye Kanunu 75. Maddeye göre, ulaşım ana planı ihale yapılmadan üniversiteye yaptırılabiliyor.

PLAN DA NE VAR

Trabzon Ulaşım Ana Planın Hazırlanması projesi kapsamında şu çalışmalar yapılacak: “Mevcut Bilgilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi Raporu, Yeni Bilgilerin Toplanması ve Değerlendirilmesi Raporu, Karayolu Ağı Envanterlerinin Çıkarılması, Hane Halkı Kullanıcı Ulaşım Anketleri, Sürücü, Yolcu, Yaya, Otopark Anketleri, Perde ve Kordon Kesit Etütleri, Kavşak Trafik Sayımları, Ulaşım Modeli Oluşturulması, Kalibrasyonu ve Raporu, Öneri Alternatiflerin Geliştirilmesi, Test Edilmesi ve Raporu, Ulaşım Ana Planının Oluşturulması, Final Rapor, Kent Merkezi Trafik Sirülasyon Planlarının Oluşturulması (1/1000), Hemzemin Kavşak Ön Projelerinin Hazırlanması, Hemzemin Kavşak Projelerinin Micro Trafik Simülasyonu ile Test Edilmesi ve Raporlanması, Katlı Kavşak Ön Projelerinin Hazırlanması, Micro Trafik Simülasyonu ile Test Edilmesi ve Raporlanması, Karayolu Koridor Ön Projelerinin Hazırlanması, Öneri Toplu taşıma (Raylı Sistem) Ön Fizibilitesinin Hazırlanması, Öneri Toplu Taşıma (Raylı Sistem) Ön Projelerinin Hazırlanması, Ulaşım Modelleme Yazılım Programı ve Eğitimi (Trabzon Ölçeğine Uygun) ve Trafik Simülasyon Yazılım Programı ve Eğitimi (En Az 10 Kavşak Kapasiteli).”
ULAŞIM GAZETESİ
Hüseyin KARABULUT - ÖZEL HABER