Güncel Haber
Giriş Tarihi : 14-02-2021 16:15   Güncelleme : 14-02-2021 16:15

Ulaşım da kalite

İETT Genel müdürü Alper Bilgili, özel halk otobüslerinin yeni çalışma sistemi ile ilgili esnaf beklentileri, yolcu memnuniyeti ve sistemin geleceği ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Bilgili, “Şeffaf bir süreç yürütüyoruz. Esnafımızın da mutlu olduğu bir sistem içerisinde halkımıza daha da kaliteli hizmet sunacağız” dedi.

Ulaşım da kalite

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentti devrim niteliğinde yaptığı çalışmalarla adından söz ettirmeye devam ediyor. Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık ve ekibinin üzerinde yaklaşık 1 yıldan beri çalışılan ve kısaca adı “Özel Halk Otobüsü Yeni İşletme ve Hak Ediş Sistemi” tamamlandı. Yeni sistem İBB Meclisinde görüşülerek kabul edildi ve yürürlüğe girdi. Özel halk otobüs işletmecilerinin sahibi olduğu araçlar ise kiralama yöntemi ile İETT bünyesine geçti. Sıcak kanlı ve samimi yaklaşımıyla esnafın sorunlarına çözüm üreten ve İstanbul halkının kaliteli ve konforlu ulaşımı için gece-gündüz çalışan İETT Genel müdürü Alper Bilgili, sorularımıza içten cevap vererek sistemi anlattı.

16 MİLYONA HİZMET

Amaçlarının hizmet kalitesindeki çıtayı yükseltmek olduğunu ifade eden İETT Genel müdürü Alper Bilgili, “Yapılan bu çalışma kentiçi toplu taşıma tarihinde bir ilktir. Esnaf Odası başkanı ve şirket temsilcileri bizler ile toplantılar yapıldı. Toplantıda halk otobüs temsilcileri istek ve görüşlerini kapsamlı bir şekilde bize iletti. Konuyla ilgili arkadaşlarım detaylı bir çalışma yaptı. Gözden kaçan, eksik bırakılan ve uygulama da ortaya çıkacak aksayan, eksik olan, yanlış olan hususlar olabilir. Sistem dinamik olarak inşa edilmiştir. Bunlar sistem içinde kısa bir zamanda düzeltilebilecektir. Bizler 16 milyon halkımızın hizmeti için buradayız ve çalışmalarımıza aralıksız devam ediyoruz. Günün ihtiyaçlarına göre bu sitemi geliştirmek ve daha iyi noktaya getirmek asli görevimizdir. Toplu ulaşım gelişen ve büyüyen kentlerde dinamik olması gereken bir hizmettir” dedi.

ÇALIŞMALARA DEVAM

Dönüşüm kısa vadede amacına ulaştı mı?
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki; Özel halk otobüsü dönüşüm projesi, İstanbul şehir içi otobüs taşımacılığı için tarihsel bir kırılma noktasıdır. Uzun vadeli olan bu projede garajlar kurulmasından, araçların boyanmasına, araç içi elektronik ekipmanların tedarikinden, yeni yazılımların devreye alınmasına kadar çok fazla detay söz konusu. Bu faaliyetler belli bir iş planına göre ilerliyor. İşin en önemli kısmı bu sistemin işlemeye başlamasıydı ve bunu başardık. İETT’deki tüm ekip arkadaşlarım, halkımıza daha iyi nasıl hizmet edebiliriz diye kafa kafaya verip, çalışmalar yapıyor.

Bölgeler ve hatlar arası esnek planlama modeli istenilen seviyeye geldi mi?
Otobüslerin çalışma düzeni ile ilgili planlama çalışmaları, sistem hayata geçmeden başlamıştı zaten. Modelimiz tüm unsurlarıyla hazır ve yine iş planımız doğrultusunda kademeli olarak uygulamaya konuluyor. Yeni düzenlemeden elde edeceğimiz toplam faydanın sonuçlarını önümüzdeki dönemlerde daha fazla hissetmeye başlayacağız. Vatandaş da bu dönüşümün etkilerini doğrudan görmeye başlayacak.

OTOBÜSLER TEK RENK

Halk otobüslerinin tek renk çalışmaları nasıl yapılacak?
Tek renk çalışmalarıyla ilgili olarak kısa zaman içinde bir ihale gerçekleştireceğiz. İhale sonuçlanınca şartnameye göre 15 gün içinde tüm araçların sarı renge boyanma işlemi başlayacak. Olası aksilikler de hesaba katıldığında en geç Ağustos ayı itibariyle Özel Taşımacı İşletme Sistemi dahilindeki 3 bin aracın tamamını sarı renk yapma hedefimiz var.

Sistemde yolcuların memnuniyeti veya şikâyeti hangi ölçüdedir?
Bu projenin en önemli performans göstergesi yolcularımızın memnuniyetidir. Salgın süreci halen devam ediyorken, sadece 2 aylık bir çalışma neticesinde şikâyetlerin azaldığını görüyoruz. Ancak özellikle sefer gerçekleşme sayılarında yükseliş yaşanıyor. Beklentimiz bu yükselişin devam edeceği şeklindedir.

ENDİŞELER SONLANACAK

Bu süreçte halk otobüsü esnafının beklentileri hangi oranda karşılanacak?
Özel halk otobüs işletmeci esnafımızın şüphesiz en önemli kaygısı, yeni sistem sonrasında aylık hakedişlerin nasıl gerçekleştirileceğiyle ilgili. Sistem etrafındaki herkes için şirketlerle yaptığımız sözleşmeler ve ilgili İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Kararı doğrultusunda şeffaf bir süreç yürütüyoruz. Her bir paydaş için yüzde 100 doğrulukla çalışacak bir sistem kurmuş olduğumuz hususunda esnafımız ve halkımız müsterih olsun.

Sektör temsilcilerinden beklentileriniz nelerdir?
İETT yıllardır hizmet kalitesini en iyi seviyelere çıkarmaya çalışırken, özel şirketlerin önceliği ise gelirlerini maksimize etmekti. Bu da arzu edilen hizmet kalitesine ulaşılmasında en büyük engel olarak önümüzdeydi. Artık bu sistem içindeki her aktör için gaye hizmet kalitesini arttırmak olmalıdır. Sadece sektör temsilcilerinin değil, bu sektördeki her bir unsurun bu amaç değişikliğine bir an önce uyum sağlaması ve hizmet kalitesini iyileştirme eğiliminde hareket etmesi gerekiyor.

ARAÇTA DİJİTAL DENETİM

Filo ve denetimlerin koordinasyonu arasındaki çalışma nasıl yapılıyor?
Denetim, şüphesiz hizmet kalitesi hedefimize ulaşmamız için en önemli unsurdur. Bu bağlamda organizasyon yapımızı Kasım 2020 itibariyle değiştirdik. Denetim fonksiyonunun kapsamı da genişletildi. Araçlara kuracağımız kamera sistemleri ile artık denetimler elektronik ortamda sürekli hale getirilecek. Filo sistemimiz için de araç cihazlarını yeniliyoruz.  Donanım dışında yeni Filo Yönetim Yazılımının tüm araçlara yayılımını da sağlıyoruz.

Uygulamada eksik ve olması gereken başka hususlar var mı?
İyileştirme odaklıyız ve bu açıdan aslında projenin bir sonu yok. Süreç içinde ortaya çıkacak ihtiyaçlar ve tespit edilecek iyileştirme alanları doğrultusunda çalışmalarımız devam edecek. Buradaki önemli konulardan biri de şoförlerin düzenli olarak eğitim süreçlerine tabi tutulması. Böylelikle gerçekleştirdiğimiz dönüşümün vatandaşa temas eden noktasında da epey bir yol almış olacağız. Şuanda ekibim sahada ve sistemin daha başarılı olması için çalışmalara devam ediyor. Sürekli gelişen ve dönüşen, dünya şehrimiz İstanbul’un ulaşım ihtiyaçları da her geçen gün artıyor ve değişiyor. İETT olarak hedefimiz; konforlu, emniyetli ve çevre dostu araçlarla, yolcularımızın bugünkü ve gelecekteki toplu ulaşım talep, ihtiyaç ve beklentilerini, raylı sistemler ve deniz taşımacılığı ile de entegre olarak yerine getirmektir.