Güncel Haber
Giriş Tarihi : 26-02-2021 16:10   Güncelleme : 26-02-2021 16:10

Ekmek istemez, su istemez!

İnsan - robot iş birliği, Türk sanayinin tercihine göre şekilleniyor. Ağırlıklı olarak robot kullanımı devam ederken, özellikle fabrikalarda çalışan işçilerin asistanları niteliğinde görev alan cobotlar; üretim süreçlerindeki hızı da arttırdı.

Ekmek istemez, su istemez!

Endüstri 4.0’ın en belirleyici bileşenleri olan robotlar, üreticilere yeni bir alan açarak rekabet ortamını sertleştirdi. Sanayinin farklı ihtiyaçlarına cevap veren robotlar, küçük veya büyük ölçekli firmaların da seçimini değiştirdi. Özellikle güvenlik çitini ortadan kaldırarak insanlarla birlikte çalışabilen ve sezgisel kullanıma açık cobot kullanım oranı yüzde 60 oranında arttı.

İHTİYACA HİZMET

Robotlaşmada ağırlığın otomotivde olduğunu dile getiren Fanuc Türkiye Müdürü Teoman Alper Yiğit, ikinci sırada beyaz eşya ve metal endüstrisinin, sonrasında ise gıda, ilaç, kimya gibi sektörlerin geldiğini açıkladı. Yiğit, “Robot ve insan iş birliği, fabrikalardaki fiziksel alanlara olan ihtiyacın artması gibi nedenlerle son dönemde oldukça rağbet görüyor. İş birlikçi robotlar olarak tanımladığımız cobotlar, günümüz teknolojisinde güvenlik çitini ortadan kaldırıp insanla birlikte çalışabilir olmaları sayesinde büyük bir ihtiyaca hizmet ediyor. Bunun yanı sıra ağırlıklı olarak beyaz eşya ana sanayi ve yan sanayisi cobot kurulumlarını arttırdı. Öte yandan otomotiv endüstrisindeki cobot projeleri de tekrar hızlanmaya başladı. Salgın döneminde özellikle CRX serisi yeni nesil cobotlarımız, hızlı kurulum ve kolay kullanım avantajıyla birçok işletmede kendine yer buldu. Genel robot yatırımları ise sektörel bazlı değişimler olsa da toplamda bir önceki yıla oranla yüzde 20’nin üzerinde bir artış oldu” dedi.