Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-03-2021 01:18   Güncelleme : 13-03-2021 22:28

İstanbul’da Plakalar iptal edildi

İstanbul’da seçim döneminde oy kaygısı ile servis taşımacılarına verilen Plaka tahdidi hakkı, TÜKODER’in açtığı dava sonrası yargıdan geri döndü. Mahkeme heyeti kararı şekilden iptal ederken, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’da esnafın mağdur olmayacağını açıkladı. Öte yandan İBB personelinin de aralarında bulunduğu bir grubun, olmayan plaka haklarını piyasaya sürdüğü ve 52 bin olan servis aracı sayının 86 bine çıkarttığı iddia edildi.

İstanbul’da Plakalar iptal edildi

Plaka tahdidi başta İstanbul halkı olmak üzere bireysel taşımacı esnafını da mağdur etti. Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) konuyu yargıya taşıdı. İstanbul 14. İdare Mahkemesi, plaka tahdidinin iptali yönünde karar verdi.

VATANDAŞ MAĞDUR

Konuya ilişkin açıklama yapan Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) Başkanı Aziz Koçal, “Evet, İstanbul’da servis plaka kararının iptal edildiği doğrudur. Plaka tahdidinin uygulanmasıyla birlikte tüketicilerimiz mağdur edildi. İşleyiş bakımından bireysel taşımacılarda mağdur edilmektedir. Tahdit bir ranttır ve hizmetten uzaktır. Biz, rantın değil, kaliteli hizmetin verilmesinden yanayız. Bu davanın iptali ile yeni yöntemler tartışılacaktır. Liyakatli, işi gerçekten servis taşımacılığı olan küçük esnafımızın hakları korunmalıdır. Tahdit yerine, servis işletme belge sistemi geliştirilmelidir. Şirketlerin değil, 7/24 saat direksiyon sallayan şoförlerimizin hakkının korunacağı bir sistemin tartışılmasının, önü açılmıştır” dedi.

TEHDİT OLMAMALIDIR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi eski Ulaşım Daire Başkanı Dr. Taylan Engin ise, Tahdidin tehdit olmaması gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “İstanbul’da TÜKODER’in başvurusuyla servislere ilişkin tahdit kararı iptal edildi. Eksik olan bu kararın iptali daha sağlam ve kapsayıcı bir karar için fırsat yaratabilir. Bu durum geçmişte mağdur edilen esnafın sorununu çözmek için bir imkân sunuyor. Tahdit, tehdit olmamalıdır.”