Kara
Giriş Tarihi : 15-03-2021 14:58   Güncelleme : 15-03-2021 14:58

Kaza nedeni uykusuzluk

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Levent Öztürk, dünya yollarındaki 1.3 milyon uykulu şoförün topluma maliyetinin 2.37 trilyon dolar olduğunu açıkladı. İstanbul’daki kazalara da değinen Prof. Dr. Öztürk, bunda da en önemli nedenin uykusuzluk olduğunu söyledi.

Kaza nedeni uykusuzluk

İstanbul’da şoförler üzerinde yaptığı çalışmada deneklerin %17’sinin “Ben direksiyon başında uykuya bağlı trafik kazası geçirdim, kaza tehlikesi atlattım” dediğini aktaran Prof Dr. Öztürk; “Buna tabi o kazalardan kurutulamayanlar dahil değil. Şimdi direksiyon başında uyuduğu için kaza geçirip hayatını kaybedenler de var. Ama bir şekilde kazayı atlatmış, kurtulmuş olanların bize söyledikleri, kendi bildirimlerine dayalı oran %17 idi bu çalışmada” açıklamasında bulundu.

YORGUN ÇIKMA YOLA

İdeal uyku süresine dair bilgiler de aktaran Prof. Dr. Levent Öztürk, konuyla ilgili şöyle konuştu: “Şoförlerimiz, ne kadar uyku uyumalıyız diye bize sıkça sorular sorar. Bizim önerimiz 7 saatin altına düşürmemek uykuyu. Ancak kişisel farklılıklar olduğunu da göz önünde bulundurmak gerek. Bazı bireyler vardır 5 - 6 saat uyku ile kendini çok iyi hissedebilir. Bunlar kısa uyuyanlardır ve uyku süresi genetik olarak belirlenen bir şeydir. Bazı insanlarda da 9-10 saat uyumadan o ihtiyacı karşılayamama durumu vardır. Toplumun %2 ila %8 arası böyledir. Bu bakımdan bir kere uyku süresi bireye özel bir durumdur ama mesela Uluslararası Olimpiyat Komitesinin 2019 raporuna göre, sporcular için diyor ki; 7 saatten az uyuyan sporcu eksik uyku alıyordur. Özellikle profesyonel futbolculara 7 saatin altına inmeyin mesajını veriyor o rapor. Biz bunun da toplumun geneli için geçerli olabileceğini düşünebiliriz.”