Güncel Haber
Giriş Tarihi : 16-03-2021 12:23   Güncelleme : 16-03-2021 12:23

Bırakında ticaret yapalım

16 Şubat 2021 tarihinde yayınlanmış olan 35 Seri Numaralı Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ile servis ve yük taşımacılığı hizmet alımları tevkifat kapsamına alındı. Esnaf ise masa başında uygulamayı hazırlayan bürokrat ve siyasilere “bırakında işimizi yapalım” diye tepki gösterdi.

Bırakında ticaret yapalım

İlgili tebliğde, KDV dahil 1,000 TL ve üzeri yük taşımacılığı hizmet alımları için 2/10 oranında tevkifat uygulanacağı belirtilmektedir. Diğer taraftan, taşımacılık hizmetini yüklenen bir firmanın, bu işi bizzat ifa etmeyip bir başka firmaya devretmesi durumunda, taşımacılık hizmetini alan tarafından bu kapsamda tevkifat yapılmayacağı, ancak taşımacılık hizmetini yüklenen firma tarafından, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için KDV tevkifatı uygulanacak.

KARGO HARİÇ!

Tevkifatın yapılmadığı durumlarda taşımacılık hizmetinin devrine ilişkin belge ve dokümanların da gerektiğinde ibraz edilmek üzere muhafaza edilmesi gerekiyor. Düzenlemeler çerçevesinde, kargo işletmeciliği yetki belgesi sahibi mükellefler tarafından yapılan kargo taşıma işleri hariç tutuldu. Taraflarca taşımacılık hizmetinin devredildiği durumlarda uygulanmak üzere, taşımacılık hizmetini yüklenen firma olarak tarafınızca, taşımacılık hizmetini fiilen ifa eden firmadan alınan hizmet için 1 Mart 2021 tarihinden itibaren düzenlenecek olan faturalarda 2/10 oranında KDV tevkifatı uygulanması gerektiği değerlendirildi.