Güncel Haber
Giriş Tarihi : 21-03-2021 15:18   Güncelleme : 21-03-2021 15:18

İmamoğlu, Zuppin’e Yol verdi

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası, haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle Amerikanlı ulaşım ağı şirketi UBER’e açtığı davada başarıya ulaştı ve şirketin faaliyetleri Türkiye’de durduruldu. UBER’den boşa çıkan araçları ise Adnan Değirmenci, Zuppin çatısı altında toplayarak çalıştırmaya başladı. Değirmenci, “Tüm araçlarda İBB şehiriçi yol belgesi vardır” diyerek araçların taksi gibi yasal olduğunu savundu.

İmamoğlu, Zuppin’e Yol verdi

KORSAN TAKSİCİLİK

UBER Türkiye’de XL servis hizmeti verirken, İstanbul Taksiciler Esnaf Odası haksız rekabete yol açtığı gerekçesiyle dava açtı. İstanbul 10. Asliye Ticaret Mahkemesi, UBER’in haksız rekabet oluşturduğuna hükmetti. Mahkeme, UBER uygulaması ve uber.com’a erişimin engellenmesine karar verdi. Kararın ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Bizim literatürümüzde UBER diye bir şey yoktur. UBER olayının korsan taksicilikten bir farkı yok. UBER konusu bizim hükümetimizde yoktur, bitmiştir” ifadesini kullanmıştı. Harekete geçen Adnan Değirmenci, UBER’in kapanmasıyla boş çıkan araçları Zuppin çatısı altında hizmete soktu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise belediye bünyesinde kurduğu İstanbul Ulaşım Platformu toplantısına Adnan Değirmenci’yi alarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da korsan taksicilik diye ifade ettiği sistemi yasallaştırmaya çalıştı.

BELEDİYEYE UYGUN

Konuya ilişkin Adnan Değirmenci ise yaptığı açıklama da şu ifadelere yer verdi: “Zuppin Türkiye’de taşıma kanunu’na göre D2/B2 lisansı almış YASAL firmaların kayıtlı olduğu bir pazaryeri modelidir. Sisteme Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan lisansı olmayan firma araçları kayıt olup yolculara teklif veremez. Ayrıca İstanbul’da sisteme kayıtlı tüm araçlarda İBB şehiriçi yol belgesi vardır. Her seyahat öncesi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı UETDS sistemine bildirilmektedir. Yani Zuppin üzerinden tamamen yasal ve Belediye standartlarına uygun yolculuklar yapılmaktadır. Türkiye’nin tamamında tarifesiz tur ve transfer yapma yetkisi aldığımız Ulaştırma Bakanlığı’nın verdiği lisans dışında ayrıca şehiriçi güzergâh belgesi adı altında başka bir belgeye ihtiyaç olmadığını, Türkiye’de İstanbul dışında hiçbir ilimizde olmayan bu uygulamanın İstanbul’da da uygulanması talebimizdir.”