Güncel Haber
Giriş Tarihi : 26-03-2021 00:28   Güncelleme : 26-03-2021 00:28

İBB’de Pazarlık kızıştı

İstanbul’da hatları kapanmış 1000 adet minibüs ve dolmuşun taksiye dönüştürülmesi talebi, AK Parti temsilcilerinin çoğunlukta olduğu UKOME’de reddedilerek tekrar alt komisyona havale edildi. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ise koz olarak AK Parti tarafından verilen servis plaka tahditlerini kullandığı iddia edildi.

İBB’de Pazarlık kızıştı

İBB Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nin (UKOME) aylık toplantısı Yenikapı’daki Dr. Mimar Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde Genel Sekreter Can Akın Çağlar başkanlığında topladı. Toplantıda 750 minibüs ve 250 dolmuşun taksiye dönüştürülmesi teklifi tekrar gündeme geldi. Toplu Ulaşım Hizmetleri Müdürü Barış Yıldırım, plaka dönüşümü hakkında bilgi vererek bireysel başvuruları alıp, talep havuzu oluşturularak noter huzurunda çekiliş yapılacağını anlattı.

HEP BANANE BULUNUYOR

Taksiye dönüşüm teklifini UKOME’de çoğunlukta olan AK Parti temsilcileri, konunun hukuki olarak incelenmeye devam ettiğini belirterek alt komisyona gönderilmesini talep etti. Genel Sekreter Yardımcısı Orhan Demir, “Minibüs ve dolmuşların dönüşüm talebini ayrı getirin onaylarız dediniz. 5 bin taksiyi bir kenara bıraktık, esnaf mağdur olmasın diye 1000 taksi teklifini ayrı getirdik. Yine reddedildi. Yöntem tartışması oldu. Kararın çıkması için yöntem konusuna da tamam dedik. Şu an tekrar tartışılıyor olması bir oyalamadır. Bir dahaki sefere başka bir bahane bulunacak. Hukuki bir sıkıntı yok. Birçok konuda anlaşılmış, buraya kadar getirilmiş, esnafı mağdur etmemek için karar onaylansın” dedi.

VER L PLAKAYI, AL TAKSİYİ

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, Kasım 2020 tarihinde başkanlık ettiği UKOME toplantısında 6 bin yeni taksi talebini iki ayrı teklif haline getirdi. 5 bin yeni taksi önerisi ile dönüşmek isteyen 1000 minibüs ve dolmuşa taksi plakası verilmesi tekliflerini ayrı ayrı gündeme sundu. Tartışmalar arasında taksi plaka talebi reddedildi. Aralık ayında da aynı teklif kabul edilmedi. Ocak ayındaki UKOME toplantısında minibüslerin taksiye dönüşme talebi, alt komisyondaki görüşmeler devam ettiği için geri çekildi. İstanbul 14. İdare Mahkemesi, servisçilere verilen plaka tahdidini usul yönünden iptal etti. Plaka tahdidinin devam etmesi için önümüzdeki dönemde yapılacak UKOME toplantısında yeni bir karar alınması ve mahkemenin usul şartının yerine getirilmesi bekleniyor. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, taksi plakasını servis plaka tahdidine karşı AK Parti temsilcilerine koz olarak kullandığı ve bulunla ilgili pazarlık yapıldığı iddia edildi.