Güncel Haber
Giriş Tarihi : 13-04-2021 21:07   Güncelleme : 13-04-2021 21:07

Aklın yolu bir

Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, depolarda kalan ve çürüme aşamasına gelen patatesin TMO tarafından alınacağı açıklamasını geç kalınmış, doğru bir karar olarak değerlendirdi. Gürer: “Plansız ve öngörüsüz tarım çiftçiyi de vatandaşı da vuruyor” dedi.

Aklın yolu bir

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı konuşmalarda ve basın toplantılarında, patates ve soğanda arz fazlası nedeniyle oluşan mağduriyeti sürekli gündeme getirdi. Gürer, ayrıca ürünlerin depolandığı köy ve kasabalara giderek çiftçilerin yaşadığı mağduriyeti gözler önüne serdi.

GEÇ AMA DOĞRU KARAR

Konuya ilişkin bir açıklama yapan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  “Niğde, Konya, İzmir ve Afyon illeri yazlık ve kışlık olarak ekilen patates üretiminde ilk sıralarda yer alıyor. Niğde 830 bin ton ile en çok patates yetiştirilen bölge durumunda. 2020 yılında hasat edilen ürünler için tüccar, maliyetin altında fiyat verince çiftçi ürünü depolamak zorunda kaldı. Ülkemizde bulunan depolar, ev altları ya da sınırlı korunan mağaralardan oluşmaktadır. Modern depolama olanağı yok. Bu durumun neticesinde ise ürün en fazla 4 ay bu depolarda saklanabiliyor. Çiftçinin 1 liraya mal olan patatesi, tarlada 65 kuruşa dahi satamaması, tüccarın depodaki ürüne daha düşük fiyat vermesine sebep oldu ve çiftçiyi çaresiz bıraktı. Depoda ürünlerin çimlenmeye başladığı süreçten bu zamana kadar sürekli olarak iktidara, TMO’nun alım yapması için çağrıda bulundum. Geçmişte TMO alım yapmıştı. Nihayet Bakanlık dediğimizi dinledi depoda çürümeye başlayan patates ve soğanı alacağını açıkladı. Bir nebze olsun üretici memnun. Üretici en azından depoda çürüyecek olan patatesin temizleme külfetinden kurtulmuş olacak” ifadesini kullandı.