Güncel Haber
Giriş Tarihi : 30-04-2021 17:35   Güncelleme : 30-04-2021 17:35

Allah sonumuzu hayır eylesin!

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle risk altında olan ürünleri ve yaşanacak rekolte kayıplarını Tarım ve Orman Bakanlığına yönelttiği soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. Gürer, “Su yaşamdır. Üreticinin, ürün kaybını TARSİM karşılamalıdır” dedi.

Allah sonumuzu hayır eylesin!

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye “Kuraklık nedeniyle hangi bölgede, ne kadar ürünün risk altında olduğu saptanmış mıdır? Beklenen rekolte kaybı ne kadardır? Kuraklıktan zarar gören çiftçilerin, ÇKS’ye kayıtlı olsun olmasın hasar tespiti yapılarak tüm çiftçilerimize gerekli destek verilecek midir? Sorusunu yöneltti.

ÖNLEM ALINMALI

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Anadolu’da halen ekili alanların çoğunluğu vahşi sulama yöntemiyle kullanılıyor.  Ziraat Bankası modern sulama için kredi veriyor ancak kuyu için ruhsat istiyor. İç Anadolu da kuyuların % 70’i kaçak, bu durumda doğru bir çalışma sonuca eremiyor. Salma sulama toprak dokusuna zarar veriyor. Bir an önce uygulama değişip su kullanan herkese kuyu ruhsatına bakılmadan modern sulama için kredi verilmelidir” ifadesini kullandı.

DOĞRU KULLANIM

Gürer, “Kuraklık nedeni ile üreticinin yaşayacağı zararın TARSİM tarafından karşılanacağı açıklanıp çiftçi her koşulda ekime yönlendirmelidir. Kuraklığın etkisini azaltıcı önlemler geliştirmeli ve yer üstü kaynak suları doğru kullanılmalıdır. Fırat suyu Karacasu kolunun Kızılırmak üzerinden iç Anadolu’ya getirilmesi gibi önemli projeler ele alınmalıdır. Baraj, gölet yapımının yanında tarımsal sulama kapalı dağıtım sistemleri, damlama ve yağmurlama ile yapılır noktaya gelmelidir. Su yaşamdır ve tüm canlılar için zorunlu bir gereksinimdir” dedi.