Güncel Haber
Giriş Tarihi : 14-05-2021 22:53   Güncelleme : 15-05-2021 00:04

Herkesi Kucaklayacağız!

Uluslararası Nakliyeciler Derneği (UND) başkan adayı Fevzi Çakmak, sektörel birlik ve beraberlik çağrısını birkez daha yineledi. Her geçen gün derneğin kurumsal yapısının yıpratıldığını ifade eden Fevzi Çakmak, “Nasıl ki treylerciler derneği başkanı bir nakliyeci değilse, nakliyeciler derneği başkanı da bir sanayici treyler üreticisi olmamalıdır. Bu gayet net ve anlaşılabilir bir durumdur” dedi.

Herkesi Kucaklayacağız!

UND genel kurulu 2 Haziran 2021 tarihinde yapılacak. Birlikte Güçlüyüz ekibi ile yola çıkan Fevzi Çakmak ve Ali Çiçekli, sektörün tarafsız ve gür sesi Ulaşım Gazetesi’ne özel açıklamalarda bulundu. UND’nin sektörü kucaklayan çatı örgütü olmasına rağmen, firmaların ancak 3’te 1’inin derneğe üye olduğunun altını çizen Çakmak ve Çiçekli, Birlikte Güçlüyüz platformunda yer alanların hepsinin nakliyeci olduğunu ve kendilerinin de asla küçük firmaları küçümsemeyeceklerini ifade etti. Kısa, orta ve uzun vadede projelerinin olduğunun dile getiren Çiçekli ise, yapacakları 25 maddeyi paylaştı. Ulaşım Gazetesi ekibinin Çakmak ve Çiçekli ile TIR garajı ve ofiste yaptıkları söyleşiyi tarafsızlık ilkesiyle aynen yayımlıyoruz.

YAKIŞTIRAMADIK!

Soru: Sayın Çakmak, geçtiğimiz günlerde UND başkanı Sayın Çetin Nuhoğlu bir dergiye verdiği röportajda sizin Birlikte Güçlüyüz Grubunun yönetime aday olmasını “Tutkulu Muhalifler” olarak tanımladı. Gerçekten sizler tutkulu muhalifler misiniz?

F.Çakmak: Bu sektöre yıllarını vermiş ve geçimini bu sektörden kazanan, geçmişte de UND’ye çeşitli tarihlerde hizmet etmiş kişilerin demokratik haklarını kullanarak yönetime talip olmasını tutkulu muhalifler olarak nitelendirip bunları da kırgın olanlar, kartvizit meraklıları ve kişisel menfaat güdenler diye kategorize etmesini mevcut Başkan’a yakıştıramadık. Öncelikle belirtmek gerekir ki eğer kendi deyimiyle kırgınlar varsa, Sayın Başkan sektörde birlik ve beraberliği ya sağlayamamış ya da bozmuş demektir. Bu mesleği icra eden hiçbir dernek üyesinin kartvizit merakı yoktur. Bu söylemiyle mevcut Başkan kendi gibi düşünmeyen ve yanında yer almayan tüm UND üyelerine haksızlık etmektedir. Bunlardan daha önemlisi kişisel menfaat güdenler suçlaması ki, bu kabul edilemez. Sayın Başkan, dernekten kimlerin ve nasıl bir kişisel menfaat içinde olduğunu delilleriyle birlikte açıklamaz ise bu söylem bir iftira olarak kalacaktır. Bununla birlikte, 2001 yılında değişim diye yola çıkıp, 15 yıl koltuğa tutkuyla yapışan Sayın Nuhoğlu’nun  “Başkanlık Tutkunu” anlayışına karşı sorumlu muhalifler olarak sektöre sahip çıkmaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz.

BİZ BİRLEŞTİRDİK!

Soru: Sayın Nuhoğlu, kendisinin başkan olmadığı 2007-2013 dönemini hatırlamak istemediğini ve hatta o dönemle ilgili soru almak istemediğini belirtmiş. Sizin de o dönemdeki yönetimlerde yer aldığınızı biliyoruz. Ne var ki o dönemlerde? Sizce Çetin Bey neden o dönemi hatırlamak istemiyor?

A.Çiçekli: Öncelikle neden hatırlamak istemediğini ve o dönemle ilgili neden soru kabul etmediğini keşke röportajı yapan arkadaş objektif bir gazeteci ferasetiyle Sayın Başkan’ın kendisine sorsaydı. Bununla birlikte Sayın Nuhoğlu’nun hatırlamak istemediği o dönemde UND, son 20 yılın en başarılı dönemini yaşamıştır. Kendisi muhtemelen hatırlamıyor olabilir ama ben o dönemin bir kaç başarılı başlığını şöylece hatırlatmak isterim.

- 2001’de Çetin Bey’in başkanlığa seçilmesinin akabinde sektör, RODER ve UND olarak ayrılmış ve uzun süre bu ayrılığın sıkıntısını yaşamıştık. Başkan’ın hatırlamak istemeyip beğenmediğini ima ettiğini düşündüğümüz o dönemde iki dernek birleştirildi ve sektörde birlik beraberlik yeniden tesis edildi.

- 2009 yılında UND tarihinin en büyük nakliyeci eylemi yapıldı. Bulgaristan’ın Türk TIR’larının geçişini zorlaştırıp yoğun cezalar kesmesini protesto etmek için 500 TIR ve 3 otobüs dolusu şirket sahibi nakliyeci ile Ankara’ya gidilerek Bulgaristan Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bırakıldı ve basın açıklaması yapıldı. Daha sonra da dönemin Ulaştırma Bakanı ile toplu görüşme gerçekleşti.

SORUNU ÇÖZDÜK!

- Keza daha sonraki bir zamanda tüm UND Yönetim Kurulu üyeleri Kapıkule’ye gidip toplu basın açıklaması yaptı. Şoförler araçlarını durdurarak bir süre kapıyı kapatıp eyleme destek verdi. Bu eylemle Türk nakliyecisinin kararlılığı ve haklılığı Bulgarlara bir kez daha hissettirildi. Eylemlerden sonraki süreçte yapılan müzakerelerde Bulgaristan konusu önemli ölçüde çözümlenmiş oldu.

-TOBB tarihinde ilk ve tek örnek proje olan ve derneğin hissedar olduğu TOBB UND Yatırım A.Ş.  o dönemde kuruldu. Bugün UND’nin tek gelir kaynağı bu şirketteki ortaklığından aldığı kâr payıdır.

TÖHMET ALTINDA

F.Çakmak: Bu soruya bir ilavede ben yapalım: Rahmetli Saffet Ulusoy Başkanımızın döneminden sonra dernek adına alınan tek mülk olan Hatay Bölge Temsilciliğimizin binası da yine o dönemde satın alındı. Bunların hepsi çok başarılı projeler ve Çetin Bey’in başkan olmadığı o dönemlerde gerçekleştirildi. Diğer yandan sayın Başkana hatırlamak isteriz ki, o dönemdeki başkanlar ve yönetimler kendisinin de önerisi ve desteğini almış ve genel kurullarda oybirliği ile seçilerek aynı şekilde oy birliği ile ibra edilmiştir. O dönemdeki yönetimlerin içinde görev alan ve halen kendisinin yanında yönetimde bulunan birçok değerli meslektaşımızı töhmet altında bırakabilecek bu tarz açıklamalar yapmak, her fırsatta kurumsallıktan bahseden bir UND Başkanına yakışmamaktadır.

Soru: Sayın Nuhoğlu 2013 yılında o zamanki Un Ro-Ro şirketinin sahibi Amerikalılara Osmanlı tokatı atacağını söylemişti. O tokat atıldı mı? Ro-Ro’daki son durum nedir? Biraz da bundan bahseder misiniz?

A.Çiçekli: Tokat olayının muhatabı sayın Nuhoğlu’dur .Amerikalı KKR’nin tokat yiyip yemediğini bilmiyorum ama ülkemizden yüz milyonlarca Euro alıp gittiğini hepimiz biliyoruz.Sayın Başkan, o günlerde Roro şirketini satın almaya hazır olduğunu söylemişti ama bugün Roro şirketi  yabancıların elinde ve tekel olarak çalışmaktadır.Roro ile davaların güncel durumunu ve sonuçlarını Sayın Başkan’ın sektöre anlatacağını umut ediyoruz.

NASIL BİR KURUMSALLIK

Soru: Siz 5 Mayıs’ta basına yaptığınız açıklamada ilk ve tek adaylık açıklayan kendinizin olduğunu söylemiştiniz. Buna karşın Nuhoğlu adaylığını 11 Mart’ta açıkladığını ve duymayan kalmadığını söylemiş. Gerçekten böyle midir?

F.Çakmak: Her seçim dönemi öncesinde bir daha kesinlikle aday değilim deyip klasik kasaba politikacılarının istemiyorum ama üzerimde çok baskı var misali tekrar tekrar aday olmak hangi kurumsallıkla izah edilebilir? Keza geçtiğimiz dönem sonunda, her platformda ve son olarak da yaklaşık 15 ay önce de İstanbul’da 100’e yakın üyenin katıldığı yemekli bir toplantıda kesinlikle aday olmayacağını açıklamasından sonra sektörü sahiplenmek adına, şu anda yönetimde bulunan bazı arkadaşlarımızla da beraber bir dizi çalışma yaptık. Sonra da Birlikte Güçlüyüz Platformu olarak elimizi taşın altına koyup göreve talip olduk. 11 Mart 2020 tarihinde saat 10.30’da 50’ye yakın meslektaşımızla birlikte basın huzurunda adaylığımızı açıkladık. Ancak ne gariptir ki o dakikaya kadar ve her platformda bir daha aday olmayacağını açıklayan sayın Başkan, aynı gün öğleden sonra her nasılsa alelacele basına yazılı bir açıklama göndererek aday olacağını duyurmuştur. Sürekli kurumsallıktan bahseden sayın Başkan’ın bu şekilde tek başına yazılı kısa bir bildiri ile adaylığını açıklamasının kurumsallıkla ne kadar bağdaştığını üyelerin ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.

TOPLUCA AÇIKLADIK

Soru: Ama adaylığını açıklamış yani?

A.Çiçekli: 11 Mart 2020 yani yaklaşık 14 ay önce yapılan açıklamadan sonra Korona Virüs nedeniyle genel kurul uzun süre ve belirsiz bir tarihe ertelenince doğal olarak adaylık süreci de pasif hale düşmüştür. Ne zaman ki yeni genel kurul tarihi açıklandı biz yine adaylığımızı basın ve meslektaşlarımızın huzurunda güncelledik ki, olması gereken buydu. Ama Sayın Nuhoğlu’ndan böyle bir açıklama gelmediği için tek adaylık açıklayan biziz dedik. Buradan başka anlamlar çıkarmaya gerek yoktur.

Soru: Siz basın açıklamanızda Çetin Bey için 20 yıldır başkan demişsiniz. Oysa kendisi ilk dönemde 4 yıl ve sonrasında 2013’ten beri başkanlık yaptığını ifade etmiş. Bu 20 yıl söyleminiz onun deyişiyle bilinçli bir saptırma mıdır?

F.Çakmak: Hayır tabii ki. Rahmetli Saffet Ulusoy’un 21 yıl Başkanlık yapmasına ironi bir atıf yaparak söylenmiş bir sözdür. Ancak kendisi de yanlış hatırlıyordur. Çünkü 2001-2007 arasında 2 dönem değil 3 dönem ve 6 yıl başkanlık yapmıştır. Bu düzeltmeyi yaptıktan sonra şunu söylemek isterim. Rahmetli Ulusoy’un 21 yıl başkanlık yapmasını eleştirerek ve değişim parolasıyla 2001’de yola çıkan sayın Nuhoğlu dernek tüzüğüne kendisinin koydurduğu iki dönem kuralını yine kendisi kaldırtarak dernekteki kurumsallığı yok etmiştir. 2001-2021 arasında,  Tamer Dinçşahin ve Ruhi Engin Özmen’in dönemleri hariç, toplam 15 yıl Başkanlık yaparak çok eleştirdiği rahmetli Saffet Ulusoy’un hizmet süresine yaklaşmak üzeredir.

BİRLİK YOK OLDU!
 
Soru: Her söyleminizde ve açıklamanızda birlik ve beraberlikten bahsediyorsunuz. Gerçekten sektörde birlik ve beraberlik sorunu mu var?

F.Çakmak: Evet maalesef sektörde ciddi bir birlik ve beraberlik sorunu olduğu gibi sektör mensuplarının derneğe aidiyet duygusu en dip noktadadır. Tüm bölgelerdeki meslektaşlarımızın çoğuna sorarsanız alacağınız cevap şudur: “UND ne yapıyor ki, üye olayım yâda aidat ödeyeyim?” Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın verilerine göre Nisan sonu itibariyle yaklaşık 3200 Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik yapan Yetki Belgeli (C2-L2) firma var. Yani sektörde derneğe üye olabilecek her 3 üyeden ancak birinin üye olduğu ve üye olanların da yarısına yakınının aidat ödemeyip pasif üye durumuna düştüğü bir yerde birlik ve beraberlikten nasıl bahsedilebilir? Mesela 2017 yılında yapılan genel kurul sadece 157 üyenin katılımıyla yapılmıştır. Bu mudur birlik beraberlik ve sektörü kucaklayan yönetme anlayışı? İşte biz bu yüzden birlik ve beraberliğe sıkça vurgu yapıyoruz.

YAPTIĞINI AÇIKLASIN

Soru: Bir de projenizin olmadığı söyleniyor. Bu konuda sayın Nuhoğlu’nun da eleştirisi var. Ne diyeceksiniz? Projeniz yok mu gerçekten?

F.Çakmak: Bizim projelerimizi sorgulayan sayın Başkan’ın 6 yıllık ilk dönemi bir yana, son 9 yıllık kesintisiz Başkanlık döneminde hangi projeleri yaptığını ve hangilerini yapmak isteyip de neden yapmadığını öncelikle açıklaması gerekir. Bundan sonraki- varsa tabi- projelerini açıklamasını beklemek sektörün en doğal hakkıdır. Keza madem bu projeleri vardı, bunları neden yapmadığını da beraberinde açıklama borcu bulunmaktadır.

SAĞLAM TEMEL!

Soru: Peki ya sizin projeleriniz?

A.Çiçekli: Öncelikle proje ne demektir ona bakalım. Projenin birçok değişik tanımı olmakla birlikte en basit haliyle Proje, bir probleme çözüm bulma, bir eksiği giderme ya da beliren bir imkânı değerlendirmeye yönelik, sınırlı bir süre içinde yapılacak işler veya çalışmaların bütünüdür. Bu anlamda baktığımızda dernek ve sektör adına çözümlenmesi gerektiğini düşündüğümüz ve kısa, orta, uzun vadede çözmeyi hedeflediğimiz konular, başlıklar halinde şöyledir:

1- Kurumsallığı pekiştirmek adına UND Başkanlık süresini 2 dönemle sınırlandıracağız. Ayrıca her genel kurulda yönetim kurulu üyelerinin 2/3’ü yenilenecek ve adayların 3/4’ü bölgesel tüm üyelerin katılacağı bir ön seçimle belirlenecektir.
2- İlk 6 ayda tüm sektörün katılımıyla Ortak Akıl Çalıştayı yapıp, ortak akılla ve en geniş katılımla sektörün gelecek tasarımını planlayacağız.
3- Herhangi bir nedenle dernekle ilişiğini kesmiş üyelerimizi yeniden derneğe kazandırmak için çalışacak ve bu üyelerimizin önemli bir kısmını en geç bir yıl içinde yeniden üye yapacağız.
4- Bugüne kadar derneğe hiç üye olmamış meslektaşlarımıza bir davet ve kampanya yapıp onları dernek çatısı altında toplayacağız.
5- Her 6 ayda bir dernek gelir ve giderlerini ayrıntılı bir şekilde içeren Hesap Raporunu  tüm üyelerimizle paylaşıp gerçek anlamda şeffaf bir yönetim modeli ortaya koyacağız.
6- Sektörün kalifiye sürücü ihtiyacını karşılamak için kısa, orta ve uzun vadeli olarak hazırladığımız programları hayata geçireceğiz.
7- Kamuoyunda sürücü davaları olarak bilinen ve meslektaşlarımız üzerinde demoklesin kılıcı gibi tehdit oluşturan işveren-sürücü uyuşmazlığını gidermek için UND çatısı altında Sürücü Çalışma Grubu kuracak ve ortak uzlaşı ile yeni bir modeli hayata geçireceğiz.
8- En temel haklardan olan sürücülerin çalışma hürriyeti hakkını sınırlayan Schengen vizesine ulaşımı kolaylaştırıp yurt dışında kalış süresini artıran vize teminini sağlamak üzere, tüm AB’de ses getirecek bir etkinliği en kısa sürede hayata geçireceğiz. İlaveten Kamu ile işbirliği içerisinde lobi faaliyetlerine hız vereceğiz.
9- Yönetim Kurulu Toplantılarını her ay bir bölgemizde gerçekleştirip bölge üyeleriyle yakın istişarede olacağız.
10- Alo UND Çağrı Merkezini kurup, üyelerimizin 7/24 ilgili kişiye ulaşarak konusuyla ilgili çözüm bulmasına yardımcı olacağız.
11- UND’nin etkinliğini ve saygınlığını artırmak için her yıl UND Başarı ve Onur Ödüllerinin verileceği bir yarışma düzenlenecektir.
12- Üyelerimizin bilgilendirilmesi amacıyla senede en az 6 kez ve farklı konularda uzmanların katılacağı UND Konferansı düzenlenecek ve sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanacaktır.
13- En son 2001 yılında yapılan Müşteri Memnuniyet Anketi, en geç 3 ay içerisinde yapılacak ve 2 senede bir tekrarlanacaktır.
14- Temiz çevrenin korunması kapsamında, İklim değişikliği nedeniyle yaklaşan yasal düzenlemelere karşı üyelerimizin bilinçlendirilerek korunması ve gerekli önlemlerin alınması için çalışmalar yapılacak ve üyelerimizin karbon ayak izi ölçülerek düşürülmesi için çalışmalar yapılacaktır.
15- Araçlarımızın yoğunlukla ceza yediği yurt dışındaki bölgelerde yerel otoritelerle koordineli çalışacak UND Temsilcilikleri ihdas edeceğiz.
16- UND’nin Çatalca’daki arazisini sektör yararına olacak şekilde Lojistik Park olarak düzenleyeceğiz.
17- İstanbul’un Avrupa ve Anadolu Yakasında UND koordinatörlüğünde birer adet özerk Lojistik Merkezi kurulması çalışmalarına başlayacağız. Ve bu modeli lojistiğin yoğun olduğu diğer illerimize yayacağız.
18- Alternatif güzergâhlar ve Ro-Ro hatları kurulması için yoğun çaba sarf edeceğiz.
19- Dijital Dönüşüm için üyelerimize teknoloji danışmanlığı desteği verilecektir.
20- Üyelerimiz, uluslararası ve ulusal fuarlarda (lojistik, endüstri vb) açılacak UND stantlarında kendi tanıtımını yapabilecek ve UND tarafından temin edilen indirimli fiyattan müşterilerinin takip ettiği sektörel dergilere reklam verebilecektir.
21- Yeşil Pasaport alımı için UND Üyeliği ile UND onayının yeterli olması için kamu ile ortak çalışma ve işbirliği yapılacaktır.
22- C2 Yetki Belgesi’nin tüm karayolu taşımacılığı ile lojistik ve organizasyonu yapabilecek yeterlilikte olması için hazırlanmış taslağı Bakanlığa sunup, düzenlemenin bu dönem içinde yapılması için etkin çalışacağız.
23- UND Sektör Raporu her sene düzenli şekilde yayınlanarak, UND ve UND’nin temsil ettiği büyüklüğün ve gücün önemi vurgulanacaktır.
24- Ülkemizin Lojistik Performans Endeksi (LPI) notunu ve sırasını yükseltmek için kamu, STK’lar ve özel sektör temsilcilerinden oluşan bir Teknik Çalışma Ekibi kurularak zayıf olduğumuz alanların iyileştirilmesine çalışılacaktır.
25- Genç UND’ye ulusal ve uluslararası hüviyet kazandırmak amacıyla dernek himayesi altında, misyon, vizyon ve hedefleri ile ayrı bir yönetim ve organizasyonu olan kurumsal yapı haline getireceğiz.

UND HERKES İÇİN

Soru: Bu sektördeki 3200 firma ve dernek üyeliği konusu çokça gündemde. Nedir bu konu tam olarak?

A.Çiçekli: Dernek tüzüğüne göre asil üye olabilecek 3200 civarında yetki belgeli C2-L2) firma varken bunlardan sadece 1000 firma üyedir. Çetin Başkan’ın dediğinin aksine, bunlardaki grup şirketleri ve birden fazla belgeye sahip firma sayısı çok azdır. Büyük ölçekli grup firmalarının çoğu halen tüm firmalarıyla dernekte temsil edilmektedir. Ancak sayın Başkan’ın, Güney Doğu Bölgemizdeki bireysel kamyonculardan oluştuğunu iddia ettiği 500 civarında C2 Yetki Belgeli firmamızı önemsememesi ve dernek dışında kalmasını da normalmiş gibi görmesi açıkçası hem taşımacılık sektörü hem de özellikle Güney Doğu Bölgesindeki nakliyeci meslektaşlarımız adına bir talihsizliktir. Bizim için Güneydoğu’daki kamyoncu ile Karadeniz’deki TIR’cı, Akdeniz’deki, Ege’deki, Anadolu’daki, İstanbul’daki ve tüm Türkiye’deki her bir taşımacı çok kıymetlidir ve eşit derecede önemlidir. Küçük ölçekli taşımacıları küçümsemek ve önemsememek doğru değildir. UND herkes için vardır ve her ölçekteki taşımacıya eşit mesafede olup hepsini kucaklamak zorundadır.

ATIMIZ VE ARABAMIZ VAR

Soru: Sloganlarınızdan birisi de Biz Taşıyoruz, Biz Yöneteceğiz. Bu sloganla ne demek istiyorsunuz? Diğerleri taşımıyor mu peki?

F.Çakmak: Bu sorunuz için teşekkür ederim. Çünkü sayın Başkan da açıklamasında bu sloganın tepki ile karşılandığını söylemiş. Bakınız, mevcut yönetim kurulundaki değerli meslektaşlarımız elbette taşıyorlar ve taşıyanlar yönetecek. Zaten taşımacı olan ve taşıyan hiçbir meslektaşımızın ve halen yönetimde olan değerli arkadaşlarımız da dahil olmak üzere,  bu slogandan üzerlerine alınacakları bir durum yoktur. Ne var ki yollarda tekeri dönmeyen ve taşımacı olmadığı halde UND’yi yönetmeye talip olan her kimse, bu slogandan alınmasını doğal karşılıyoruz. Geçmiş dönemin konjoktürel şartlarında, taşımacı olamayan ancak taşımacılara treyler tedariki yapan sayın Başkan’ın başkanlık yapması bu derneğin taşımacı bir başkanı hak etmediği anlamına gelmez. Kendisine yaptığı hizmetler için teşekkür ediyoruz. Ancak bundan böyle derneğin, taşımacılık mesleğini bizzat icra eden bir başkan tarafından yönetilmesinin daha yakışık olduğunu düşünüyoruz. Nasıl ki treylerciler derneği Başkanı bir nakliyeci değilse, nakliyeciler derneği başkanı da bir sanayici treyler üreticisi olmamalıdır. Bu gayet net ve anlaşılabilir bir durumdur.

A.Çiçekli: Biz sayın Başkan’ı mesela TUSİAD’ın başında görmek isteriz. Ki, bundan da gurur duyarız.

GEÇ BİLE KALINDI

Soru: Sayın Nuhoğlu yaptığı icraatlardan bahsederken özellikle Genç UND projesinin önemine vurgu yapmış. Bu konuda ne diyeceksiniz?

A.Çiçekli: Genç UND bizim de benimsediğimiz güzel bir projedir. Ancak bu yeni bir model değildir. Zira 2002 yılından beri MUSİAD’ta Genç MUSİAD olarak var olan ve orada tüzel kişiliği de oluşturulmuş bir modeldir. Keşke  bu kadar yıl bekletilmeden hayata geçirilmiş olsaydı. Genel kurul sürecinin hemen öncesinde ihdas edilen Genç UND projesi, geç kalınmış ve eksiklikleri olmasına rağmen, bunu başlatanlara teşekkür ederiz. Bizim hedeflerimiz arasında Genç UND’nin bugünkü eksiklerinin tamamlanıp kurumsal bir kimliğe kavuşturulması ve geliştirilmesi vardır zaten.

YAPILANLAR HEP EKSİK!

Soru: Peki Sayın Nuhoğlu’nun vaat edip yapmadığı ya da eksik yaptığı bir şey var mı sizce?

F.Çakmak: Bizce değil ama tüm sektörün bildiği ve vaat edildiği halde yapılmamış yâda vaat edilmediği halde yapılması eksik kalmış işler vardır şüphesiz. Bunların hepsini tek tek saymak uzun sürer ama birkaç başlıkla örnek vermek gerekirse; Türk nakliyecisinin İstanbul’dan Münih’e 36 saatte ulaşacağını söylemişti. Ne var ki, o günden bugüne kadar biz halen 36 saatte ancak iç gümrükle beraber sınır kapısı gümrüğünü zor geçebiliyoruz. 2013 yılında ülkemizdeki toplam yetki belgeli firma sayısı 2400 civarındayken UND’nin 1400’e yakın üyesi vardı. Ve sayın Nuhoğlu o genel kurul öncesi yaptığı konuşmalarda üye sayısını en az 2000’e çıkaracağı sözünü vermişti. Bugün ülkemizde 3200 yetki belgeli firma var ama UND üyesi firma sayısı sadece 1000 civarında ki bu sözün verildiği 2013 yılındaki üye sayısının da çok altında. 2004 yılında C2 Yetki Belgesi’nin en üst belge olduğu ve bu belgeye sahip olan üyelerimizin başka bir belge almasına gerek olmadığı sözü verilmişti. Bugün üyelerimizin çoğu yaptığı işin doğası gereği TİO Belgesi de almak zorunluluğuyla karşı karşıyadır.

SEKTÖREL DUYARLILIK

Soru: Bir kaç gün önce eski Başkanlar Çetin Nuhoğlu’na basın üzerinden aday olmama çağrısında bulundular. Bu konuda ne diyeceksiniz?

F.Çakmak: Bu tabii sayın Başkanların kendi takdirleridir. Ancak basın açıklamasından anladığımız kadarıyla daha önce de kendisine aynı doğrultuda mektup göndermişler. Tabii daha önceden kendisi ile görüşüp görüşmediklerini yâda ne cevap aldıklarını bilmiyoruz. Bununla birlikte eski Başkanlarımızın tecrübelerine dayanarak sektörel duyarlılık ve sorumluluk gösterip bu çağrıyı yapmış olmalarından dolayı şükranlarımızı sunarız.

SANDIKTAN ÇIKACAĞIM!

Soru: Birkaç gün önce gazetemizin internet sitesinde kısa süreli bir anket yaptık. Anket büyük ilgi gördü ve kısa sürede 418 katılım oldu. Bunların 218’i Çetin Bey’e ve 200’ü Fevzi Bey’e çıktı. Bu durumda Çetin Bey daha şanslı görünüyor. Ne diyeceksiniz?

A.Çiçekli: Anketlerin objektif ve gerçekçi olması için anketin bir künyesi ve bilimsel bir çerçevesinin olması gerekir. Bu ankete kimler katıldı, nasıl bir künyesi var bilmiyoruz ama anket sonucuna baktığımızda bile mevcut Sayın Başkanımız açısından, sizin görüşün aksine, ben başarısızlık söz konusu olduğunu düşünürüm. Öğretim Görevlisi bir akademisyen bakışı ile baktığımda, 15 yıl başkanlık yapmış ve PR’ı çok yüksek Sayın Nuhoğlu’nun, ankete katılanların sadece yarısının çok az üstünde (%52) oy almış olması düşündürücüdür. Bu demektir ki katılımcıların yarısına yakını icraatlarından memnun kalmamıştır.

F.Çakmak: Ben anketlerden değil, feraset sahibi meslektaşlarımızın iradesiyle sandıktan çıkacağım.

ARŞİVE BAKALIM MI?

Soru: Son olarak şunu soracağım. Sayın Nuhoğlu demecinde UND’ye başkanlık yapacak kişinin, Bakanlarla görüşebilme, vizyon sahibi olma vs gibi özelliklerini tanımlamıştır. Acaba sizin bu özelliklere sahip olmadığınızı, mesela Bakanlarla görüşemeyeceğinizi düşünerek mi böyle bir tanımlama yaptı?

F.Çakmak: UND üyelerinin tamamı kendi şirketlerini başarı ile yöneten, UND Başkanlığını da başarıyla yapacak yetkinlik ve saygınlığa sahiptir. UND Başkanlık koltuğu şüphesiz çok önemlidir ve ağırdır. Ancak bu ağırlık koltuğa oturan kişinin kişisel meziyetlerinden çok, UND’nin kurumsal kimliğinin saygınlığından kaynaklanır. UND Başkanı kim olursa olsun, kendisiyle görüşmeyecek bir kamu görevlisi olmaz. 2007-2013 dönemlerinde görev yapmış başkanlarımızın; dönemin Bakanları, Başbakanı ve Cumhurbaşkanı ile hem ikili hem de yönetim kurulu üyeleriyle birlikte bir çok kez görüştükleri hafızalardaki tazeliğini ve gazete arşivlerindeki yerini korumaktadır.

Röportaj: Serpil ÇIRACI – Ayşem ERŞAHİN
Ulaşım Gazetesi