Güncel Haber
Giriş Tarihi : 26-05-2021 22:28   Güncelleme : 26-05-2021 22:28

Yiyecek ekmek bulamayacağız

Türkiye Korona Virüs ile ekonomik mücadele verirken, çiftçiyi de kuraklık çökertti. Üreticiler, kuraklık nedeniyle hasat edilmeden kuruyan ekin tarlalarını traktörle sürmek zorunda kaldı. Uzmanlar, önlem alınmaması durumunda gıda krizi yaşayacağımızı dile getirdi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuruyan buğday tarlalarında incelemelerde bulundu.

Yiyecek ekmek bulamayacağız

Kuruyan buğday tarlalarını traktörle sürmek zorunda kalan çiftçiler Milletin vekili Gürer’e dert yandı. Artan girdi maliyetleri nedeniyle zar-zor ektikleri tarlalarının bu kez kuraklık nedeniyle çölleştiğini dile getiren çiftçilerimiz, “Başka hiçbir gelirimiz yok. Bu tarlaları ekmek için o kadar borcun altına girdik. Şimdi hiç verim alamadığımız tarlalarımızı, ürün kuruduğu için sürmek zorunda kaldık. Artık dayanacak gücümüz kalmadı” diye feryat etti.
 
ÇİFTÇİYE SAHİP ÇIKIN

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kuraklık nedeniyle kuruyan buğday tarlalarında, üreticilerle bir araya geldi. Ulukışla ilçesine bağlı Beyağıl köyünde kiraladığı 150 dönüm tarlasında ektiği buğdayı oluşmadan kuruyan çiftçi, CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e yaşadığı mağduriyeti anlattı. Tohum topraktan çıkıp 15-20 santime ulaşmışken kuraklık nedeniyle kuruyan tarlasını, Milletvekili Gürer’e gezdiren çiftçi, “Girdi maliyetleri son bir yıl içinde neredeyse 2 kat arttı. Gübre, İlaç, mazot, tohum, biçerdöver, tarla kirası ve diğer maliyetler de sürekli artış eğiliminde. Son olarak mazota gelen zam tamamen belimizi büktü.  Tohumunu 3 bin 100 liraya aldığımız sert makarnalık ektiğimiz tarla ne yazık kuraklık nedeniyle kurudu. Bölgede binlerce dönüm arazi benzer şekilde kurudu” dedi.

TÜRKİYE ÇÖL OLUYOR

Kuraklık ülke genelinde 22 ilde derin yaralar açtı. Güneydoğu ve iç Anadolu bölgesi adeta Arabistan çöllerine döndü. Aşırı sıcaklar, tarlada mahsulün kurumasına neden oldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin bankamatikten aybaşı gelince maaşını çeken 583 vekili var. Türkiye Cumhuriyeti Devletinin kurucusu Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk, “Çiftçi Milletin Efendisidir” diyerek göklere yükselttiği çiftçi, yaşam mücadelesi veriyor. Çiftçinin hakkını savunan ve milletin kürsüsünden çiftçinin sesini yükselten tek milletvekili Ömer Fethi Gürer, tarlada incelemelerde bulundu. Konuya ilişkin bir açıklama yapan Milletin vekili Gürer,  “Normal şartlar altında kuru tarım yapılan alanlarda 1 dönümden 230-270 kilo aralığında verim alınıyor. Bazı bölgelerde ise 1 dönümden alınan verim miktarı 150 ile 170 kiloya kadar düşüyor. Kuraklık neticesinde verim miktarı sıfırlandı. Üreticiler ne yazık ki hiç verim alamadan tarlasını sürmek zorunda kaldı. TMO bu yıl kuraklık nedeniyle 1 milyon ton ürün kaybı olacağını öngörmüştü ancak ortaya çıkan tabloda uzmanlar bunun 3 milyon tonu aşacağını ifade ediyorlar. Bu da daha çok buğday ithal edeceğimiz anlamına geliyor.  Yerli üreticiye 1800 lira veren TMO, 2450 TL’ye ithalat yaptı. Yurt dışında ekmeklik buğdayın ton fiyatı 3 bin TL’yi aşmış durumda. Görünen o ki, buğday açığımızı kapatmak için hasat sonunda, çiftçimiz için belirlenen taban fiyatın en az 500 TL üzerinde bir fiyatla buğday ithal etmek zorunda kalacağız” dedi.