Kara
Giriş Tarihi : 06-06-2021 12:56   Güncelleme : 06-06-2021 12:56

Nakliyeciler CHP ile suya kavuştu!

Türkiye’nin ihracat yüklerini Kafkas Ülkelerine taşıyan Türk TIR’ları, geçiş belgesinin tükenmesi gerekçesiyle sınırda bekletildi. Ulaşım Gazetesi’nin “Türk’e Türk’ün çelmesi!” başlığı ile kamuoyuna duyurduğu haber sonrası Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grup Başkanvekili Özgür Özel, konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi gündemine taşıdı. Daha toplantı bitmeden AK Partiler 2 bin adet transit geçit belgesi alındığını açıkladı.

Nakliyeciler CHP ile suya kavuştu!

Orta Asya’ya çalışan ve nüfus cüzdanında Türk yazan nakliyecilerimiz, Türki Cumhuriyetleri’nde biryandan yüksek geçiş ücretlerine tabi tutulurken, diğer yandan da transit geçiş belgesinin bittiği gerekçesiyle günlerce sınırda bekletiliyor. Türkiye’nin ekonomik lokomotifi görevini icra eden lojistikçilerin yurtdışında yaşadığı sorunlara ise sektör mensupları; Ulaştırma Bakanlığı ile Ticaret Bakanlığı’nın duyarsız kaldığını iddia ediyor.  Sınır kapılarında günlerce suya sabuna hasret kalıp, banyo ihtiyacını bile karşılayamayan şoförlere CHP elini uzattı ve sorunu çözdü.

HODRİ MEYDAN!

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, “Hopa’daki Sarp Sınır Kapısı’nda 90 kilometreyi bulan bir kuyruk oluştu. Orada Uluslararası nakliyat yapan TIR’cılarımız, şoförlerimiz çok büyük bir eziyet çekiyor. Bunun sebebi Kazakistan’ın transit geçiş belgelerini bitti gerekçesini göstererek bürokratik engeller çıkarılmasıdır. Ticaret ve Dışişleri Bakanları’nın bu olaya biran önce müdahale etmesi gerekiyor. Bazı şoförlerimiz 14 gündür TIR’larının içinde orada mahsur kalmışlar. Ayrıca bu TIR’larda bekleyen ürünler, Türki Cumhuriyetlerinde çok sayıda ihtiyacı karşılayacak ürünler. Böylede bir sorun var. Buradan Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı’nın biran önce Kazakistan hükümeti ile görüşerek bu sorunu çözmesini bekliyoruz. 90 kilometreyi bulan kuyruk ve orada çekilen ıstırap şoförlerimize reva değildir. Bakanlıkların yardımlarını bekliyoruz. CHP olarak, Türki Cumhuriyetleri ile ilgili önümüze gelen ikili ekonomik anlaşmalarda desteği vererek hızlı bir şekilde meclisten geçirdik. Aksi takdirde Kazakistan ile önümüze gelen ikili ekonomik anlaşmalarında desteğimizi çekeriz” dedi.

NEDEN BEKLEDİNİZ?

Görüşmeler devam ederken AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş yerinden söz alarak, “Dozvola yani transit geçiş belgesiyle ilgili içeride ara verdiğimiz süreçte, Ticaret Bakanımız Mehmet Muş aradı. Şu anda 2 bin araçla ilgili geçiş belgesi alındı. Büyükelçiliğimiz elden bu olayı takip ediyor. 300 tane bekleyen TIR’ımız var. 2 bin araçlık için geçiş belgesi alındı. İnşallah, Sarp Sınır Kapısı'nda bekleyen araçlarımız Türk cumhuriyetlerine başlayacaklar. Aynı şekilde, Cumhurbaşkanı Yardımcımız, Dışişleri Bakanımız, Ulaştırma Bakanımız ve Ticaret Bakanımız kotayı daha da yükseltmek için gayret gösteriyorlar. Umarım ki Kazakistan heyeti de Büyükelçiliği de bizim Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin bu taleplerini devlet yetkililerine iletirler. Dost ve kardeş ülkenin ticaret konusundaki yaklaşımlarını bize iletirler diye ümit ediyorum" bilgisini paylaştı.

Haber: Hüseyin KARABULUT / Ulaşım Gazetesi